Με ποια κράτη (ονομαστικά) θα συμμαχήσετε; Πώς προκύπτει ότι τα κράτη αυτά θα ωφελήσουν την Ελλάδα;
  • Κυρ, 13/09/2015 - 18:03

Η Ελλάδα μπήκε στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ως μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ ενώ οι εντάσεις με την Τουρκία ήταν σε σχετική ύφεση. Παρόλα αυτά έχει ήδη καταγράψει το παγκόσμιο ρεκόρ διαρκούς ύφεσης στην ιστορία του καπιταλισμού σε καιρό ειρήνης.

Η λογική έχω συμμάχους που με προστατεύουν απέναντι στην κρίση είναι προφανές ότι πάσχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κρατικές οντότητες αλλά και κοινωνικά κινήματα στο εσωτερικό χωρών που θα υποστηρίξουν έντιμα και στα σοβαρά την ελληνική προσπάθεια.

Τι σημαίνει αυτό? Χώρες της λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα αλλά και χώρες του κόλπου όπως το Ιράν μπορούν να αποτελέσουν εμπορικούς εταίρους στο θέμα της ενέργειας. Οι χώρες των BRICS μπορούν να αποτελέσουν επίσης εμπορικούς εταίρους για την απορρόφηση εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα αλλά και στον τουρισμό.

Τέλος ο πραγματικός σύμμαχος θα είναι τα κοινωνικά κινήματα μέσα στην ΕΕ που θα αντιμάχονται μονομερείς επιθετικές ενέργειες απέναντί μας στις ευαίσθητες συνθήκες αποδέσμευσής μας από το ευρώ και την ΕΕ.

Με δυο λόγια χορτάσαμε από τους "συμμάχους" καλύτερα ένας έντιμος εμπορικός εταίρος παρά ένας υποτιθέμενος σύμμαχος. Πραγματικός μας σύμμαχος μπορεί να είναι η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου.