• Πέμ, 17/09/2015 - 10:17
«Κατέρρευσε ο μύθος της “φιλολαϊκής πολιτικής” εντός ΕΕ» [της Ειρήνης Βελούτσου]

Γεννημένη το 1989 η φιλόλογος Ειρήνη Βελούτσου είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Νομό Λέσβου. Στα φοιτητικά της χρόνια δραστηριοποιείται στην ΕΑΑΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ζει μόνιμα στην Πέτρα, όπου εργάζεται εποχιακά σε τοπικό καφέ. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Νομό Λέσβου. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή; Τι διαφορετικό έχει να πει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τις άλλα αριστερά κόμματα;
«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να εκφράσει την εμπειρία των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας των τελευταίων ετών. Εμπειρία που βάθυνε με την έκφραση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου ανταποκρίνεται στην προσπάθειά της να εκφράσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία που βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα έχουν ενεργό ρόλο στη συγκρότηση της αντίστασης σε αυτή στους χώρους δουλειάς, στην πόλη και την ύπαιθρο. Έτσι, η απόφαση αυτή απορρέει από την πρόσφατη εμπειρία των φοιτητικών χρόνων που μου έμαθαν ότι οι σπουδές συνδέονται με τον συλλογικό αγώνα για την διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλους και πτυχίων που κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα και εργασιακή προοπτική.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από την εκλογική συνεργασία με το ΕΕΚ και άλλους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, επιδιώκει να εκφράσει το ΌΧΙ του λαού, για ανατροπή των μνημονίων και έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε. με νέους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες».

Η νεολαία περιπλανιέται...

Νέα γυναίκα, φιλόλογος που ζει στην Πέτρα και εργάζεται στον τομέα του επισιτισμού. Μιλήστε μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά σας. Με ποιον τρόπο βλέπετε ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν;
«Η γενιά μου, αφού πρώτα δοκιμάστηκε από τις σαρωτικές εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, οδηγήθηκε στις ουρές του ΟΑΕΔ και τη μετανάστευση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η νεολαία έχει αποβληθεί από την παραγωγή και έχει χτυπηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική σε σημείο να είναι καταδικασμένη να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Από τη μια βίωσε τη διάψευση των κοινωνικών προσδοκιών ενός προηγούμενου κοινωνικού κράτους «ευημερίας» και από την άλλη περιπλανιέται ανάμεσα στην ανεργία και τις νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας σε σημείο να αδυνατεί να σχεδιάσει το μέλλον της. Το παραπάνω μπορεί να περιγραφεί γλαφυρά από τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται σε μία επιχείρηση του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου στη Λέσβο μέσα από τη συνύπαρξη νέων πτυχιούχων, φοιτητών, χρόνια ανέργων, εποχιακά εργαζόμενων και οικονομικών μεταναστών που δουλεύουν σερβιτόροι, λαντζιέρηδες κ.α. στο νέο τοπίο των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ζουν με τους γονείς τους ή παλεύουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους ως νέοι γονείς. Φυσικά, στον αντίποδα του μέλλοντος που της ετοιμάζουν, η νεολαία -και αυτό φάνηκε από το ποσοστό συμβολής της στο ΌΧΙ- λαμβάνοντας μέρος στις εξάρσεις του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος, αμφισβητεί τις ρητορείες για “ανάπτυξη” και αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματά της δεν αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικά μέτρα προσωρινής ανακούφισης από την ανεργία (βλ. 5μηνη εργασία σε ΕΣΠΑ - Κοινωφελή προγράμματα, ανασφάλιστη εθελοντική εργασία για την απόκτηση προϋπηρεσίας, κ.λπ.). Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

 

Θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως η χώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαγράψει το χρέος και να εθνικοποιήσει τις τράπεζες. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω χωρίς ο λαός να βυθιστεί σε βαθιά φτώχεια για πολλά χρόνια; Δεν φοβάστε ότι η χώρα θα πέσει σε διεθνή απομόνωση υλοποιώντας αυτή την πολιτική;
«Επιμένουμε στη θέση για την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι από κάποια ιδεολογική εμμονή, αλλά επειδή η παραμονή σε αυτόν τον μηχανισμό καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι που προδιαγράφει την αέναη βύθιση του λαού στη λιτότητα και την ανεργία. Η ΕΕ επιβάλλει ασφυκτικό πλαίσιο σε βάρος κάθε έννοιας δημόσιων κοινωνικών αγαθών (ιδιωτικοποιήσεις, “αγροτοκτόνα” ΚΑΠ, αντεργατικές εργασιακές ρυθμίσεις).

Η απάντηση σε αυτού του είδους τα τρομοκρατικά ερωτήματα και την καταστροφολογία που διασπείρουν μνημονιακά κόμματα και ΜΜΕ δόθηκε από το λαό με την υπερψήφιση του ΟΧΙ.

Με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια, χωρίς να αγνοούμε τις δυσκολίες, αλλά και χωρίς να υποτιμάμε τις δυνατότητες, προβάλλουμε το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κωδικοποιημένα οι προτεραιότητες που θέτουμε είναι η διαγραφή του χρέους χωρίς καμία διαπραγμάτευση, η ρήξη και η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ, η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση».
 
Από την απογοήτευση στη δυναμική

Κατά την εκτίμησή σας θα έχει επιπτώσεις στην Αριστερά η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο και πλέον να λογίζεται ως ένα από τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ;
«Η κατάρρευση του μύθου της “φιλολαϊκής πολιτικής” εντός της ΕΕ και ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε νεομνημονιακό κόμμα τραυματίζει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και της νεολαίας στην Αριστερά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο φορέας που μπορεί να μετατρέψει τον απογοήτευση που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα αγωνιστική δυναμική. Η συνέπεια και η σταθερότητα στις θέσεις που έδειξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η πίστη στις δυνάμεις του λαϊκού κινήματος μπορούν χαράξουν μια νικηφόρα προοπτική για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους “φτωχομεσαίους” αγρότες και τη νεολαία στην εποχή μας. Γι’ αυτό η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πιο χρήσιμη ψήφος».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολλούς τρόπους έχει δείξει τη στήριξη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στα νησιά μας. Ποια είναι η θέση σας για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Πέτρα;
«Η εικόνα των κατατρεγμένων προσφύγων αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας εδώ και 6 μήνες. Οι κάτοικοι στάθηκαν ανεκτικά και συμπονετικά απέναντί τους. Ωστόσο, η απόφαση μετατροπής του πρώην στρατοπέδου σε χώρο καταγραφής βρήκε μερίδα των κατοίκων ενάντιους. Ρατσιστικές αντιλήψεις, πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και ο φόβος ώθησε στην κατάληψη του χώρου για να αποτραπούν οι εργασίες. Εμείς, καταδικάζουμε τους πολέμους που ευθύνονται για τα προσφυγικά ρεύματα. Το κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να φροντίσει ώστε οι πρόσφυγες να λαμβάνουν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα να διαμένουν και να διέρχονται από την Ελλάδα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Δημοσιεύθηκε στο emprosnet.gr