• Κυρ, 18/01/2015 - 06:33
Ανακοίνωση για την απεργία υπέρ της κυριακάτικης αργίας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την κλαδική απεργία που κήρυξαν τα σωματεία υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην ξεκούραση, δεν μπορεί παρά να ανατραπεί συνολικά. Την Κυριακή 18 Γενάρη, λίγες ημέρες δηλαδή μετά από τις 3 συνεχόμενες εργάσιμες Κυριακές του Δεκέμβρη, έχουμε ακόμα ένα κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων λόγω τάχα των εκπτώσεων. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο όμως έχουν «εκπτώσεις» στους μισθούς τους, τα ωράρια τους, τον ελεύθερο χρόνο τους. Με ατομικές συμβάσεις, κατάργηση 8ωρου, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εργοδοτική τρομοκρατία.

Δυστυχώς, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) για δεύτερη φορά (μετά και την Κυριακή 28/12) αφήνει ακάλυπτους και απροστάτευτους τους περισσότερους εργαζόμενους στο εμπόριο, καθώς δεν κήρυξε απεργία για όλο τον κλάδο. Στην ΟΙΥΕ υπάρχει ήδη... «αριστερή κυβέρνηση», καθώς είναι μια συνδικαλιστική ομοσπονδία με πρώτη δύναμη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη το ΠΑΜΕ, και τρίτη την «αγωνιστική» διάσπαση της ΠΑΣΚΕ. Κι όμως, δεν τολμούν ούτε μια απεργία να κηρύξουν! Στο όνομα της προεκλογικής περιόδου και της αναμονής «σωτήρων»!

Όμως οι απεργίες όλης της προηγούμενης περιόδου, όπως η πρόσφατη όπου δέχθηκαν επίθεση οι απεργοί από την εργοδοσία του «Ιανού» και τα ΜΑΤ στις Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2014, δείχνουν ότι μόνο ο ανυποχώρητος εργατικός αγώνας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εργοδοσία, να έχει αποτελέσματα και νίκες. Η αναστολή του μέτρου του ανοίγματος των καταστημάτων για 52 Κυριακές κερδήθηκε από την πρωτοφανή αντίδραση των εμποροϋπαλλήλων με απεργίες κάθε Κυριακή, απεργιακές φρουρές, μαζικές διαδηλώσεις.

Δεν θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση, καμιά αριστερή συνδικαλιστική ηγεσία, αν ο εργαζόμενος λαός δεν είναι οργανωμένος και μαχόμενος. Η κοινωνική βαρβαρότητα είναι η επίσημη πολιτική σε όλη την ΕΕ, όπως φαίνεται αυτές τις μέρες στην Γαλλία, όπου η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση ψηφίζει με τη Δεξιά ένα νόμο που μεταξύ άλλων καταργεί ολοκληρωτικά την κυριακάτικη αργία. Μόνο με μαζική, λαϊκή, εργατική κινητοποίηση, σταθερά αντιπολίτευση στην πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ, θα μπει ένα τέλος στην πολιτική που θέλει να μας γυρίσει 200 χρόνια πίσω, στην εποχή του Όλιβερ Τουίστ. Μπορεί τη θέση των βρόμικων εργοστασίων να έχουν πάρει αστραφτερά εμπορικά κέντρα, αλλά οι εργαζόμενοι βιώνουν ξανά την εξαθλίωση. Απέναντι σε αυτόν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, οργανώνονται, συντονίζονται, αγωνίζονται. Διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα σε ελεύθερο χρόνο και ανθρώπινους όρους δουλειάς. Οι Γάλλοι βιβλιοϋπάλληλοι αυτές της μέρες διαδηλώνουν με σύνθημα: «τα βιβλία τα αγοράζουμε μέσα στην εβδομάδα και τα διαβάζουμε την Κυριακή». Αυτός είναι ο δρόμος...

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 18/1, στις 10.30 πμ, πλ. Αριστοτέλους με Τσιμισκή (Θεσσαλονίκη) και στις 11.00πμ, Σόλωνος & Ασκληπιού (Αθήνα).

ΟΥΤΕ 52 ΟΥΤΕ ΚΙ 8, ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟ