• Πέμ, 12/04/2018 - 19:46
Στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει [του Θανάση Διαβολάκη]
Στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει
του Θανάση Διαβολάκη, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
Η 4η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με εκατοντάδες αντιπρόσωπους από τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, δίνει ένα παράδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας ενός μετώπου οργανώσεων και αγωνιστών που ιδρύθηκε πριν εννιά χρόνια για να δυναμώσει την παρέμβαση της επαναστατικής αριστεράς, να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος, με στόχο την αντικαπιταλιστική ανατροπή, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, την κομμουνιστική προοπτική.
 
Η 4η συνδιάσκεψη γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η όξυνση του ανταγωνισμού των κεφαλαίων και των αρχουσών τάξεων, σε συνδυασμό με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που σέρνεται εδώ και μια δεκαετία, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα και βάζουν μπροστά στους λαούς τον κίνδυνο του πολέμου, της προσφυγιάς, της καταστροφής. Το ζήτημα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής τίθεται πια ως όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στον ατελείωτο μνημονιακό της κατήφορο, εφαρμόζει με αυταρχισμό τις πιο αντεργατικές πολιτικές, δείχνει για τι εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης είναι ικανός ο ρεφορμισμός. Αστικές κυβερνήσεις και κόμματα σε όλο τον κόσμο στρέφονται στην ακροδεξιά ρητορική, την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων, τον εθνικισμό, το ρατσισμό. 
 
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχει αντίσταση. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη ξεσπούν κινήματα αμφισβήτησης, απεργιακοί αγώνες σε σημαντικούς κλάδους, κινήματα νεολαίας, αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα. Και στην Ελλάδα το κίνημα ξεπερνάει τον αιφνιδιασμό και την απογοήτευση από την αντιλαϊκή κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απεργίες συμβασιούχων και αναπληρωτών, οι σημαντικές μάχες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τα μεγάλα αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά συλλαλητήρια, η αντίσταση στην πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό είναι δείγματα κινηματικής αφύπνισης που μπορεί να συνεχιστεί και να οδηγήσει σε νίκες. Ένας ολόκληρος κόσμος αγωνίζεται και αναζητά διέξοδο.
 
Το στοίχημα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να μετατρέψει αυτή την αναζήτηση, στη δύναμη που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Η μάχη ενάντια στον πόλεμο, με καθαρή θέση απέναντι στην επιθετικότητα των αρχουσών τάξεων της περιοχής και πρώτα της "δικής" μας, ο αγώνας για μόνιμη-σταθερή δουλειά, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί, είναι τα πιο σημαντικά μέτωπα για την επόμενη περίοδο. Παρεμβαίνουμε ενωτικά σε αυτά, συσπειρώνουμε πλατιές μάζες εργαζόμενων, καλούμε στην κοινή δράση όλες τις δυνάμεις της αριστεράς που αγωνίζεται. Το κίνημα θα είναι το εργαστήριο για την ανάπτυξη και το βάθεμα του αντικαπιταλιστικού μας προγράμματος, ο τροφοδότης για το δυνάμωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν αρκεί να προβάλουμε την αριστερή αντικαπιταλιστική εναλλακτική, πρέπει η οργανωτική μας δύναμη, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας να πείθει ότι μπορούμε να μπούμε μπροστά για την υλοποίησή της. Καλούμε όλους τους αγωνιστές να πάρουν μέρος στη συζήτηση που ανοίγει η συνδιάσκεψη, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας, για τη ζωή που μας αξίζει.
 
 
Δημοσιεύτηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη, 11.04.2018

Related Posts