Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το EEK παίρνουν επιδότηση από το κράτος για τις εκλογές;
  • Σάβ, 19/09/2015 - 19:30

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ δεν έχουν πάρει ποτέ κρατική χρηματοδότηση και κατεβαίνουν στις εκλογές βασισμένοι αποκλειστικά στις εισφορές των μελών τους και στα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης που υπάρχουν στα τραπεζάκια μας.

Άλλωστε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει θέση κατά της χρηματοδότησης των κομμάτων (ας μην ξεχνάμε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν επίσης τις αμοιβές των βουλευτών τους, βλέπε την απάντησή μας στο ερώτημα: Για τον μισθό των βουλευτών (7000€/μηνά) τι άποψη έχετε;), η οποία ειδικά φέτος ήταν σκανδαλώδης και ως νούμερο, αφού ήταν πολύ περισσότερα από όσα δόθηκαν για την ανθρωπιστική κρίση!

Τα κόμματα δεν θα πρεπε να χρηματοδοτούνται από το κράτος, θα πρεπε όμως, για λόγους απλής δημοκρατίας, να είναι δωρεάν η εκτύπωση των ψηφοδελτίων και άλλα διοικητικά έξοδα των εκλογών, να δίνεται υποχρεωτικά χρόνος σε όλα τα κανάλια για την προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων, και βέβαια να υπάρχει απλή αναλογική.

Σε σχέση με το τι ισχύει για τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: σύμφωνα με τον νόμο, το 10% της συνολικής κρατικής εκλογικής χρηματοδότησης, ισομοιράζεται στα κόμματα που στις προηγούμενες εκλογές πήραν πάνω από 1,5%. Δηλαδή τέτοια χρηματοδότηση έχει πάρει ο Λεβέντης και ο Τζήμερος.