• Τρί, 06/11/2018 - 15:16
ΣΕΚ: Κυριακή 11 Νοέμβρη στη Νομική μονοήμερο συζητήσεων για τη Γερμανική Επανάσταση του 1918.
 
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, οργανώνει την Κυριακή 11 Νοέμβρη στη Νομική Σχολή Αθήνας μονοήμερο συζητήσεων για τη Γερμανική Επανάσταση του 1918
 
Από τις 11πμ ως τις 8μμ με έκθεση- αφιέρωμα στο George Grosz και 6 συζητήσεις.
 
Το ωρολόγιο πρόγραμμα των συζητήσεων καθώς και τις αφίσες για την εκδήλωση, στα συνημμένα αρχεία.
 
  Στις 9 Νοέμβρη κλείνουν 100 χρόνια από την επανάσταση στη Γερμανία που ανέτρεψε τον Κάιζερ, έβαλε τέλος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε την προοπτική ότι η εργατική επανάσταση που είχε ήδη νικήσει στη Ρωσία μπορούσε να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. 
 
  Η Γερμανική επανάσταση ήταν η πιο κρίσιμη γιατί εκεί από το 1918 μέχρι το 1923 παίχτηκε το μέλλον της ανατροπής του καπιταλισμού και της επικράτησης του σοσιαλισμού. Εκείνη η διαδικασία σημάδεψε την επαναστατική αριστερά της εποχής, τα νεαρά κομμουνιστικά κόμματα της Τρίτης Διεθνούς και βέβαια το ΣΕΚΕ που ιδρύθηκε τις μέρες της ανατροπής του Κάιζερ.
 
  Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι εργάτες γίνονται επαναστάτες μέσα στην καρδιά του πιο αναπτυγμένου καπιταλισμού και ότι η εργατική επανάσταση δεν είναι υπόθεση μιας “νύχτας των οδοφραγμάτων” αλλά μια γιγάντια κοινωνική διαδικασία με στροφές και γυρίσματα που απαιτούν αποφασιστική δράση της εργατικής πρωτοπορίας.
 
  Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λήμπνεχτ, η Κλάρα Τσέτκιν, ο Ευγένιος Λεβινέ και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ηγέτες συγκρότησαν τον Σπάρτακο σαν ρήξη με τη Σοσιαλδημοκρατία και ίδρυσαν το ΚΚ Γερμανίας τον Δεκέμβρη του 1918. Αλλά ήδη τον Γενάρη του 1919 μια πρόωρη εξέγερση κόστισε τη ζωή της Ρόζας και του Λήμπνεχτ. Τον Μάρτη του 1919 χάθηκε και ο Λεβινέ όταν η απόπειρα για εργατική δημοκρατία της Βαυαρίας πνίγηκε στο αίμα.
 
  Το πιο μεγάλο δίδαγμα της Γερμανικής επανάστασης ήταν ο καθοριστικός ρόλος του επαναστατικού κόμματος. Οι επαναστάτες μπήκαν στις μάχες χωρίς να έχουν το δικό τους κόμμα. Η εργατική τάξη έκανε άλματα προς τα αριστερά και οι ευκαιρίες ξαναήρθαν τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 1923, αλλά η συγκρότηση επαναστατικής ηγεσίας αποδείχθηκε καθυστερημένη, με λάθη άλλοτε αριστερίστικα και άλλοτε δεξιά.
 
 Το μονοήμερο θα ανοίξει με συζήτηση για το μεγαλείο και την κρισιμότητα της Γερμανικής επανάστασης και θα κλείσει με συζήτηση αφιερωμένη στη Ρόζα, τον Λένιν και το ΣΕΚΕ.
 
Στα πλαίσια του αφιερώματος στη Γερμανική Επανάσταση, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί σε 2η έκδοση το βιβλίο του Κρις Χάρμαν «Γερμανία 1918-1923: Η Χαμένη Επανάσταση».

Related Posts