Ποιά χώρα και σε ποιά περίοδο έχετε ως πρότυπο μοντέλο άσκησης (έστω και μερικής) σοσιαλιστικής - μαρξιστικής διακυβέρνησης;
  • Τρί, 15/09/2015 - 12:53

Υπήρξαν στην ιστορία περίοδοι στις οποίες οι εργατικές τάξεις και τα καταπιεσμένα στρώματα γενικότερα πήραν την τύχη τους στα χέρια τους και, για κάποια χρόνια, πειραματίστηκαν με πραγματικά σοσιαλιστικά μοντέλα. Κορυφαίο παράδειγμα υπήρξαν τα πρώτα χρόνια της νεαρής Σοβιετικής Ένωσης, πριν τον μετέπειτα εκφυλισμό, όταν την εξουσία σφετερίστηκε μια καταπιεστική γραφειοκρατική κλίκα. Με όλα τα μεγάλα διδάγματα, αλλά και τα προβλήματα, εμπνεόμαστε επίσης από τα πρώτα επαναστατικά χρόνια χωρών, όπως η Κούβα. Εμπνεόμαστε επίσης από τις μορφές εργατικής εξουσίας και οργάνωσης που δημιούργησαν τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα, όπως ήταν η Ισπανία του 1936 και, στην χώρα μας, οι μορφές λαϊκής αυτοκυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκαν κατά την κατοχή στις περιοχές που ήλεγχε ο ΕΛΑΣ.
Ταυτόχρονα, έχουμε συναίσθηση ότι αυτές οι προσπάθειες ηττήθηκαν ή υπονομεύθηκαν εσωτερικά. Για αυτό το λόγο, αφομοιώνουμε τα διδάγματά τους κριτικά. Κρατάμε την ουσία, την ανάγκη και την πραγματική δυνατότητα να πάρουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά στρώματα τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους, με τις συνελεύσεις και τα συμβούλιά τους. Αναζητούμε τις σύγχρονες μορφές και μεθόδους με τις οποίες μπορεί το κίνημα των εργαζομένων να το επιβάλει αυτό, και να αντισταθεί στις μετέπειτα επιθέσεις εναντίον των κεκτημένων του.