• Δευ, 15/07/2013 - 12:54
Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Κυριακή 7 Ιούλη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ.

Α) Οι πολιτικές εξελίξεις μετά την Συνδιάσκεψη:

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

1. Σε μια περίοδο κρίσιμη με επιταχυνόμενες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν τις βασικές εκτιμήσεις μας, ένα μήνα μετά την 2η  Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

 

Στη σημερινή μας συνεδρίαση καλούμαστε να εκτιμήσουμε τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα, καθώς και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ολόπλευρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνδιάσκεψής μας.

 

Η συνέχιση και το βάθεμα της δομικής κρίσης του καπιταλισμού στον κόσμο και στη χώρα μας και διεθνώς. Η όξυνση της ταξικής πάλης και το  ξέσπασμα νέων εξεγερσιακών  γεγονότων σε διεθνή κλίμακα (Τουρκία, Βραζιλία, Αίγυπτος). Η κατάρρευση της αντιδραστικής τρικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα σαν αποτέλεσμα της αποκορύφωσης των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών πραξικοπημάτων της  με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση του συνόλου του προσωπικού της που ξεσήκωσε τη λαϊκή κατακραυγή. Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στην μάχη που άνοιξε στην ΕΡΤ και οδήγησε σε ναυάγιο τα κυβερνητικά σχέδια και στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Η νέα ακόμα πιο απονομιμοποιημένη και αντιδραστική δικομματική κυβέρνηση που είναι ωστόσο αποφασισμένη κάτω από την πίεση και της τρόικας να συνεχίσει και κλιμακώσει τα αντιλαϊκά της μέτρα..

 

Σε αυτές τις συνθήκες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενισχυμένη απ’ την ενεργοποίηση και ενίσχυση  του δυναμικού της μέσα από τη Συνδιάσκεψη αλλά και απ’ τις πρωτοπόρες παρεμβάσεις της στους αγώνες της περιόδου και ιδιαίτερα στο κίνημα συμπαράστασης για την ανατροπή του πραξικοπήματος της ΕΡΤ καλείται να συγκροτήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις δυνάμεις της. Να πάρει πρωτοβουλίες για την ταξική και αγωνιστική ανόρθωση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, να πρωτοστατήσει στην μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων της επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και αντι-ΕΕ Αριστεράς, στην ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη του Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής, που θα ανατρέψει την κυβέρνηση του κεφαλαίου και των τροϊκανών, θ’ ανοίξει το δρόμο για καταχτήσεις και δικαιώματα ενάντια σε ΕΕ - ΕΚΤ – ΔΝΤ για την κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού.

 

2 - Για τις διεθνείς εξελίξεις:

Στην σύντομη αυτή περίοδο μετά τη Συνδιάσκεψή μας όχι μόνο δεν διαφάνηκε η διέξοδος από τη βαθιά δομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος αλλά αντίθετα συσσωρεύτηκαν και νέοι όροι για μια συνολική επάνοδο στην ύφεση.

 

Η ασθενική ανάκαμψη στις ΗΠΑ απειλείται κι’ αυτή μπροστά στην απόφαση της FED να περιορίσει την αγορά κρατικών ομολόγων και να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών σχεδόν επιτοκίων για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» εξ’ αιτίας ενός δημόσιου χρέους που έχει ξεπεράσει τα 16 τρις δολάρια και το 110% του ΑΕΠ. Οι αποκαλύψεις του πρώην υπάλληλου της  «Υπηρεσίας  Εθνικής Ασφάλειας» των ΗΠΑ Σνόουντεν ήρθαν κι’ αυτές να κλιμακώσουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην ΕΕ η συνεχιζόμενη για δεύτερο χρόνο ύφεση απειλεί να παρασύρει και την κυρίαρχη ασθενικά αναπτυσσόμενη γερμανική οικονομία κλιμακώνοντας τη νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Η απόφαση της πρόσφατης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών οικονομίας για την αντιμετώπιση του χρέους των ευρωπαϊκών τραπεζών που υπολογίζεται γύρω στα 3 τρις ευρώ, όχι πια μέσα από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης αλλά, σε βάρος των μετόχων και με την κατάσχεση καταθέσεων ακόμα και κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, απειλεί με μαζική φυγή κεφαλαίων από τις ασθενέστερες προς τις ισχυρότερες τράπεζες και οικονομικές καταρρεύσεις. Τα μέτρα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της εφιαλτικής ανεργίας από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με το γελοίο ποσό των 6 δις ευρώ για τα δύο επόμενα χρόνια είναι προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των νέων και ανασφάλιστα mini jobs, παράλληλα με την κινητικότητα για τη μετανάστευση πτυχιούχων νέων από το Νότο προς το Βορρά, για μια συνολική ανατροπή καταχτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε όλη την Ευρώπη και την αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών πολυεθνικών σε διεθνή κλίμακα.

 

Παράλληλα βαθαίνει η πολιτική κρίση της ΕΕ. Η αδυναμία της να βρει λύση στην καπιταλιστική κρίση, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η άνοδος της αποστροφής των λαών απέναντι στο τερατούργημα της σημερινής «Ευρώπης» είναι οι παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κρίσης.

 

Απάντηση στις εξελίξεις αυτές αναζητεί η διαρκής αναταραχή όχι μόνο ανάμεσα στους εργαζόμενους της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών, οι αλλεπάλληλες απεργίες, τα ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια, οι κλονισμοί κυβερνήσεων και οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών όπως στην Πορτογαλία, η εντεινόμενη απονομιμοποίηση της ίδιας της ΕΕ.

Οι  εξεγέρσεις δεκάδων εκατομμυρίων εργαζόμενων ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πολιτικό τους εξανδραποδισμό από τις αντιδραστικές κυβερνήσεις και καθεστώτα για το ξεπέρασμα της κρίσης του καπιταλισμού  συγκλονίζουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό  σύστημα. Από την Τουρκία μέχρι τη Βραζιλία, μαζί με τα εκρηκτικά γεγονότα στην Αίγυπτο, την συνέχιση του αιματηρού εμφύλιου στην Συρία, δημιουργείται  ένα σκηνικό τεράστιας όξυνσης της ταξικής πάλης και εξεγερτικών γεγονότων, εμφυλίων πολέμων και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε διεθνή κλίμακα.

Η ανασύνταξη του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης και των λαών για ένα κίνημα που θα υπηρετεί τις δικές τους  και όχι αλλότριες επιδιώξεις γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, πιο αναγκαία και επιτακτική σε παγκόσμια κλίμακα.

3 – Η άνοδος των αγώνων και η δικομματική κυβέρνηση

 

Η κατάληψη της ΕΡΤ,ο ξέσπασμα της λαϊκής οργής και το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την κατάληψη του ραδιομέγαρου από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα καθώς και ο κίνδυνος μετάδοσης της πυρκαγιάς και σ’ άλλους χώρους  ήταν οι παράγοντες που οδηγούσαν στην κατάρρευση της τρικομματικής συμπαιγνίας και στην απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Στην κλιμάκωση των εσωτερικών  αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα την αναβάθμιση της θέσης του και του αρχηγού του στα πλαίσια μιας ακραία αντιδραστικής δικομματικής κυβέρνησης. Στην όλο και πιο ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ που υπόσχεται να κάνει τη «Νέα Ελλάδα» της «αγνώριστη» εξαθλιώνοντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και κλείνοντας το μάτι προς τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

 

Η «νέα» δικομματική κυβέρνηση είναι πιο βαθιά απονομιμοποιημένη και απομονωμένη. Τα στοιχεία της πολιτικής κρίσης  και της κρίσης νομιμοποίησης ενισχύονται. Αποτελεί ωστόσο μια επικίνδυνη κυβέρνηση πολέμου ενάντια στον εχθρό λαό.   Δεν πρόκειται να φύγει από μόνη της αντίθετα θα προσπαθήσει να μακροημερεύσει μέσα απ’ την κλιμάκωση της αντιδραστικής πολιτικής και του «Νόμου και της Τάξης». Μόνο οι αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού θα μπορούσαν να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά της σχέδια και ν’ ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της.

 

4.         Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε από την πρώτη στιγμή των εξελίξεων σε αγώνα για την ανατροπή των αντιδραστικών μέτρων και της δικομματικής κυβέρνησης. Σε πολιτικό αγώνα για να γίνει το ρήγμα που άνοιξε με την υπόθεση της ΕΡΤ δρόμος ανατροπής.

Το σύνθημα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της επίθεσης σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κλονίζεται και απονομιμοποιείται μέσα από την αποφασιστική κλιμάκωση των αγώνων μπορεί να γίνει σημείο πολιτικής ενοποίησης όλων των αντιστάσεων που αναπτύσσονται απέναντι στην  βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Μια τέτοια εξέλιξη  θα αδυνατίσει την επίθεση, θα αποτρέψει νέα μέτρα, θα δώσει στους εργαζόμενους αυξημένη αυτοπεποίθηση. Θα οξύνει την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αδυναμία του να ξεπεράσει την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου συντρίβοντας τα λαϊκά δικαιώματα. Στο βαθμό που σηματοδοτεί μια ουσιαστική ενίσχυση μέσα στους εργαζόμενους του μεταβατικού αντικαπιταλιστικού  προγράμματος μπορεί να ανοίξουν δρόμοι στην κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης.

Αυτή η τακτική είναι η μόνη που μπορεί να ανασχέσει την επίθεση και να ανοίξει δρόμους ανατροπής και όχι η λογική του «ώριμού φρούτου» και της «ομαλής  κοινοβουλευτικής εναλλαγής», ή της καταστροφικής αναμονής μέχρι «να ωριμάσουν οι συνθήκες» . Σε αυτήν την μάχη θα κριθεί η Αριστερά.

5.         Από τον αγώνα που ξέσπασε για την  ΕΡΤ μπορούμε να βγάλουμε  ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα που αφορούν τα βήματα του κινήματος που έγιναν μέσα στον αγώνα.

α)  το πρώτο είναι η αναβαθμισμένη δυνατότητα του λαϊκού παράγοντα να παρεμβαίνει  και να επιδρά καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις, πράγμα που πρέπει να οπλίσει με θάρρος και αυτοπεποίθηση το κίνημα για τις επερχόμενες αναμετρήσεις.

β) το δεύτερο είναι η άρρηκτη  σχέση που αποκτούν οι αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής σήμερα (φτώχια, ΣΣΕ, πάλη ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις κλπ), με το ζήτημα της δημοκρατίας και την συνολική κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και το μνημόνιο. Το «μαύρο στο σήμα» κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ς κινητοποιήθηκε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, για να βροντοφωνάξουν ένα «ως εδώ» με τον ολοκληρωτισμό της βίας και των επιστρατεύσεων, για να ορθώσουν ένα τείχος ενάντια στην κυβερνητική και μνημονιακή βαρβαρότητα. Για αυτό η γενίκευση και πολιτικοποίηση του αγώνα ήταν όχι μόνο απόλυτα αναγκαία αλλά και απόλυτα δυνατή.

γ) το τρίτο ότι η λειτουργική κατάληψη της ΕΡΤ και η εκπομπή του προγράμματος παρά την κυβερνητική απαγόρευση με την παρέμβαση των αγωνιζόμενων και των αλληλέγγυων δείχνει την δυνατότητα –σαν σπέρμα – να δουλεύουν οι επιχειρήσεις κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, χωρίς εργοδότες και ιεραρχία. Δείχνει την δύναμη που έχει το μέσο αυτό όταν είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων.

δ) το πλατύ εργατικό και λαϊκό κίνημα συμπαράστασης και η συνέχιση των αγωνιστικών του εκδηλώσεων εδώ και πάνω από δυο βδομάδες δείχνει από την μια τις αυξημένες δυνατότητες κοινής δράσης αλλά και από την άλλη την ανάγκη αυτή η κοινή δράση να απλωθεί απο το προαύλιο της ΕΡΤ μέσα σε κάθε εργατικό χώρο κλιμακώνοντας με απεργία και κατάληψη ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις. Δείχνει ταυτόχρονα την ανάγκη να προχωρήσει η οργάνωση και ο συντονισμός από τα κάτω, ξεπερνώντας τον διαλυτικό ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που για μια ακόμα φορά έλαμψε με την απουσία της από ένα τέτοιον αγώνα και τις ιστορικές ανεπάρκειες της ρεφορμιστικής αριστεράς.

 

ε) σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη δεν ανταποκρίθηκαν οι ηγεσίες  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Μετά την αρχική στήριξη   της μάχης  στην ΕΡΤ  που δημιούργησε ελπίδες και δυναμική στον κόσμο, φαίνεται ότι  φοβήθηκαν αυτήν την δυναμική και αποσύρθηκαν. Κυρίως αποσύρθηκαν από την τάση της κλιμάκωσης και πολιτικοποίησης του αγώνα και από τις ενωτικές διαθέσεις που γεννήθηκαν μέσα στον κόσμο. Αρνήθηκαν να βάλουν νέα γενική απεργία ή να καλέσουν τους εργαζόμενους σε γενικό πολιτικό αγώνα ανατροπής. ΚΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση αρνήθηκαν να στηρίξουν οποιαδήποτε αγωνιστική πρόταση στο ΕΚΑ, που έχει διαμορφωθεί αριστερή πλειοψηφία!

στ) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε όλες της τις δυνάμεις της στον αγώνα της ΕΡΤ, στην Αθήνα και την επαρχία. Πάλεψε μέσα στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ για να αποφασιστεί και να οργανωθεί η κατάληψη, η περιφρούρηση, ο έλεγχος του προγράμματος από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις συνελεύσεις τους, σπάζοντας «συντεχνιακούς» διαχωρισμούς με βάση τον κλάδο. Έδωσε την μάχη  για την γενίκευση της απεργίας στα ΜΜΕ. Συνέβαλλε στην προσπάθεια κλιμάκωσης και συντονισμού μέσα από συσκέψεις  σωματείων και συνδικαλιστών και τις περιφρουρήσεις. Είχε μαζική και πολιτική παρουσία στον χώρο. Οργάνωσε πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις τοπικά βοηθώντας να φτάσει η φωνή των απεργών της ΕΡΤ πανελλαδικά. Πήρε πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως το γράμμα για την κοινή δράση της Αριστεράς, για την στήριξη και γενίκευση του αγώνα στην ΕΡΤ. Υπήρξαν χρεώσεις και με βάση τις τοπικές, πράγμα που δημιούργησε μια ανώτερη αλληλεγγύη στον κόσμο και συνέβαλλε στην δημιουργία ενός οργανωτικού ιστού, πράγμα που αποτελεί απόφαση και της Συνδιάσκεψης. Συνολικά αποτελεί μια πολύ σημαντική εμπειρία για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.,

6.         Οι τελευταίες εξελίξεις (ΕΡΤ,  κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων) επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα του στόχου για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και του μεταβατικού  αντικαπιταλιστικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να «γειώνεται» στους καθημερινούς αγώνες για την επιβίωση των εργαζόμενων αναδεικνύοντας εκείνους τους κατάλληλους κάθε φορά «κρίκους» που κατανοούν οι εργαζόμενοι και οδηγούν στην πολιτικοποίηση του αγώνα τους. .

Στην περίπτωση της ΕΡΤ ο «εργατικός έλεγχος» έγινε με έναν τρόπο πράξη μέσα από την εμπειρία και τις ανάγκες του αγώνα των εργαζόμενων. Στην υπόθεση των εργοστασίων που κλείνουν  ο κρίκος είναι το αίτημα της «εθνικοποίησης χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο». Σε αυτήν την λογική μπορούν να ενσωματώνονται οι πρακτικές αυτοδιαχείρισης, δηλαδή της λειτουργίας των εργοστασίων με τον έλεγχο των εργατών. Στην πάλη ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών η αντίθεση στην  «ιδιωτικοποίηση και την απελευθέρωση των αγορών που επιβάλλεται από την ΕΕ και το κεφάλαιο», συνδέουν όλους τους επιμέρους αγώνες με έναν κεντρικό στόχο,  σε σύνδεση με την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, με το συνολικό μας πρόγραμμα. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να αναπτύξει το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα. Να το επεξεργαστεί καλύτερα τόσο  «προς τα πάνω» στην σύνδεση με την εργατική εξουσία όσο και «προς τα κάτω» με τους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή. Η ΠΣΟ μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

7.         Σοβαρές είναι οι εξελίξεις και τα συμπεράσματα που αφορούν την στάση και τις επιλογές της ρεφορμιστικής αριστεράς το διάστημα που πέρασε.

O ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πορεία ενσωμάτωσής του. Οι θέσεις του δεν προσανατολίζονται σε καμιά σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Προσανατολίζεται καθαρά σε λύση επαναδιαπραγμάτευσης της μνημονιακής λιτότητας και «φιλολαϊκής» διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στο πλαίσιο του ευρώ και της ΕΕ. Η στάση του στους αγώνες που ξεπήδησαν στην ΕΡΤ ήταν η σαφής άρνηση κάθε πρωτοβουλίας γενίκευση του αγώνα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να οικοδομήσει ένα άλλο κέντρο μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα (σε συμμαχία με τμήμα των αποχωρησάντων από την ΠΑΣΚΕ), αλλά σε αντιπαράθεση με τα πρωτοβάθμια σωματεία, και χωρίς λογική κλιμάκωσης και όξυνσης της σύγκρουσης.

Από την άλλη πλευρά συνεχίζονται και οξύνονται οι αντιφάσεις του ΚΚΕ. Από την μια πλευρά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεισέφερε στην πρώτη φάση του αγώνα στην ΕΡΤ, για να «τραβηχτεί» στην κρίσιμη στιγμή που απαιτούνταν αποφασιστική κλιμάκωση που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην κυβέρνηση. Η τραγική στάση που κρατάει σχετικά με την εκλογή του προεδρείου στο ΕΚΑ  που κινδυνεύει να μείνει χωρίς ΔΣ ή να παραδοθεί στην εργοδοτική ΠΑΣΚΕ, αλλά και η επιλογή της ηγεσίας του να  κατηγορεί τις απεργίες διαρκείας σαν “τυχοδιωκτισμό”, δείχνει πλήρη υποτίμηση για την δύναμη του κινήματος, δείχνει αδιαφορία και περιφρόνηση απέναντι στην αγωνία της εργατικής τάξης ακόμα και αυτών που το ψήφισαν. Η στάση αυτή είναι αποτέλεσμα της λογικής που δεν προτάσσει τον αγώνα της ανατροπής σήμερα, αλλά μικρούς αγώνες διαμαρτυρίας και κομματικής περιχαράκωσης μέχρι «να περάσει η μπόρα», στάση που αντικειμενικά βοηθάει την κυβέρνηση στο ξεδίπλωμα της επίθεσης.

 Β) Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης και να σχεδιάσει οργανωμένα την υλοποίησή τους.

8.         Το πρώτο ζήτημα για την υλοποίηση της απόφασης είναι η πολιτική-οργανωτική ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με έμφαση σε εργατικό-λαϊκό κόσμο. Η δημιουργία νέων -κλαδικών κυρίως- επιτροπών. Η άνοδος της αυτοτελούς πολιτικής της παρέμβασης.

 Άμεσα απαιτείται  πλατιά εξόρμηση για την παρουσίαση των Αποφάσεων της 2ης Συνδιάσκεψης αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα από την πολιτική επικαιρότητα. Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα της ΕΡΤ με συμμετοχή εργαζομένων από κάθε χώρο που μπαίνει στον αγώνα κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης..

 • Ταυτόχρονα ανοίγουμε τολμηρά τη συζήτηση μέσα στην Αριστερά για την εναλλακτική προοπτική και την συνολική στρατηγική. Σ' αυτή τη βάση  προγραμματίζουμε μεγάλη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Νοέμβρη που κλείνουν 40χρόνια από το Πολυτεχνείο εξέγερση που σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή και συμβολή της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής αριστεράς στην
 •  Παράλληλα θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα  , με ευθύνη της ΚΣΕ και αξιοποίηση όλων των συντρόφων του ΠΣΟ και ευρύτερα, τα βήματα που έχουν αποφασιστεί για την οργανωτική αναβάθμιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. όπως η συγκρότηση επιτροπών- γραμματειών(με άμεση προτεραιότητα την  εργατική συνδικαλιστική)η βελτίωση της  λειτουργίας των ΤΕ, η προετοιμασία για έκδοση εντύπου και άνοιγμα γραφείων.

Γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΡΗΞΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ

9.         Παρέμβαση στα μέτωπα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά και μαχητικά στα μέτωπα της περιόδου από την σκοπιά της κλιμάκωσης των αγώνων και της ενοποίησής τους στον πολιτικό στόχο της ανατροπής της επίθεσης και της κυβέρνησης και συνολικότερα της οικοδόμησης του «αγωνιστικού μετώπου ρήξης-ανατροπής», που σημαίνει: α) διαρκής και πειστική σύνδεση των αιτημάτων επιβίωσης με αιτήματα «κρίκους» του αντικαπιταλιστικού αγώνα και παραπέρα του συνολικού προγράμματος β) Η οικοδόμηση της αναγκαίας  αγωνιστικής ταξικής ενότητας μέσα από την οικοδόμηση μορφών ενωτικού ταξικού συντονισμού γ) απεύθυνση για ανατρεπτική κοινή δράση με τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς.

Τα βασικά αυτά μέτωπα είναι:

 • η πάλη για να νικήσουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Είναι ο αγώνας που άλλαξε τα δεδομένα, η νίκη του θα δυναμώσει όλα τα κομμάτια του κινήματος που μπαίνουν στις μάχες
 • η πάλη κατά των χιλιάδων απολύσεων και των λουκέτων σε δημόσιο τομέα, που πηγαίνουν μαζί με τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Χρειάζεται να αποκαλύπτουμε  ότι η κυβέρνηση μέσα από τις απολύσεις και την διάλυση των δημόσιων οργανισμών έχει στόχο το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού σε ιδιώτες. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ένα μαχητικό κίνημα ενάντια στις απολύσεις, τα λουκέτα και τις ιδιωτικοποιήσεις,  υπεράσπισης  των δημόσιων αγαθών (εκπαίδευση, υγεία, ενέργεια, νερό κλπ) που θα γίνει υπόθεση όλου του λαού με πυρήνα το εργατικό κίνημα των χώρων.

Επιδιώκουμε να παρθούν πρωτοβουλίες συντονισμού από τα κάτω σε κάθε γειτονιά όλων των μαχητικών κομματιών που κινητοποιούνται για να μην κλείσει το σχολείο, το νοσοκομείο, υπηρεσίες των δήμων κλπ

 • Πάλη ενάντια στο κλείσιμο των μεγάλων εργοστασίων (Κατσέλης, ΑΓΕΤ, Σκαραμαγκά κλπ). Επιδιώκουμε συμβάλλουμε στον  κοινό αγώνα αυτών των χώρων ώστε να αναδεικνύεται πολιτικά το ζήτημα, να μην μένει στο παιγνίδι ιδιοκτητών, τραπεζών, ΕΕ, με κέντρο το αίτημα της ‘εθνικοποίησης χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε όλες τις πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και λειτουργίας κατειλημμένων εργοστασίων υπό τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.
 • Η πάλη για την δημοκρατία, για την κατάργηση της ΠΝΠ, των επιστρατεύσεων, της κυβερνητικής, εργοδοτικής και φασιστικής βίας. Σοβαρότατο άμεσο ζήτημα αποτελεί το κίνημα για την απελευθέρωση του Κ Σακκά.
 • Η πάλη για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, ενάντια στις μειώσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

- Η πάλη κατά της ανεργίας, για την οποία πρέπει να προετοιμάσουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία στους κλάδους και τις γειτονιές, με κέντρο την νεολαία, (φοιτητές, μαθητές και κυρίως εργατική νεολαία).

10.       Επιδιώκουμε όλη αυτή η προσπάθεια να συγκεντρωθεί στην   στη ανάγκη απεργιακής κλιμάκωσης και κήρυξης νέας πανεργατικής απεργίας εδώ και τώρα ενόψει μάλιστα του νέου πολυνομοσχέδιου του Σαμαρά,  για την ανατροπή της βάρβαρης αυτής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει τ

11.       Κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων είναι το να γίνονται βήματα στην δημιουργία ενός μεγάλου ενοποιημένου εργατικού συντονισμού, από πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα.  Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 Η συγκρότηση πόλων διαφορετικών από την γραφειοκρατία –όπως ο συντονισμός των 17 ομοσπονδιών, μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στο βαθμό που κινείται σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση ανατροπής και ενισχύει τις ενωτικές διεργασίες μέσα στο εργατικό κίνημα για την δημιουργία του ενοποιημένου εργατικού συντονισμού, που θα πάρει οριστικά την πρωτοβουλία από τα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Αξιοποιούμε και ενισχύουμε στην κατεύθυνση τους συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων που χτίζονται στους κλάδους και  τον «συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου ιδιωτικού τομέα».

12.       Αναπτύσσουμε την αντιρατσιστική - αντιφασιστική δράση συμμετέχοντας στους αγώνες και τις πρωτοβουλίες της περιόδου. Ενισχύουμε  τις πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ. Προβάλουμε την ανάγκη ενός “αντιρατσιστικού νομοσχέδιου” του κινήματος  νομιμοποίησης και υπεράσπισης των μεταναστών ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Αποκαλύπτουμε τον βαθιά συστημικό χαρακτήρα της ΧΑ, τον ρόλο της σαν δεκανίκι της κυβέρνησης σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα (απεργία καθηγητών, διάλυση ΕΡΤ), των καναλαρχών και του κεφαλαίου (πλήρης συγκάλυψη  στον ρόλο του Δαυίδ στο κλείσιμο του Κατσέλη).

 Δίνουμε την μάχη να μην γίνει το φασιστικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πανελλαδική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 20/7 στην Καλαμάτα ενάντια στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ της Χρυσής στις 3-4/8. Συμβάλλουμε στην οργανωμένη ενωτική κάθοδο στην Καλαμάτα όλων αντιφασιστικών – αντιρατσιστικών κινήσεων και μετώπων. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για να μην πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ.

13.       Συζητάμε και παίρνουμε πρωτοβουλίες στην πάλη για την «έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ». . Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να πάρει ευρύτερα λαϊκά χαρακτηριστικά, να συμμετέχουν υπάρχουσες συλλογικότητες και γενικά να αποτελέσει ένα σημείο πραγματικής διαδικασίας επαφής με πλατιές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ρεύματα αντιφατικές δυνάμεις που κινούνται σε αντι-ΕΕ λογική. Η υπάρχουσα πρωτοβουλία θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

14.       Αναπτύσσουμε συνολικά την πάλη για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας. Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΔΕ και άμεση τις δράσεις για την απελευθέρωση του Κ. Σακκά.

Δ) Για την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την «μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντι-ΕΕ αριστεράς.

15.       Προωθούμε αποφασιστικά την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την «μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντι-ΕΕ αριστεράς.

Μέσα από τις μέχρι τώρα επαφές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις άλλες δυνάμεις αναδείχτηκε η θέληση για μια διαδικασία μετωπικής συμπόρευσης. Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για τις θετικές δυνατότητες που υπάρχουν  όπως και μία καταρχήν συμφωνία πάνω σε βασικές πλευρές του αναγκαίου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Αναδείχθηκαν όμως ταυτόχρονα ζητήματα και διαφορές τα οποία δεν αναιρούν αλλά αντίθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη  η συζήτηση  να συνεχιστεί συντροφικά και να βαθύνει. Ενδεικτικά η συζήτηση για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, την επαναστατική στρατηγική και την διεθνιστική προοπτική, το ζήτημα της εξουσίας και της κυβέρνησης, τους όρους ρήξης και αποδέσμευσης από ευρώ και ΕΕ, η φάση που βρίσκεται  το κίνημα και η σύνδεση των αγώνων με την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, το  ποιος υλοποιεί το αναγκαίο μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει αποφασιστικά την πρωτοβουλία της  με βάση το περιεχόμενο της Συνδιάσκεψης και με επιμονή σε όλο το εύρος των δυνάμεων που καθόρισε η Συνδιάσκεψη. Από «πάνω» αλλά και «από κάτω» προκειμένου να ανοίξουμε δρόμους προς το πλατύ δυναμικό που αναζητά μια άλλη Αριστερά.

Θα επιμείνει στην «από τα κάτω» προώθηση της πολιτικής της με έμφαση στις κοινές πρωτοβουλίες μέσα σε όλες τις μάχες, μαζί με όλους τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να σχεδιάσουν τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε η Συνδιάσκεψη (αναβαθμισμένη παρέμβαση στο εργατικό, στο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό, αντι-ΕΕ, δημοκρατικά δικαιώματα), πρωτοβουλίες που  θα στοχεύουν να μας φέρουν σε επαφή  πρώτα από όλα με τις πλατιές, αντιφατικές ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος και τον κόσμο που αποδεσμεύεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και αναζητά μια άλλη αριστερά. Αλλά και με όλες τις οργανώσεις, τάσεις και ρεύματα στα οποία απευθύνεται η πρόταση για μετωπική συμπόρευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε με συστηματικό τρόπο την διάλογο.

 • Προτείνουμε πολιτικές πρωτοβουλίες για:
 • συντονισμένη παρέμβαση στο εργατικό κίνημα στην κατεύθυνση της ταξικής ανασυγκρότησης
 • κοινή πολιτική καμπάνια για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ
 • Σε κοινή καμπάνια ενάντια στο φασισμό και για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

 

16.       Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέδειξε ότι διαθέτει ισχυρή αντοχή. Με την Συνδιάσκεψή της μπορεί να περάσει σε μια νέα ανώτερη φάση. Το επιβεβαιώνουν αυτό πρώτα από όλα η συμμετοχή του δυναμικού της στους αγώνες της περιόδου και η τάση κερδίσματος χιλιάδων νέων αγωνιστών στις γραμμές της. Η ΠΣΟ, μαζί με την ΚΣΕ, οργανώνοντας την υλοποίηση της απόφασης της συνδιάσκεψης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ε) ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

17. Στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη συζητήθηκαν στις συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών επιτροπών διάφορες προτάσεις που έχουν σχέση με την πιο βαθιά δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την αύξηση του πολιτικού και οργανωτικού ρόλου των οργάνων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και των τοπικών και κλαδικών επιτροπών της. Πολλές από τις προτάσεις που είχαν ψηφιστεί στις συνελεύσεις δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθούν και να ληφθεί απόφαση στη συνδιάσκεψη, ενώ υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση στο ΠΣΟ και στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές γύρω από το οργανωτικό θέμα εν γένει. Γι’ αυτό  προτείνεται η ΚΣΕ να ετοιμάσει σχετική εισήγηση και να υπάρξει ειδική συζήτηση επί του θέματος συνολικά στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΣΟ.

18. Στη βάση όμως των αποφάσεων της συνδιάσκεψης υπάρχουν αναγκαία και ώριμα βήματα που πρέπει να κάνουμε άμεσα στην κατεύθυνση αυτή:

α). Στα πλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης του πολιτικού ρόλου των τ.ε. και κ.ε πρέπει οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις της ΚΣΕ και του ΠΣΟ  να συζητιούνται στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, οι οποίες πρέπει να παίρνουν θέση και να τοποθετούνται και με ψηφοφορία αν το κρίνουν αναγκαίο πάνω σε αυτές.[1]

β). Στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές, που δεν έχουν συγκροτηθεί, συγκροτούνται συντονιστικά όργανα. Ένας εκ των μελών του συντονιστικού αναλαμβάνει οικονομικός υπεύθυνος, με ευθύνη την τακτική συλλογή των συνδρομών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε κάθε τοπική και κλαδική επιτροπή με ευθύνη του συντονιστικού της δημιουργείται mail επικοινωνίας με την ΚΣΕ αλλά και μεταξύ όλων των επιτροπών. Για τη συνδρομή (3 €) η κατανομή πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα καλύπτονται τόσο οι ανάγκες της γενικής πολιτικής παρουσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και οι ανάγκες παρέμβασης των Επιτροπών. Το ποσοστό της κατανομής θα αποφασιστεί με βάση και τις ανάγκες σε επόμενη συνεδρίαση.

γ. Για το συντονισμό της επικοινωνίας της ΚΣΕ (η οποία επίσης θα αποκτήσει ανάλογο mail επικοινωνίας) με τις επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συγκροτηθεί άμεσα με ευθύνη της ΚΣΕ οργανωτική και οικονομική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού της οργανωτικής - οικονομικής δουλειάς.

19. Άμεση ανάγκη είναι η συγκρότηση συνδικαλιστικής γραμματείας για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Άμεσα (εντός της επόμενης εβδομάδας) πρέπει να υπάρξει συνάντηση τουλάχιστο των συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αθήνα, ενώ στις αρχές του Φθινοπώρου να υπάρξει πανελλαδική σύσκεψη των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόβλημα είναι η πολύ χαμηλή συγκρότηση των δυνάμεών μας σε κλαδικό επίπεδο. Προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση των ήδη υφιστάμενων κλαδικών επιτροπών και η άμεση συγκρότηση κι άλλων κλαδικών επιτροπών, με σχετικό προγραμματισμό και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων στην κατεύθυνση αυτή.

20. Προτείνεται άμεσα να συγκροτηθούν γραμματείες το αντιφασιστικό μέτωπο, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για το αγροτοδιατροφικό ζήτημα και την εμβάθυνση και περαιτέρω επεξεργασία του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σ’ αυτές τις γραμματείες όπως και σε όσες αναφέρονται ανωτέρω θα πρέπει να αξιοποιηθεί μέλη του ΠΣΟ και της ΚΣΕ, αλλά και σύντροφοι από το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν γένει, με κριτήριο την ειδική δυνατότητα τους για προσφορά σε συγκεκριμένους τομείς δουλειάς. Επίσης, άμεσα ξεκινά η αναζήτηση χώρου για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ θα συγκροτηθεί και ειδική ομάδα για τη διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης “εντύπου” της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΠΣΟ καλείται να συμβάλλει σήμερα στη συζήτηση με ιδέες για την λειτουργία και την στελέχωση αυτών, ώστε η ΚΣΕ να έχει προχωρήσει στη συγκρότηση τους μέχρι τέλος Ιουλίου με προτεραιότητα τη συγκρότηση οικονομικής και οργανωτικής επιτροπής και γραμματείας συνδικαλιστικού. 

 

 

 

[1] Παίρνοντας υπόψη της συζήτηση που έγινε διευκρινίζεται ότι το πνεύμα αυτής της τροποποίησης δεν είναι ότι οι αποφάσεις των οργάνων ΚΣΕ και ΠΣΟ πρέπει να εγκριθούν από τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές για να ισχύουν, αλλά είναι σημαντικό οι επιτροπές να τις συζητούν και να παίρνουν θέση (με  παρατηρήσεις, διαφωνίες, αναδεικνύοντας σημεία που λείπουν, αναγκαίες συμπληρώσεις), ακόμη και με ψηφοφορία, με σκοπό να βαθαίνει  ο προβληματισμός, να τροφοδοτούνται τα όργανα με τις διαθέσεις, τους προσανατολισμούς και προβληματισμούς της βάσης και να ανοίγει η συζήτηση σε όλο το εύρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Tags: 

Related Posts