Έξοδος από ΕΕ κ ευρώ ΟΚ. Στο δια ταύτα για μετα τι διαφορές έχετε επι του πρακτέου με το ΚΚΕ;
  • Κυρ, 13/09/2015 - 18:46

Το ΚΚΕ παραπέμπει την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ στη σοσιαλιστική επανάσταση. Με άλλα προτείνει ένα μέτωπο όπου η πλειοψηφία του κόσμου θα πει: αφού ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα ανατρέπουμε τον καπιταλισμό και ξεμπλέκουμε.

Αυτό είναι ένα ιδεολογικό μέτωπο, ένα μέτωπο που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του αριστερού αλλά και του κομμουνιστικού κινήματος. Εμείς αντίθετα προτείνουμε ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο γύρω από ένα μεταβατικό πρόγραμμα «Ρήξης και Αποδέσμευσης» από το ευρώ και την ΕΕ.

Το πρόγραμμά μας αποτελείται από ένα σύνολο στόχων άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνουν, την έξοδο από την ευρωζώνη, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη στάση πληρωμών και τη μονομερή άρνηση του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων, ένα πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων για την κάλυψη βασικών παραγωγικών αναγκών και ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής. Το πρόγραμμά μας είναι αντικαπιταλιστικό με την έννοια ότι αμφισβητεί στην πράξη την οικονομική μεγέθυνση με γνώμονα το κέρδος είναι όμως και μεταβατικό με την έννοια ότι η εκκίνησή του δεν προϋποθέτει την αλλαγή των σχέσεων παραγωγής και άρα είναι άμεσης εφαρμογής.

Από την άλλη, ο  αγώνας για την επιβολή του  συγκροτεί ένα μέτωπο ρήξης με το κεφάλαιο και επομένως και πιθανό δρόμο προσέγγισης μιας αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Αντίθετα, στη συλλογιστική του ΚΚΕ, με ένα μαγικό τρόπο, θα προϋπάρξει μια λαϊκή εξουσία και οικονομία, η οποία μετά αξιόπιστα θα λύσει τα επείγοντα θέματα του παρόντος. Το ΚΚΕ περιγράφει ένα στόχο χωρίς δρόμο και χωρίς υποκείμενο και διαδικασία πολιτικής ωρίμανσης της συνείδησης  και επομένως ακυρώνει και ευτελίζει αυτό το στόχο. Ο κλασσικός ρεφορμισμός περιγράφει ένα θολό δρόμο χωρίς στόχο για αυτό και τελικά κινείται εντός του συστήματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτει  με σαφήνεια και το ζήτημα του στόχου, αλλά και του πεδίου, του δρόμου που αυτός προσεγγίζεται. Αυτό σημαίνει αριστερή, εργατική πολιτική κατά τη γνώμη μας.