Γιατί το δικό σας OXI δεν είναι σούπα; Στο πλατύ μέτωπο που οραματίζεστε, υπάρχουν δύο ΟΧΙ με ίδιο περιεχόμενο;
  • Τρί, 15/09/2015 - 10:45

Το δημοψήφισμα ως διαδικασία εμπεριέχει μια δυναμική διαφορετική από την κλασική κοινοβουλευτική διαδικασία επιλογής κομμάτων, καθώς με ένα άμεσο τρόπο δίνει τη δυνατότητα να συμπυκνωθούν οι λαϊκές διαθέσεις γύρω από συγκεκριμένα ερωτήματα. Το ίδιος συνέβη και με το δημοψήφισμα για τις προτάσεις της τρόικας. Ενώ  φαίνεται να έγινε από …καραμπόλα, και σίγουρα με παραπειστικό ερώτημα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να το εντάξει στη διαπραγμάτευση υποταγής της ή/και  προσδοκώντας σε ένα ΝΑΙ ως άλλοθι για αυτήν, αποτέλεσε μια ρωγμή. Μέσα από αυτήν  εκφράστηκε αφενός η βροντερή αντίθεση σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές και αφετέρου η απείθεια και αυθάδεια απέναντι στις προσταγές και την τρομοκρατία τόσο των αφεντικών της ΕΕ όσο και του ντόπιου αστικού στρατοπέδου του ΝΑΙ. Όχι χωρίς επίγνωση των κινδύνων, ο κόσμος ψήφισε ΟΧΙ, ακόμη και με την επίκληση του κινδύνου για έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ και αυτή είναι η βασική νοηματοδότησή του που δίνει μια ριζοσπαστική δυναμική στο αποτέλεσμά του.

Φυσικά, λόγω και της δημοψηφισματικής μορφής, σε αυτό το μήνυμα συμπυκνώνονται ετερόκλητες αφετηρίες, ρεύματα και επιδιώξεις -και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε τη μάχη για ένα μαχόμενο τριπλό ΟΧΙ (ΟΧΙ σε παλιά και νέα Μνημόνια, ΌΧΙ σε ευρώ και ΕΕ με έξοδο από αυτήν, ΟΧΙ στη διαπραγμάτευση υποταγής) και εκτιμούμε πως αυτή η τάση αφενός είναι ισχυρή και αφετέρου έδωσε πνοή στο γενικό αποτέλεσμα. Η πρωτοβουλία για την συγκρότηση τοπικών επιτροπών για το ‘’ΟΧΙ μέχρι τέλους’’, καθώς και της πανελλαδικής αντίστοιχης κοινωνικοπολιτικής πρωτοβουλίας, στοχεύει στην ενωτική αγωνιστική συγκρότηση και δράση αυτής της τάσης, με δυνατότητα πλέον να μιλάει κανείς στο όνομα του συνολικού περήφανου λαϊκού ΟΧΙ.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει να παίξει σημαντικό ρόλο μετά τις εκλογές ως πεδίο συνάντησης και ανάπτυξης ενωτικών αγωνιστικών διαθέσεων μέσα στο λαϊκό κίνημα και κοινής δράσης διαφορικών μαχόμενων πολιτικών ρευμάτων στην αριστερά.