• Σάβ, 19/05/2012 - 15:05
Από Παύλο Αναστούλη, ΤΕ Βύρωνα/Καισαριανής/Παγκρατίου
Σύντροφοι και συντρόφισσες, θα είμαι πολύ σύντομος!
 
Οι εκλογές της 6ης Μάη, έδωσαν ενα ηχηρό χαστούκι στην πολιτική και τα κόμματα των μνημονίων! Η Αριστερά ενισχύθηκε αρκετά και μέσα σε αυτή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία παρόλο που ΔΕΝ πέτυχε τον εκλογικό της στόχο, έγινε επιτέλους υπαρκτή πολιτική δύναμη πανελλαδικά.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε πολύ διότι -σε αντίθεση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ- προέβαλλε στην εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα έναν άμεσο και πλατιά κατανοητό κεντρικό πολιτικό στόχο: Αυτόν της αριστερής κυβέρνησης. Όμως πολύ σύντομα φαίνονται οι αντιφάσεις του. Επειδή ακριβώς ηγεμονεύει στο εσωτερικό του η αντίληψη που εμμένει στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, κάνει διαρκώς υποχωρήσεις σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.
 
Το ΚΚΕ κλεισμένο στο φρούριο του, δεν επικοινωνεί με τις διαθέσεις της εργατικης τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, παραπέμποντας τα πάντα στο μακρινό επέκεινα της λαϊκής εξουσίας. Εχει διαχωριστεί πλήρως από όποιο κίνημα τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε: Τον Δεκεμβρη του '08, τις πλατείες και τις λαϊκές συνελεύσεις, τα κινήματα "δεν πληρώνω", τα κινήματα των αγροτών. Και το πληρώνει ήδη και θα το πληρώσει και παραπάνω.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει και αυτή μια μεγάλη και ουσιαστική ανεπάρκεια στην κεντρική αντίληψή της: Ταυτίζει ΚΑΘΕ μορφή κυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού, με τον κυβερνητισμό και την ενσωμάτωση. Μεγάλο λάθος! Στο έδαφος του καπιταλισμού ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ΚΑΙ μια αριστερή κυβέρνηση η οποία θα ασκήσει πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συμβάλλοντας στην αντικαπιταλιστική ανατροπή. Και όλο αυτό στην κατεύθυνση της εργατολαϊκής εξουσίας/δημοκρατίας!
 
Γιατί;;; Διότι η κατεύθυνση μιας αριστερής κυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού, εξαρτάται από το ΠΟΙΟΝ των δυνάμεων που τη στηρίζουν, τον ΣΤΟΧΟ που αυτές οι δυνάμεις έχουν ΚΑΙ την ύπαρξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ όλο το καρβέλι!
 
ΝΑ ποιά πρέπει να είναι η αντίληψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ζήτημα της αριστερής κυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού. Συνεπώς, ΤΙ πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις εκλογές;
 
1. Να βγούμε και να καλέσουμε το λαό να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ έτσι ώστε, στην περίπτωση που μπει στη Βουλή, να δώσει ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ σε μια ενδεχόμενη αριστερή κυβέρνηση. Μια ψήφο ανοχής στο πλαίσιο των 6 σημείων που δημόσια έχουμε καταθέσει ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά ΣΤΗΡΙΖΕΙ όποια απόφαση αυτής είναι θετική για το λαό, ενώ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ τις αρνητικές για το λαό αποφάσεις!
 
3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέρα από αυτη την καθαρή στάση, αγωνίζεται και συμβάλλει στην οικοδόμηση των λαϊκών θεμσών/εμβρύων της αυριανής εργατολαϊκής εξουσίας.
 
Με βάση αυτή την αντίληψη προχωράμε σε δημόσιο κάλεσμα για εκλογική συνεργασία στο ΜΑΑ, στην ΚΟ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ και σε αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πολιτική των κομμάτων τους.
 
Για το μέγα ζήτημα της δημοκρατικής συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
 
Ουσιαστικά τώρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να προχωρήσει σε μια ουσιαστική δημοκρατική συγκρότηση, βάζοντας στο κέντρο παραγωγής της πολιτικής και της φυσιογνωμίας της, τις τοπικές και τις κλαδικές κινήσεις!
 
Συνεπώς, χρειάζεται να λαμβάνονται αποφάσεις είτε με συναίνεση, είτε με απλή πλειοψηφία του 50%+1, σε όλη την κλίμακα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης χρειάζεται η κάθε τοπική και κλαδική κίνηση να στέλνει στις συνεδριάσεις της ΚΣΕ από 1-2 παρατηρητές με δικαίωμα λόγου και συμβουλευτικής ψήφου, έτσι ώστε να υπάρχει αμφίδρομη ενημέρωση των αποφάσεων της ΚΣΕ και της τοπικής ή κλαδικής κίνησης.
 

Παύλος Αναστούλης, Τοπική Κίνηση Βύρωνα/Καισαριανής/Παγκρατίου


Related Posts