• Τρί, 05/03/2013 - 21:10
ΔΤ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας για τον θάνατο του 26χρονου κρατούμενου στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου & την εξέγερση των τροφίμων

 

Ναύπλιο, 5 Μαρτίου 2013

Σε υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί έχει μετατραπεί το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας ύστερα από τις καταστροφικές μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό του «Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο πλαίσιο περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών και προσαρμογής στα μέτρα σκληρής λιτότητας της μνημονιακής πολιτικής.

Η εξοντωτική πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης και της τρόικας εξωτερικού (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), επικαλούμενη τη μείωση του ελλείμματος, έχει επιδοθεί στη διάλυση του δημόσιου τομέα, περικόπτοντας δραματικά τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, και σε κάθε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου, όπως και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της ελλιπούς υποδομής, δεν διασαλεύει πλέον τους όρους της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τροφίμων και προσωπικού, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια, ακόμη και την ίδια τους την επιβίωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 26χρονος παλαιστινιακής καταγωγής κρατούμενος στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου φαίνεται να έχασε τη ζωή του από φυματίωση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι τρόφιμοι της φυλακής αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους. Ο αιφνίδιος θάνατος κρατούμενου στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αδιευκρίνιστων θανάτων τροφίμων, για τους λόγους και τα αίτια των οποίων δεν πληροφορούμαστε ποτέ με ακρίβεια

Την ίδια στιγμή, που τεράστια χρηματικά ποσά από τα δημόσια ταμεία καταλήγουν μέσα από υπόγειες διαδρομές στις μαύρες τρύπες του συστήματος και ακόμη περισσότερα χαρίζονται σε φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, συνάνθρωποι μας, οι πιο αδύναμοι στην εποχή της ανάπτυξης και του νοικοκυρέματος των Μνημονίων, αυτοκτονούν από τα αδιέξοδα, πεθαίνουν από έλλειψη θέρμανσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λιποθυμάνε από την πείνα, διαμορφώνοντας σκηνικό κοινωνικής γενοκτονίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των τροφίμων, των οικογενειών τους, μεγάλου μέρους του εργαζόμενου προσωπικού, και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που απαιτούν αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, λύση στο μείζον ζήτημα του υπερπληθυσμού, ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, διαχωρισμό των κρατουμένων σε ήπια και βαριά εγκληματικότητα, εφαρμογή των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Προκειμένου τα σωφρονιστικά καταστήματα να επιτελούν το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, την επιστροφή των τροφίμων στην κοινωνία, και όχι την εκδικητική τιμωρία τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.