• Πέμ, 12/04/2018 - 19:52
Δύναμη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή [της Κατερίνας Θωίδου]
Δύναμη ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή
της Κατερίνα Θωίδου, ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β’ Πειραιά, μέλος του ΠΣΟ
 
Μέσα στα χρόνια της βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλισμού, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό έχει αναδειχθεί ίσως η πιο κορυφαία της περιόδου, όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της το 2009 είχε προσανατολιστεί στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, ως κομμάτι της συνολικότερης πάλης ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά και παράλληλα φουσκώνει τα πανιά της ακροδεξιάς, παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού. 
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δώσει δείγματα γραφής, πάνω στο ζήτημα πώς παλεύεις τον φασισμό στην πράξη, ακόμα και όταν αυτός καταφέρνει να αναδειχθεί σε επίσημη πολιτική δύναμη μέσα από τη βουλή. Αλλά και πώς παλεύεις το ρατσισμό όταν γίνεται επίσημη πολιτική των κυβερνήσεων που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την οργή του κόσμου για την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που κλιμακώνουν τις επιθέσεις απέναντι στην εργατική τάξη. 
 
Στις γειτονιές της Α’ και Β’ Πειραιά καταφέραμε και χτίσαμε ένα δυνατό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα απέναντι στους πιο δολοφονικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής σε Πειραιά, Νίκαια, Πέραμα. Σε συντονισμό με την ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε πρωτοβουλίες ενωτικές μέσα σε κάθε γειτονιά, με όλο τον κόσμο που τάσσεται κατά του φασισμού, με τους μετανάστες, τα συνδικάτα και όλη την αριστερά, κάνοντας τον αντιφασισμό υπόθεση του μαζικού κινήματος, με στόχο να συνδεθεί το κίνημα που παλεύει ενάντια στην οικονομική κρίση με τη μάχη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. 
 
Χάρη σε αυτές τις μάχες η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κάθεται αυτή τη στιγμή στο σκαμνί. Σήμερα μέσα από τις αποκαλύψεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνονται ΟΛΑ όσα είχε αναδείξει το αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό κίνημα. Όπως το ότι είναι μία εγκληματική οργάνωση που στοχοποίησε αρχικά τους μετανάστες και στη συνέχεια τους αντιφασίστες, την αριστερά και το εργατικό κίνημα, ότι έδρασε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τους κρατικούς μηχανισμούς και ότι μετά την είσοδο της στη βουλή και το άνοιγμα τοπικών γραφείων της αποθρασύνθηκε ακόμα περισσότερο. 
 
Παράλληλα με τη μάχη του αντιφασισμού στο δρόμο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρόβαλλε την εναλλακτική με το μεταβατικό της πρόγραμμα, τα ανοιχτά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες, την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. Έτσι στην 4η συνδιάσκεψη, οι τοπικές επιτροπές της Α’ και Β’ Πειραιά ερχόμαστε ακόμα πιο δυνατές, με νέα μέλη, ντόπιους και μετανάστες, που κερδίσαμε μέσα από όλες αυτές τις μάχες. Αλλά και με εμπειρίες για το πώς συνεχίζεις να χτίζεις το αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό κίνημα απέναντι σε μία κυβέρνηση που καλλιεργεί τις αυταπάτες ότι η αριστερή διακυβέρνηση θα οδηγούσε δήθεν στο σταμάτημα του ρατσισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των πνιγμών των προσφύγων και των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. 
 
Σήμερα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες να δυναμώσουμε το κίνημα από τα κάτω, για να καθορίσουμε την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, να εξαφανίσουμε τα τάγματα εφόδου από τις γειτονιές μας, να βάλουμε σε κίνηση όλα τα κομμάτια της αριστεράς αλλά και να μεγαλώσουμε τις πιέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που αφήνει ακόμα και τώρα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Πειραιά. 
 
Αυτό το ρόλο έχουμε να παίξουμε το επόμενο διάστημα συμβάλλοντας σε μία ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζική, πιο ενωμένη και δυνατή, ώστε να καθορίσει τους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων όλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας, από όποια πλευρά των συνόρων και αν προέρχεται, ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, στον εθνικισμό και τον πόλεμο, στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, ανοίγοντας το δρόμο για την εργατική αντικαπιταλιστική ανατροπή και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών. 
 
 
Δημοσιεύτηκε στην Εργατική Αλληλεγγύη, 11.04.2018

Related Posts