• Παρ, 11/05/2012 - 12:48
Απόφαση της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων 8/5

ην Τρίτη 8/5 συνεδρίασε διευρυμένο το συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών και την παραπέρα πορεία μας και αποφάσισε τα παρακάτω:

 1. Οι εκλογές καταδεικνύουν την πλήρη συντριβή του δικομματισμού στη χώρα μας. Ζούμε ιστορικές στιγμές καθώς το εκλογικό αυτό μοντέλο με βάση το οποίο εδραιώθηκε η εξουσία της αστικής τάξης στη μεταπολίτευση δε μπορεί σήμερα να δώσει μια σταθερή κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου με την ενορχήστρωση της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 2. Στο κυρίαρχο δίλλημα που τέθηκε στις εκλογές αυτές, το δίλλημα μνημόνιο ή μη μνημόνιο, η απάντηση των λαϊκών μαζών ήταν σαφής και αντιμνημονιακή. Ακόμη και με το μπόνους των 50 εδρών οι δυνάμεις του μνημονίου δεν έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση.
 3. Παρατηρείται πλήρης συντριβή αυτού που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως κεντρώος χώρος και μετά από πολλά χρόνια η εμφάνιση του διλλήματος Αριστερά ή Δεξιά. Στην αντιπαράθεση αυτή κερδισμένη βγαίνει η Αριστερά. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα εμφανίζεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της αριστεράς. Ένα ενδεχόμενο που σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών θεωρούμε αρκετά πιθανό να γίνει και πραγματικότητα. Σημαντικό είναι να επισημάνουμε στο σημείο αυτό τις συνεχείς πολιτικές μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα προς πιο κεντρώες λογικές. Κατά συνέπεια υπάρχει το ενδεχόμενο ο χώρος αυτός να παίξει σε ένα επόμενο διάστημα το ρόλο μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς να λέμε, όμως, ότι σήμερα αποτελεί κάτι τέτοιο. Σε αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δική μας στάση και πολιτική.
 4. Ανησυχία παρά ταύτα προκαλεί και η σημαντική ενίσχυση του ακροδεξιού χώρου. Η ύπαρξη 21 φασιστών μέσα στη βουλή δείχνει ότι η πολιτική αυτή που τόσο καιρό οδηγεί τον κόσμο στην αγανάκτηση εκτονώνεται σε μεγάλο βαθμό και προς την ακροδεξιά. Εκτιμάμε ότι μεγάλο κομμάτι τους ψήφισε σαν «αντισυστημική» δύναμη χωρίς να γνωρίζει ή να συμμερίζεται την πολιτική τους τοποθέτηση. Η έκφραση αυτή είναι και αποτέλεσμα των ρατσιστικών αντανακλαστικών που πολλά χρόνια τώρα καλλιεργούνται στην ελληνική κοινωνία. Εξίσου ανησυχητικό αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στη νεολαία.
 5. Καταδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο ο παραλογισμός και η στρέβλωση αυτού του εκλογικού συστήματος, όταν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο κόμμα. Αν στο 20% περίπου της εξωκοινοβουλευτικής ψήφου προστεθεί και το 35% της αποχής, περισσότερο από 1 στους 2 πολίτες δεν εκφράζονται από τη σύνθεση της καινούριας βουλής.
 6. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για πρώτη φορά καταγράφεται σα μια σημαντική πολιτική δύναμη υπερτριπλασιάζοντας τους ψήφους που είχε την προηγούμενη φορά. Αποτέλεσμα που αποτελεί σημαντική επιτυχία για τις δυνάμεις μας και το ρόλο που έχουμε να παίξουμε την επόμενη μέρα. Δείχνει σε μεγάλο βαθμό και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από συντρόφους όλο το προηγούμενο διάστημα. Ένα αποτέλεσμα, όμως, που παραμένει πολύ μικρό σε σχέση με τις απαιτήσεις της συγκυρίας, τις προσδοκίες, αλλά και τις δυνατότητές μας. Εκτίμησή μας είναι ότι η πίεση που δεχτήκαμε, ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, από το ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, ήταν τεράστια και σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
 7. Σε αυτά τα πλαίσια και με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να είναι στο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ πραγματοποιούνται διερευνητικές συναντήσεις, είναι απαραίτητο από την πλευρά μας να πάρουμε θέση. Από την πλευρά μας είναι σημαντικό να έχουμε πρόταση για το τι πρέπει να γίνει. Στο ζήτημα της εξουσίας δε μπορούμε να σφυράμε αδιάφορα επειδή δε βγάλαμε βουλευτές. Ακόμα και αν η πρόσκληση δε γίνει επίσημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρέος μας να ζητήσουμε εμείς συναντήσεις τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς. Στις συναντήσεις αυτές πρέπει να καταδείξουμε το γεγονός ότι ο λαός στις εκλογές αυτές εκφράστηκε με μεγάλη σαφήνεια. Ψήφισε ένα τεράστιο ΟΧΙ στο μνημόνιο και αυτό πρέπει να εκφραστεί και από τη βουλή. Κατά συνέπεια από την πλευρά μας καλούμε για την άμεση σύγκλιση της βουλής ώστε να ψηφιστεί η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν περάσει από τη βουλή τα τελευταία δύο χρόνια στα πλαίσια των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Στη συνέχεια να ψηφιστεί η απλή αναλογική και να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης.
 8. Την πρόταση αυτή δεν την προτείνουμε μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ή τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς αλλά σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο βουλευτή και πολίτη αυτής της χώρας. Εκτός από τα κόμματα της βουλής, πρέπει να επιδιώξουμε συναντήσεις και με όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς προκειμένου να τεθεί το ζήτημα αυτό αλλά και να οργανωθεί ένα λαϊκό κίνημα που θα το διεκδικήσει. Θέτουμε την πρόταση αυτή σε σωματεία, συντονιστικά σωματείων, εργατικά κέντρα, στον κόσμο των πλατειών και τους καλούμε σε λαϊκές κινητοποιήσεις προκειμένου να επιβάλουν τη λαϊκή εντολή στα κόμματα της βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο συντονίζουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ασκήσουμε πιέσεις για την κήρυξη γενικής πολιτικής απεργίας στα συνδικάτα.
 9. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι όπως αποφάσισε και η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η στάση μας απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση δε μπορεί να είναι ίδια όπως μια κυβέρνηση του αστικού μπλοκ εξουσίας και είναι πιθανό σε επόμενο διάστημα θα μας ασκηθεί πίεση να πάρουμε θέση στο ενδεχόμενο συγκρότησης μιας τέτοιας κυβέρνησης.
 10. Στα εσωτερικά μας είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις δικές αδυναμίες και να παίρνουμε μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε να τις υπερβούμε. Είναι σημαντικό στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν διαδικασίες προκειμένου το πολιτικό μας πρόγραμμα να γειωθεί σε όλους τους χώρους και όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να σχηματιστούν ομάδες εργασίας που θα μελετήσουν συγκεκριμένες θέσεις γύρω από βασικά ζητήματα (οικονομία, παιδεία, υγεία, αγροτική παραγωγή, κ.λ.π.). Η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε νέα συνδιάσκεψη προκειμένου να επικυρώσει τις θέσεις αυτές.
 11. Σε αυτά τα πλαίσια είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επαφές που είχαν ξεκινήσει με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς το προηγούμενο διάστημα. Άμεσα πρέπει να γίνει και πάλι η πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για τη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής γύρω από το βασικό πολιτικό μας πλαίσιο. Σε αυτή τη λογική πρέπει να καταλήξει η συμφωνία που είχε ξεκινήσει  με τις δυνάμεις του ΜΑΑ. Σημαντικό είναι σε αυτή την διαδικασία να προσπαθήσουμε διεμβολίσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα της αριστεράς οξύνοντας τις αντιφάσεις στο εσωτερικό τους.
 12. Καλούμε σε συνεδρίαση τα συντονιστικά των σωματείων όλων των πόλεων προκειμένου να προκηρύξουν κινητοποιήσεις. Καλούμε σε απεργία την πρώτη μέρα σύγκλησης της βουλής προκειμένου να επιβάλουμε τα παραπάνω.

Related Posts