Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της αποποινικοποίησης / νομιμοποίησης της χρήσης και καλλιέργειας της κάνναβης για ιατρική / βιομηχανική / ψυχαγωγική χρήση;
  • Τετ, 16/09/2015 - 12:46

Η ερώτηση τέθηκε μέσω της σελίδας μας στο facebook

Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω στα πλαίσια του #askANTARSYA ποια είναι η θέση σας στο θέμα της αποποινικοοίησης/νομιμοποίησης της χρήσης και καλλιέργιας της κάνναβης για ιατρική/βιομηχανική/ψυχαγωγική χρήση.

Προφανώς είμαστε υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, παρότι διαφωνούμε με τη χρήση της για "ψυχαγωγικούς σκοπούς". Και εξηγούμαστε:

Η χρήση ναρκωτικών από εργατικά και νεολαιίστικα κομμάτια αποτελεί μία "ψευδή διέξοδο" από την "αθλιότητα της καθημερινότητας" στον καπιταλισμό που το ίδιο το σύστημα αναπαράγει χέρι - χέρι με την καταστολή. Το περίπου 40% των κρατουμένων αντιμετωπίζουν την κατηγορία της "χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών".

Η "ποινικοποίηση της χρήσης" οδηγεί χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης στα δίχτυα των μεγαλεμπόρων και της αστυνομίας, ενώ δεν ακουμπάει τους «επιχειρηματίες του κλάδου" που (με την βοήθεια φυσικά της αστυνομίας, δικαστών και της "ανώτερης τάξης" πελατεία τους) θησαυρίζουν. Αντίθετα, η αποποινικοποίηση κτυπάει τα κυκλώματα εμπορίας και τις "υψηλές διασυνδέσεις τους" που υπάρχουν όσο τα ναρκωτικά είναι παράνομα για αυτό και την υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ παράλληλα είναι υπέρ της χρήσης της για ερευνητικούς και τεχνολογικούς σκοπούς.

Εμείς πιστεύουμε ότι η "διέξοδος στα ναρκωτικά" είναι αυτοκαταστροφική. Όμως, αν θέλουμε να "ξανακερδίσουμε στη ζωή και στον αγώνα" τον κόσμο που "έχει πέσει στα ναρκωτικά" το πρώτο βήμα είναι η αποποινικοποίηση. Φυσικά, δεν φτάνει! Χρειάζονται υποδομές για φροντίδα - θεραπεία και απεξάρτηση. Αλλά ακόμα περισσότερο χρειάζεται η ελπίδα που γεννά η συλλογική δράση και ο αγώνας για να αλλάξουμε τη ζωή μας και την κοινωνία. Σ' αυτόν τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία δεν υπάρχει η ανάγκη για "ψευδείς διεξόδους".