• Πέμ, 22/12/2016 - 21:01
Όλοι στην κινητοποίηση, Παρασκευή 9πμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Όχι στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00 πμ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ. 
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει και καλεί στη συγκέντρωση των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ και άλλων συλλογικοτήτων που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/12, στις 9πμ, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Λ. Αθηνών 110).
 
Στόχος της συγκέντρωσης είναι το μπλοκάρισμα για δεύτερη φορά της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΥΔΑΠ και η εναντίωση τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το πέρασμα της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
 
Η ΓΣ των μετόχων γίνεται προκειμένου οι μέτοχοι να καταφέρουν να αρπάξουν από τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ, απο τα αποθεματικά που δημιούργησε η ΕΥΔΑΠ από τις μνημονιακές  μειώσεις των μισθών των εργαζομένων και από τα χρήματα που παίρνει από τον κόσμο με τους διακανονισμούς. Η διοίκηση Μπενίση της ΕΥΔΑΠ έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, 33 εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους και τώρα θέλει να τους δώσει άλλα τόσα ως «επιστροφή κεφαλαίου». Ωφελημένος από την εξέλιξη αυτή είναι ο κύριος ιδιώτης μέτοχος, το fund του αμερικάνου τραπεζίτη Πόλσον, ο οποίος αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς το 10% της ΕΥΔΑΠ, και με το τωρινό "δωράκι" έχει κάνει απόσβεση των χρημάτων που έδωσε για την αγορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (!).
 
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ απαιτούν η «επιστροφή κεφαλαίου», αντί να πάει στις τσέπες των μετόχων δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ, τους τραπεζίτες κλπ, να διατεθούν στην απρόσκοπτη πρόσβαση των οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά αδυνάμων στο πόσιμο νερό, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και σε επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης.
 
Η Συνέλευση των μετόχων έχει επίσης στόχο να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση του νερού που επανήλθε φέτος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όταν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, μαζί με μια σειρά άλλες ΔΕΚΟ, πέρασαν στα χέρια του Υπερταμείου των Ιδιωτικοποιήσεων. 
 
Ο κίνδυνος για την ιδιωτικοποίηση είναι άμεσος. Το ποσοστό των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει το δημόσιο είναι σήμερα μόλις 34% (το 2010, ήταν στο 61%), ενώ το 32% είναι στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ, το 27.3% σε νομικά πρόσωπα και το υπόλοιπο 6.6% σε φυσικά πρόσωπα. Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση σχεδιάζει τη πώληση του 11% των μετοχών σε ιδιώτες και το 50% συν μια μετοχή να μεταφερθεί στο Υπερταμείο για “αξιοποίηση” μία κίνηση που συνιστά 100% ιδιωτικοποίηση, δια της πλαγίας οδού και με παράκαμψη ακόμα και της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία “η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας”. Αυτή είναι η αθλιότητα της κυβέρνησης.
 
Πριν δυο χρόνια μια μεγάλη και πολύμηνη κινητοποίηση που κορυφώθηκε με την καταψήφιση της ιδιωτικοποίησης από το 98% των ψηφοφόρων σε δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη, ανάγκασε το ΣτΕ να αποφανθεί κατά του ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ. 
 
Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι τεράστιες για όλη την κοινωνία.
 
Για το σύνολο του πληθυσμού θα σημαίνει ακριβότερο και χειρότερης ποιότητας νερό. Παντού στο κόσμο όπου ιδιωτικοποιείται το νερό η ποιότητα του είναι χειρότερη και η τιμή του πολλαπλασιάζεται.Για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ θα σημαίνει απολύσεις και περικοπές μισθών, όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιείται προκειμένου να πέσει το μισθολογικό κόστος του ιδιώτη. 
 
Γι'αυτό, στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού θέση δίπλα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων ύδρευσης κι άρδευσης πρέπει να βρεθεί το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
 
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει στο λαό και δεν πωλείται!
 
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ 100% δημόσια, χωρίς ευρώ αποζημίωση στους «μετόχους», με εργατικό έλεγχο!

Related Posts