Το πρόγραμμα σας είναι πλαίσιο αιτημάτων, που να ικανοποιηθούν και από αστική κυβέρνηση ή υλοποιείται μόνο από θέση εξουσίας;
  • Δευ, 14/09/2015 - 14:03

Το σύνολο των στόχων του μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος δεν μπορεί να υλοποιηθεί από αστική κυβέρνηση και δε χωράει στο καπιταλιστικό πλαίσιο. Η προβολή και κυρίως η πάλη για αυτό, αποτελούν όμως δρόμο για την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να τεθεί το θέμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της εργατικής λαϊκής εξουσίας.

Πρόκειται για μια ολόκληρη περίοδο ανεβασμένων ταξικών και πολιτικών συγκρούσεων που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιμέρους σημαντικές καταχτήσεις, όσο και υλοποίηση σημαντικών κόμβων του προγράμματος. Ακόμη και αστικές κυβερνήσεις μπορούν να αναγκάζονται σε προσωρινές υποχωρήσεις, ακριβώς για να διασώσουν το κύριο, δηλαδή τη διαφύλαξη της αστικής εξουσίας. Ας θυμηθούμε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, με κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στη μεταπολίτευση, αλλά και μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικές καταχτήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο του σημερινού φονικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού τα περιθώρια αυτά στενεύουν, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά την ικανότητα του καπιταλισμού να πείθει ή να έχει περιθώρια ελιγμών ή ενσωμάτωσης. Επομένως το στοιχείο αυτό συνηγορεί επιπρόσθετα στην ανάγκη προβολής ενός αντικαταπιταλιστικού προγράμματος μεταβατικών στόχων, όπως η έξοδος από την ΕΕ, οι εθνικοποιήσεις κλπ.