Φτάνοντας στη 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ [Πρωτοβουλία για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών]

Φτάνοντας στη 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η «Πρωτοβουλία για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών» είναι μία οριζόντια συλλογικότητα, η οποία προέκυψε από την ανάγκη να παρέμβουμε συλλογικά και πιο συντονισμένα στα ζητήματα της λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στόχος μας είναι να πιέσουμε σε δημιουργική κατεύθυνση, ώστε να λειτουργούμε πιο δημοκρατικά και πιο αποτελεσματικά. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για άλλη μία συνιστώσα, ούτε θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε όλους τους «ανένταχτους». Η Πρωτοβουλία για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών είναι μία ομάδα ανοιχτή σε όλα τα μέλη, η οποία θα υπάρχει όσο αισθανόμαστε την ανάγκη να παρεμβαίνουμε σε αυτό το επίπεδο – ευχή μας είναι σύντομα να έχει προχωρήσει η δημοκρατική συγκρότηση του χώρου μας και να αυτοδιαλυθούμε.

Πιστεύουμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, αταλάντευτα προσανατολισμένη στο στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και με την πιο πλατιά ενωτική λογική προς κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια είναι ανάγκη του σήμερα, για την απόκρουση της επίθεσης και για να ανοίξει ο δρόμος για την κομμουνιστική κοινωνία που οραματιζόμαστε.

 

Θεωρούμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση είναι η συμφωνία για την πολιτική προτεραιότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς να υποτιμάται ο ρόλος των οργανωμένων δυνάμεων.

Η πορεία προς τη 2η Συνδιάσκεψη, κατά τη γνώμη μας, χαρακτηρίστηκε καταρχάς από τη μαζική συμμετοχή που ξεπερνά όπως φαίνεται την προηγούμενη. Δεν είμαστε αφελείς, καταλαβαίνουμε πως υπήρξε και, συχνά χωρίς αρχές, κινητοποίηση από κάποιες οργανώσεις, όμως αυτό υπήρξε και στην προηγούμενη. Παλιά αρρώστια της αριστεράς, άλλη μια νοοτροπία που πρέπει να καταπολεμηθεί.

Το επίπεδο του προσυνεδριακού διαλόγου, ήταν ιδιαίτερα υψηλό και ενδεικτικό του δυναμικού και της δυναμικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δυστυχώς, δεν έλειψαν και πάλι οι μάχες των μηχανισμών που σε κάποιες περιπτώσεις τραυμάτισαν. Παρά το γεγονός αυτό, και εκατοντάδες ανένταχτοι σ/φοι και σ/φισσες, με τη διαφορετικότητα των απόψεών τους, εκλέχτηκαν και θεωρούμε πως θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της συνδιάσκεψης. Πιστεύουμε ότι οι ανένταχτοι σ/φοι-σ/φισσες είναι σημαντικό να στηριχθούν, καθώς μπορούν να συμβάλουν τόσο στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων με την ανάληψη συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων όσο και, κυρίως, σε μια διαδικασία βαθύτερης σύνθεσης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλούμε το σύνολο των αντιπροσώπων να κινηθεί σε μια τέτοια λογική στην εκλογή των νέων οργάνων.

Σαν «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» θα προτείνουμε τις εξής τροποποιήσεις:

Α. «Η συνδιάσκεψη εκλέγει το ΠΣΟ που είναι το ανώτερο όργανο μεταξύ 2 συνδιασκέψεων, με συγκεκριμένο καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ατομικές χρεώσεις. Στην 1η συνεδρίασή του εκλέγει την ΚΣΕ.»

Β. «Η συγκρότηση ΚΛΑΔΙΚΩΝ επιτροπών αποτελεί πολιτική και οργανωτική προτεραιότητα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επόμενη περίοδο.»

Γ. «Κάθε πολιτικού χαρακτήρα απόφαση των οργάνων συζητείται υπό μορφή εισήγησης από όλες τις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν επί αυτής. Οι αποφάσεις των επιτροπών με τυχόν αλλαγές, προσθήκες ή αντιρρήσεις καταγράφονται, συγκεντρώνονται και επιστρέφουν στα αντίστοιχα όργανα, όπου και συζητούνται στο σύνολό τους. Κάθε άλλη απόφαση επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεταφέρεται στα όργανα, όπου και συζητείται. Στόχος είναι η αμφίδρομη επικοινωνία και μεταφορά αποφάσεων μεταξύ επιτροπών και οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απευθείας και όχι μέσω των οργανώσεων. Κατοχυρώνεται επίσης η δυνατότητα οριζόντιας επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ ΤΕ/ΚΕ.»

Δ. «Τα νέα όργανα δεσμεύονται για την άμεση συγκρότηση συντονιστικών γραμματειών Οργανωτικού, Συνδικαλιστικού, Νεολαίας, Αγροτικού, Περιβάλλοντος, Αντιφασιστικού και Δράσης στην πόλη με την ουσιαστική συμμετοχή των αγωνιστών μας και όχι με διαπαραταξιακά χαρακτηριστικά.»

Ε. «Τα νέα όργανα ορίζουν επιτροπή που θα δρομολογήσει τις διαδικασίες έκδοσης εντύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής της παρουσίας και μέχρι το Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει την εισήγησή της.»

ΣΤ. Η εικόνα που παρουσιάζεται στο κείμενο για το οργανωτικό είναι ετεροβαρής ως προς τη θετική εκδοχή, δεν γίνεται η απαραίτητη αυτοκριτική, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο οι συνιστώσες αντιμετώπισαν τη συνολική λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρέπει να επισημανθεί με σαφήνεια πως «Η ΚΣΕ λειτούργησε περισσότερο σαν διαπαραταξιακό όργανο, αποσπασμένο από τις ΤΕ, και έχει την ευθύνη για την πλήρη υποβάθμιση του ΠΣΟ. Παραμένουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ των συνιστωσών και δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, πράγμα που αποτυπώθηκε  στη λογική των βέτο, στην λειψή και ανεπαρκή πολιτική συζήτηση στις τοπικές.»

Εννοείται πως θα στηρίξουμε και κάθε άλλη πρόταση που θα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά προς την ενίσχυση του αποφασιστικού ρόλου των ΤΕ/ΚΕ.

Κατανοούμε πως βαδίζουμε σε μια δύσκολη Συνδιάσκεψη. Η κρισιμότητα της εποχής και των αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε επιβάλλουν τολμηρές πρωτοβουλίες και τη μέγιστη σύνθεση. Θεωρούμε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τεράστιο έργο να επιτελέσει και για αυτό απαιτείται και η ίδια να υπερβεί τον εαυτό της στην κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών. Είναι μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΩΝ ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΜΑΧΩΝ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Αγαπητού Ειρήνη (ΤΕ Αιγάλεω-Χαϊδαρίου-Αγ. Βαρβάρας)

Αλεβίζου Ελπίδα (ΤΕ Πετραλώνων-Κουκακίου-Ν. Κόσμου)

Αλεξίου Σπύρος (ΤΕ Αγ. Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου)

Ανθίμου Γιώργος (ΤΕ Κορινθίας)

Βαϊνάς Παντελής (ΤΕ Αιγάλεω-Χαϊδαρίου-Αγ. Βαρβάρας)

Βασιλόπουλος Νίκος (ΤΕ 4ης ΔΚ Αθηνών)

Γαϊτάνου Ειρήνη (ΤΕ Εξαρχείων)

Γανιάρη Πόπη (ΤΕ Αμπελοκήπων)

Γάτσιος Βασίλης (ΤΕ Περιστερίου)

Γιομπαζολιάς Αντώνης (ΤΕ Αν. Αττικής)

Γκούτη Κωνσταντίνα (ΤΕ Α’ Πειραιά)

Δαμέλος Πάνος (ΤΕ Κορινθίας)

Δαραβέλιας Βασίλης (ΤΕ Αργολίδας)

Ζιουτοπούλου Ελένη (ΤΕ Αγ. Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου)

Θεοδωράκη Άντζελα (ΤΕ Αργολίδας)

Κρίθαρη Ματούλα (ΤΕ Αγ. Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου)

Λέκκας Παναγιώτης (ΤΕ Χαλκιδικής)

Μανουσάκης Χαρίδημος (ΤΕ Αγ. Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου)

Μάντζαρης Γιάννης (ΤΕ Εξαρχείων-Νεάπολης)

Μαρκέτος Σπύρος (ΤΕ Κέντρου Θεσ/νίκης)

Σιγαλού Άννα (ΤΕ Γκύζη-Αμπελοκήπων-Πολυγώνου)

Σκιτζής Γιάννης (ΤΕ Ζωγράφου)

Τσούνιας Βασίλης (ΤΕ Ν. Ιωνίας-Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης)

Φύτρου Ναταλί (ΤΕ Ρεθύμνου)

 

Όσοι σύντροφοι/συντρόφισσες θέλουν να συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία μας, μπορούν να στείλουν mail στο antarsyatwnmelwn@gmail.com γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και την Τοπική ή Κλαδική Επιτροπή τους.