• Τρί, 11/02/2014 - 21:30
Αλληλεγγύη στη Κούρδη αγωνίστρια πολιτική πρόσφυγα Κοζάν Νιχαγιέτ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!
 
Αλληλεγγύη στη Κούρδη αγωνίστρια πολιτική πρόσφυγα Κοζάν Νιχαγιέτ που κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία. Αγώνας για άμεση απελευθέρωσή της!
 
Το Σάββατο 8/2/2014 δύο άντρες της Ασφάλειας Ηρακλείου συνέλαβαν στο σπίτι της στο Ηράκλειο τη λαϊκή αγωνίστρια Κοζάν Νιχαγιέτ (Ρόζντα), κατόπιν ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος και την οδήγησαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Τη Δευτέρα 10/2/2014 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου με το ερώτημα της έκδοσής της στην Τουρκία. Μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης η Ρόζντα κρατείται στις φυλακές Νεαπόλεως.
Η αγωνίστρια Κοζάν Νιχαγιέτ ουδέποτε διέπραξε κάποιας μορφής ποινικό αδίκημα ούτε στην Τουρκία, ούτε φυσικά στην Ελλάδα, διώκεται δε από τις τουρκικές αρχές αποκλειστικά για τα πολιτικά της φρονήματα και την πολιτική δράση που ανέπτυξε εκεί. Στα 14 χρόνια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, η Ρόζντα έχει δώσει το παράδειγμα με το ήθος και τη συνέπειά της στους αγώνες διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι παντρεμένη με Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα, ο οποίος έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Η σύλληψή της εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό κράτος για την έκδοση Τούρκων και Κούρδων καταζητούμενων για την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση στην Τουρκία. Η έκδοση της Κοζάν Νιχαγιέτ στην Τουρκία θα σημάνει την έκθεσή της σε διαρκή βασανισμό και την απειλή φυσικής εξόντωσής της.
Υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους έχει παραχωρηθεί πολιτικό άσυλο και που ζουν ομαλά και ανεμπόδιστα. Διεθνώς προωθείται αυταρχική αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με στόχο το πνίξιμο κάθε αντίστασης απέναντι στην προσπάθεια του κεφαλαίου την κρίση να πληρώσουν οι λαοί. Ειδικότερα μετανάστες, πρόσφυγες και κάθε μειονότητα γίνονται εύκολος στόχος. Στην Ελλάδα η ακροδεξιά κυβέρνηση με υπερβάλλοντα ζήλο έχει ξεκινήσει διαδικασίες σύλληψης και έκδοσης ανθρώπων που διώκονται για την πολιτική τους δράση και το φρόνημά τους. Άνθρωποι που αντιστάθηκαν στη Χούντα του Εβρέν και στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας, διώκονται σήμερα ως τρομοκράτες.
Να εκφράσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που κινδυνεύουν με έκδοση στην Τουρκία ή σε ευρωπαϊκές χώρες. Η έκδοσή τους θα έχει ως συνέπεια πολυετείς φυλακίσεις και εξοντωτικούς βασανισμούς. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αντίσταση, τους αγώνες και την ελευθερία.
ΥΓ: Πάνω στην πλάτη της αγωνίστριας Κοζάν Νιχαγιέτ έχει αναπτυχθεί ένα βρώμικο παιχνίδι παραπληροφόρησης από μεριάς πολλών καθεστωτικών ΜΜΕ, τα οποία για ακόμη μια φορά αναπαράγουν τα δελτία τύπου των κατασταλτικών μηχανισμών. Κανιβαλίζουν λοιπόν παρουσιάζοντας την Ρόζντα ως “μια φοβερή και τρομερή τρομοκράτισσα που κρυβόταν και παραπλανούσε τις διωκτικές αρχές τους τελευταίους μήνες”. Μόνο που η Ρόζντα έχει τελέσει πολιτικό γάμο στο Δήμο Ηρακλείου το 2001, εργάζεται σε τουριστική περιοχή το καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου στο παρελθόν και πρόσφατα αιτήθηκε την απόκτηση ιθαγένειας. Τέλος το 2012 ταξίδεψε νόμιμα με το σύζυγό της σε Γερμανία και Ολλανδία προς αναζήτηση εργασίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από μερικούς μήνες.
 
 
Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση της Ρόζντα και τη λήξη των διώξεων της.
 
Καλούμε όλα τα κόμματα , οργανώσεις , συνδικάτα , και δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις , να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν με κάθε μέσο για τη στήριξη της
10/2/2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου