Επιδιώκει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την συμμετοχή της σε μια αριστερή κυβέρνηση με στόχο την εφαρμογή πτυχών του μεταβατικού προγράμματος;
  • Κυρ, 20/09/2015 - 17:21

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει και διεκδικεί το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, για να εφαρμοστεί! Η πλήρης εφαρμογή του προϋποθέτει αντικαπιταλιστική ανατροπή, εξουσία των εργαζομένων και εργατική κυβέρνηση. Πλευρές του προγράμματος αυτού, στο βαθμό που διεκδικούνται από το μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως κατακτήσεις του, ακόμη και πάνω σε αστικές κυβερνήσεις που θα προσπαθούν να υποχωρήσουν στο επιμέρους για να σώσουν το κύριο, δηλαδή την αστική εξουσία και την πρόσδεση στον ιμπεριαλιστικό άξονα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ας θυμηθούμε την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εξαιτίας της πίεσης του κινήματος της μεταπολίτευσης.
Βέβαια, είναι δυνατόν να προκύπτουν κυβερνήσεις που διακηρύσσουν αριστερό προσανατολισμό, αλλά περιορίζονται στο αστικό πλαίσιο, απέναντι στις οποίες εμείς στεκόμαστε ακριβώς με κριτήριο την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Θυμίζουμε ότι ακόμη κι αν είχαμε την πιο καλών προθέσεων αριστερή κυβέρνηση (που βέβαια δεν την είχαμε, υποθετικά μιλάμε), για να περάσουν οι τομές του μεταβατικού προγράμματος, η πάλη του κεφαλαίου θα ήταν ανελέητη για να τις εμποδίσει με κάθε μέσο, και απέναντι σε αυτή την πάλη μόνο ο οργανωμένος λαός μπορεί να απαντήσει -κι όχι ο ένας ή ο άλλος υπουργός.
Πάντως, ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού και της παραμονής στην ΕΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αντιμετωπίζει.