• Σάβ, 19/05/2012 - 21:57
Απόφαση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος , εκτίμησης της κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας και σχεδιασμού για την πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο άμεσο μέλλον πραγματοποίηθηκε σε δύο συνεδριάσεις της τοπικής συνέλευσης ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας (στις 15 και 17/5) με μαζική συμμετοχή συντρόφων, τόσο ενταγμένων στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και ανένταχτων που ήρθαν κοντά μας για πρώτη φορά.

Πέρα από τα σημεία στα οποία αναφέρεται η εισήγηση του ΠΣΟ, μας απασχόλησε ιδιαίτερα τόσο η αναγκαιότητα εμβάθυνσης, αλλά και εκλαϊκευσης των πολιτικών μας θέσεων, όσο και η διαδικασία της καλύτερης συγκρότησής μας στη βάση, για υποδοχή νέων μελών και παραγωγή πολιτικής από τα κάτω.

Ως προς την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ασκήθηκε κριτική για το γεγονός της μη κοινής εκλογικής καθόδου με τους συντρόφους από το ΜΑΑ. Αρχικά, αποτιμούμε αρνητικά το γεγονός ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν έγινε εκτενής συζήτηση στη βάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατά δεύτερον, η αποτυχία της κοινής εκλογικής καθόδου με ένα πολτικό μόρφωμα που συμφωνεί στα 5 βασικά σημεία της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο υπονόμευσε την φερεγγυότητα της ενωτικής μας πρότασης, αλλά ανέδειξε και μια φυσιογνωμία που ρέπει προς τον σεχταρισμό και είναι αναντίστοιχη προς τις απαιτήσεις της συγκυρίας και τις λαϊκές ανάγκες.

Ενδελεχής συζήτηση έγινε για την αναγκαιότητα της εκλογικής μας καθόδου στο πλαίσιο των εξής ερωτημάτων: 1) Ποιό είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών για το λαό και την αριστερά, 2) Πώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους και το πολιτικό της πρόγραμμα, αναδεικνύοντας στον λαό την ανάγκη για διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από ευρωζώνη, ΕΕ κτλ;, 3) Ποιά θα είναι τα αποτελέσματα ενδεχόμενης συμπίεσης του εκλογικού ποσοστού στις ιδιαίτερα πολωμένες συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές;

Η συνέλευση αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η εκλογική μας κάθοδος. Ως προς την μεθοδολογία της εκλογικής μας παρέμβασης, η συνέλευση, κατά πλειοψηφία πάλι, τάχθηκε υπέρ ενός ανοιχτού καλέσματος, όχι μόνο προς τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς όπως αυτό περιγράφεται στην εισήγηση του ΠΣΟ, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.  Στόχος μας πρέπει να είναι η κοινή εκλογική κάθοδος με τη μορφή ενός Αριστερού Λαϊκού Μετώπου που θα βασίζεται στα 5 σημεία του πολιτικού μας προγράμματος (διαγραφή χρέους/αποδέσμευση από ευρώ-ΕΕ/ παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με βάση τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας/ υπαγωγή στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό εργατικό-λαικό έλεγχο και στήριξη θεσμών λαικής αυτοοργάνωσης/ εγγύηση βιοτικού επιπέδου, δημόσιων αγαθών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων για την εργαζόμενη πλειοψηφία).

Η απεύθυνση προς όλες αυτές τις δυνάμεις υποδηλώνει τη βαθιά μας πεποιήθηση για την ιστορική κρισιμότητα της συγκυρίας, τη συναίσθηση ότι το μετωπικό εγχείρημα δεν μπορεί να το επωμιστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μόνη της και την ύπαρξη της παρακαταθήκης κοινών αγώνων στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Η πρόταση οφείλει να γίνει με ειλικρινή πρόθεση διαλόγου και όχι με σκοπό να διασύρει τους παραλήπτες εαν αυτοί αρνηθούν. Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρόταση θα μιλήσει στο νου και στην καρδιά των αγωνιστών της βάσης της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Επιπλέον, ακόμα και σε περίπτωση επίσημης «από τα πάνω» άρνησης, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες απεμπλοκής συλλογικοτήτων, τάσεων, ρευμάτων και μεμονωμένων αγωνιστών από εντάξεις και περιχαρακώσεις προηγούμενων φάσεων και δημιουργούνται καλύτεροι όροι για μια μαχητική συστράτευση σε λαικομετωπική γραμμή με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, που είναι και η ανάγκη των καιρών που ζούμε.

Εαν η πρότασή μας αυτή δεν ευοδωθεί οφείλουμε να επιδιώξουμε την κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επόμενες εκλογές με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής-αντιΕΕ αριστεράς, όπως καταγράφεται στο εισηγητικό κείμενο του ΠΣΟ.

Κέρκυρα, 17/5/12

 

  


Related Posts