• Σάβ, 11/07/2020 - 14:05
vKA : Αναιρέσεις 2020 #oiAnaireseisPanePlateia, 11-12/7

 

Η τέταρτη στάση για τις Αναιρέσεις 2020 στην Αθήνα //Ακαδημία Πλάτωνος Σάββατο 11/7

//20:00 Εκδήλωση – Συζήτηση: Τέχνη που απελευθερώνει ή που χειραγωγεί; Το πολιτιστικό ερώτημα & ποιος θα το απαντήσει

H πανδημία και η επακόλουθη καραντίνα διέκοψαν την κανονική ροή της καθημερινότητας και πυροδότησαν θεμελιώδη ερωτήματα για τη Ζωή και -ως μέρος της- την Τέχνη.

Στο μεταξύ, κράτος, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κοινωφελή ιδρύματα σχεδιάζουν μια νέα «κανονικότητα» για την εργασία, την παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον.
Έτσι, ο «προαιρετικός» κλάδος του Πολιτισμού καλείται να αναμετρηθεί με το πολιτικό και πολιτιστικό ερώτημα: Τέχνη από ποιούς και για ποιούς; Ερώτημα που περικλύει την μάχη για αναγνώριση της εργασιακής κατάστασης και των ελαστικοποιημένων συνθηκών που επικρατούν στο όνομα μιας «Τέχνης» που δεν ωφελεί όσους την παράγουν.

Τη μάχη το πολιτιστικό προϊόν να γίνει κοινωνικό αγαθό στο πλευρό των πολλών.Την ανάγκη για ένα άλλο όραμα για την Τέχνη και τα υποκείμενα που την παράγουν και την απολαμβάνουν.

Ομιλητές/τριες:
Αιμιλία Καραλή, Φιλόλογος-Συγγραφέας
Ρόζυ Μονάκη, Μέλος Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών
Δημήτρης Μποτής, Μουσικός και μέλος των Magic De Spell

//21:30 Παράσταση Κωμικού Λαϊκού Κουκλοθεάτρου:
ΦΑΣΟΥΛΗΣ – Καρναβαλική Ιστορία Έρωτος και Θανάτου

Σκηνοθεσία, κατασκευές και ερμηνεία:
Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

“Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν…”

Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ). Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έπαιξαν και το Φασουλή.
Στο ΦΑΣΟΥΛΗ που θα παρακολουθήσουμε εμείς, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.
Το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, από το 1992 έως σήμερα έχει ανεβάσει 9 έργα-παραστάσεις σε δική του παραγωγή, ενώ έχει συνεργαστεί και συμμετάσχει με διάφορους τρόπους (σχεδιασμός, σκηνοθεσία, κατασκευές) σε περίπου 40 παραγωγές άλλων θιάσων. Περισσότερα για το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! www.ayusaya.com

//22:30 Παραδοσιακό – Ρεμπέτικο – Λαϊκό Γλέντι

 

Η πέμπτη στάση για τις Αναιρέσεις 2020 στην Αθήνα //Μαρούσι Μπασκετάκια Σπύρου Λούη Κυριακή 12/7

Η πέμπτη στάση των Αναιρέσεων στην Αθήνα θα γίνει στα Βόρεια. Την Κυριακή, 12 Ιουλίου το Μαρούσι θα φορέσει τα καλά του για να υποδεχτεί, πολιτικές εκδηλώσεις, βιβλιοπωλεία, θεματικά περίπτερα, τουρνουά μπάσκετ, συναυλίες, graffiti session και πάνω από όλα το δυναμισμό της νέας γενιάς.

Σε μια γειτονιά που πολλές φορές η όμορφη «βιτρίνα» δεν συμβαδίζει με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς, το φεστιβάλ Αναιρέσεις έρχεται με το σύνθημά του να μας υπενθυμίσει αυτό που πολλές φορές μπορεί να βρίσκεται καλά κρυμμένο πίσω από τον καλά αποστειρωμένο θόλο των Βορείων προαστίων: Οι ζωές μας είναι απαραίτητες, ο καπιταλισμός όχι!

Το σύνθημα εμπνέεται από την πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας αλλά και την εξελισσόμενη εξέγερση στις Η.Π.Α. που φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη οι ανθρώπινες ανάγκες να τεθούν ψηλότερα από την κερδοφορία και τις αξίες του καπιταλισμού. Μέχρι και στην «καρδιά του κτήνους» στις Η.Π.Α. υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός και μαχητικότητα, ενώ οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις από την Χιλή και τον Λίβανο μέχρι την Γαλλία και τα κίτρινα γιλέκα, δείχνουν ότι «οι από κάτω» δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Για ζωή αξιοβίωτη και όχι απλώς επιβίωση. Με μαχητικό αγώνα τώρα για το δικαίωμα στην ζωή, την εργασία, την δημοκρατία και την ειρήνη, για ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επανάσταση, και μια σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, αποξένωση, αλλοτρίωση! Συζητάμε για την επικαιρότητα, για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε, για τη ζωή που μας αξίζει!

Την Κυριακή λοιπόν θα είμαστε Μαρούσι για να ξεδώσουμε με ένα τουρνουά μπάσκετ 3×3,να πάρουμε μία ανάσα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στην εκδήλωση «Κρίση, πανδημία και η ανάγκη να ζήσουμε αλλιώς»- Να συζητήσουμε για τον κόσμο και την κοινωνία που μας αξίζει και τη δυνατότητα να πάει το πράγμα αλλιώς. Και όσο ο Lune θα αποτυπώνει στο τοίχο τη δική μας ιστορία, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την τέχνη του δρόμου- στο mic θα απολαύουμε τα νεανικά και πολλά υποσχόμενα συγκροτήματα  RassBlah και NoX, για να κλείσουμε τη βραδιά με ποιους άλλους πέρα από τους  Βάση 129 και Κίτρινο Φόντο (Κύκλωμα).

Σας περιμένουμε όλους και όλες λοιπόν, να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε, να εκτονωθούμε και πάνω από όλα να κάνουμε λίγο θόρυβο στο βόρειο τομέα, στην τελευταία στάση του ταξιδιού των Αναιρέσεων.

Η έκτη στάση για τις Αναιρέσεις 2020 στην Αθήνα //Πειραιάς Θεατράκι Πάρκου Λιπασμάτων Κυριακή 12/7

Σήμερα στις συνθήκες που γέννησε η κρίση και η αντεργατική επίθεση, με τη μαζική ανεργία που ενδημεί στη Δραπετσώνα, το Πέραμα, το Κερατσίνι και τις άλλες γειτονιές του Πειραιά, κάποιοι βλέπουν τα δικά τους “Λιπάσματα”, τις συνθήκες δηλαδή που θα τους δώσουν την ευκαιρία να απομυζήσουν με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Πειραιά.

Οι Αναιρέσεις θα βρεθούν στα Λιπάσματα την Κυριακή 12 Ιουλίου, έναν χώρο που αποτέλεσε για δεκαετίες επίδικο των τοπικών αγώνων για τους ελευθέρους χώρους. Θα προσπαθήσουν να ψηλαφίσουν την ιστορία των εργατικών αντιστάσεων για τη γειτονιά και το περιβάλλον, παρακολουθώντας παράλληλα αυτές που γεννιούνται. Ενάντια στην υποταγή των ζωών μας στο κέρδος, για το δικαίωμα στην εργασία και για μια πόλη στην υπηρεσία των δικών μας αναγκών.

20.00 Εκδήλωση -Συζήτηση: Από τις γειτονιές του λαού, στα Μaster Plan του κεφαλαίου. Ο δημόσιος χώρος στην υπηρεσία του κέρδους, απειλή για το περιβάλλον και την υγεία.

21.30 Ρεμπέτικο γλέντι με την Ανοιχτή Κομπανία της Καστέλλας
Μαίρη Δεναξά, τραγούδι
Νεφέλη Ζυγουράκη, μπαγλαμάς
Δημήτρης Μέντης,κιθάρα-τραγούδι
Σάκης Νικολετόπουλος, μπουζούκι-τραγούδι
Στέλιος Παπαδόπουλος, μπουζούκι-τραγούδι