• Σάβ, 21/04/2018 - 23:51
Χαιρετισμός της Ένωσης των Δικαίων στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Χαιρετισμός της Ένωσης των Δικαίων στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

21/4/2018

Εκ μέρους της Ένωσης των Δικαίων απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην 4η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Η Συνδιάσκεψη σας διεξάγεται σε μια περίοδο δομικής κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, που στην Ελλάδα σηματοδοτείται από την οκταετή μνημονιακή λεηλασία με τη μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που γνωρίσαμε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Σε μια περίοδο που η χώρα ξεπουλιέται κομμάτι- κομμάτι, η εξάρτηση πολιτική και οικονομική βαθαίνει και η πρόσδεση της στο άρμα του ευρωατλαντισμου, στη φάση αυτή της πολεμικής ανάφλεξης στην περίοχη μας, την εμπλέκει στους πιο επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η θηλιά στο λαιμό του κόσμου της εργασίας και τα δεσμά της εξάρτησης της χώρας που σφίγγουν ολοένα και περισσότερο, συνιστούν ασφαλώς νεά πεδία κερδοφορίας για το ντόπιο και ξενο κεφαλαιο και προϋπόθεση εναλλαγής στον κυβερνητικό θώκο για τους πολιτικούς εκφραστές του.

Το «τέλος του μνημονίου», δεν έρχεται βεβαίως όσο οι κυβερνήσεις ομνύουν πίστη στην ΕΕ, αντίθετα είναι σε εξέλιξη μια νέα έφοδος σε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα.

Όλα τα παραπάνω υλοποιεί ως πρόθυμος τοποτηρητής ένα κόμμα που επιμένει προκλητικά να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό, σε μια περίοδο υποχώρησης του εργατικού κινήματος, ύφεσης των λαϊκών αγώνων με χαρακτηριστικά στρατηγικής ήττας για την κομμουνιστική Αριστερά που δεν μπόρεσε να παρέμβει στην οξύτατη αυτή κρίση με όρους αντιστοιχίας προς το εύρος και το βάθος της επίθεσης.

Σε αυτό το περιβάλλον αναδιατάσσεται και το αστικό πολιτικό σκηνικο για την νομή της κυβερνητικής εξουσίας, με την επιρροή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών μορφωμάτων να σταθεροποιείται οδηγώντας τους στην αποθράσυνση.

Τα συντηρητικά αντακλαστικά της κοινωνίας δυναμώνουν, οι πατριδοκάπηλες εθνικιστικές φωνές βρίσκουν ευήκοα ώτα μέσα στο κλίμα «εθνικής απειλής» που τεχνηέντως καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη σπουδή να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η πΓΔΜ και τον Ερντογάν να διεκδικεί για την Τουρκία την ανάδειξη της σε περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη.

Στην ελληνική κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα κενό αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του λαϊκού κινήματος και τις δυνατότητες του να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται και να αντεπιτεθεί. Απουσιάζει όμως το πολιτικό υποκείμενο που θα αποτελέσει τον καταλύτη για την όξυνση της ταξικής λαϊκής πάλης και την χειραφέτησής της από την αστική ιδεολογία, που θα μελετά επιστημονικά τις εξελίξεις στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα ,θα τις αναλύει αλλά και ταυτόχρονα θα χαράσσει το δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Απουσιάζει εκείνος ο πολιτικός φορέας που θα συνδέει διαλεκτικά τον καθημερινό αγώνα για τις άμεσες λαϊκές διεκδικήσεις με το στρατηγικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, μέσα από συμμαχίες και κοινές δράσεις, για το πέρασμα στον σοσιαλισμό.

Από την παραπάνω διαπίστωση άλλωστε προέκυψε και ο σκοπός ίδρυσης της Ένωσης των Δικαίων. Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε σταθερά να συμπορευτούμε με δυνάμεις που κινούνται στην ίδια θεωρητική και πολιτική κατεύθυνση, με όρους ισοτιμίας και χωρίς ηγεμονισμους.

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική περίοδο η ανάγκη ανασυγκρότησης της κομμουνιστικής Αριστερας με όρους υπέρβασης της εσωστρέφειας, με όρους αντεπίθεσης και όχι παθητικής αντίστασης είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ.

Ο πόλεμος έφτασε στην πόρτα μας, η ιμπεριαλιστική κτηνωδία, η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η έξαρση του εθνικισμού, του ρατσισμού και των εν γένει φασιστικής κοπής αντιλήψεων πάνω στο έδαφος της κοινωνικής εξαθλίωσης είναι η ζώσα πραγματικότητα κι όχι κάποιος αδιόρατος κίνδυνος.

Καταθέτοντας αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να συμβάλλουν επικοδομητικά στην ιστορική αναγκαιότητα η κομμουνιστική Αριστερά να προχωρήσει με θάρρος και ειλικρίνεια στις απαραίτητες διεργασίες και υπερβάσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και το φασισμό με όρους αντεπίθεσης και ανατροπής.

 

Ένωση των Δικαίων