• Σάβ, 09/04/2016 - 12:02
Όχι στην έμφυλη βία! Να αποσυρθεί η σεξιστική διαφήμιση του Τζάμπο

Η πασχαλινή διαφήμιση του Τζάμπο με την Άντζελα Δημητρίου έκανε το γύρο του διαδικτύου με ρυθμούς αστραπής (αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος) ξεσηκώνοντας ποικίλα σχόλια.

Δεν θα αναφερθούμε στην αισθητική της, ούτε στα ζητήματα του λαϊκού τραγουδιού, ούτε καν στην αίσθηση του χιούμορ, αλλά στον τρόπο που τελειώνει: Με την παραίνεση της τραγουδίστριας προς τον εκλεκτό της καρδιάς της «χτύπα σαν άντρας!». Πρόκειται για σεξιστικό θράσος!

Σε μια εποχή όπου οι βιασμοί γυναικών συμβαίνουν καθημερινά, όταν η βία κατά των γυναικών και κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ καλά κρατεί, στη χώρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη που πλήρωσε με τη ζωή του το «έλλειμμα αντριλικιού», το φινάλε της διαφήμισης είναι κυριολεκτικά ύβρις κατά των θυμάτων του σεξισμού και πρόσκληση για περισσότερη έμφυλη βία.

Η ικανότητα του συστήματος να οικειοποιείται ο,τιδήποτε προκειμένου να πουλήσει είναι βασική αρχή του τρόπου που λειτουργεί η αγορά και βέβαια η διαφήμιση. Όμως εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.  Όλα τα κλισέ του ανδρισμού και της γυναικείας αδυναμίας επιστρατεύονται για να αποενοχοποιήσουν τη βία του ισχυρού προς τον αδύναμο. Και μάλιστα απευθυνόμενα και σε μικρά παιδιά, ώστε να εμπεδώσουν την κυριαρχία του αρσενικού προς το θηλυκό με κάθε τρόπο (χτύπα!).

Είναι τραγελαφικό για μια τραγουδίστρια που στο παρελθόν έχει γίνει δέκτης σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων, να μετατρέπεται σε φορέα αυτών των αντιλήψεων για τη φήμη και φυσικά για το χρήμα.

Το LGBTQ+ κίνημα μαζί με το γυναικείο κίνημα θα συνεχίσουμε να παλεύουμε τον σεξισμό σε όλες του τις μορφές, να υπερασπιζόμαστε τους αδύναμους, τους «ελλειμματικούς σε αντριλίκι», να απαιτούμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους και όλες.

 

 Email: genderantarsya@gmail.com

Ιστολόγιο: http://lgbtqantarsya.wordpress.com/

Facebook: www.facebook.com/pages/Lgbtq-antarsya/208219699371773


Related Posts