• Δευ, 10/04/2017 - 09:59
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π.Ε Δυτ. Μακεδονίας: Ρεύμα Φτηνό για Όλο τον Λαό - ΔΕΗ Δημόσια 100% - Η ενέργεια αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

Την τελευταία τετραετία η ΔΕΗ  προικοδότησε με 5 δις ευρώ τους ιδιώτες παραγωγούς, αγοράζοντας πανάκριβο ρεύμα από τον (Λάτση και τον Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ.)  και πουλώντας ρεύμα σε αυτούς κάτω του κόστους.

 
Να λοιπόν που πάνε τα λεφτά από τα υπέρογκα τιμολόγια και ποιο είναι το αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράδοση της ΔΕΗ στα αρπακτικά και στους «εθνικούς» επενδυτές, ντόπιους και ξένους, έχει ως συνέπεια:
 
  • Νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια (που έχουν αυξηθεί 120% τα τελευταία χρόνια).
  • Νέες απολύσεις, νέες μειώσεις μισθών και ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα της ελαστικής εργασίας.
  • Ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις οικισμών.
  • Τεράστια προβλήματα στους αγρότες από την πώληση των φραγμάτων και την χρήση του νερού, που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση και ύδρευση.
 
Η κυβέρνηση παραδίδει τις πηγές ζωής και κομμάτι του πλούτου της κοινωνίας στους κερδοσκόπους και τους εκμεταλλευτές και αυτό δεν πρέπει να περάσει.
 
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
και όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική
(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ –Χ.Α- ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗ).
 
Η ενέργεια αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Θέλουμε ενέργεια φτηνή, που να έχουν όλοι πρόσβαση.  Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Για παραγωγή με σεβασμό στο περιβάλλον, εφαρμογή των βέλτιστων τεχνικών για προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων. Που να εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια και την ασφάλεια στον εφοδιασμό της χώρας.
 
Για αυτό χρειάζεται:
 
  • Πλήρης επανεθνικοποίηση - κρατικοποίηση της ΔΕΗ χωρίς αποζημίωση,  και συνολικά του τομέα παραγωγής ενέργειας, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Αγώνας για πλήρη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έξω οι ιδιώτες παραγωγοί που φέσωσαν τους καταναλωτές και την ΔΕΗ και λειτουργούν με κριτήριο τα κέρδη, και λειτουργία της για τον λαό, για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους καταναλωτές, όχι για τους ιδιώτες παραγωγούς.
  • Πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που επιβάλλει η ΕΕ, που αποτελεί το πλαίσιο επιβολή όλων αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών που επιβάλλουν την απελευθέρωση, στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για απειθαρχία, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.
  • Κανένας ιδιώτης στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ρεύματος. Καμιά ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και περιουσίας.  Κατάργηση του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ –ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους -μηχανικούς –τεχνικούς εργαζόμενους,  με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές σχέσεις.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. 
 
Τοπικοί άρχοντες, κομματάρχες, πολιτευτάδες, υπό τις ευλογίες των παππάδων, που ΔΕΝ χάνουν τέτοια ραντεβού, θα παριστάνουν πως αγωνίζονται… «Η σίγουρη «συνταγή της αποτυχίας» η στην καλύτερη περίπτωση «εμείς τα είπαμε τι να κάνουμε» !
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιηθεί η πλούσια εμπειρία αν θέλουμε ο αγώνας να φέρει κάποια αποτελέσματα. Ο αγώνας υπεράσπισης της ΔΕΗ  έχει αντιπάλους και ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω! Οι αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας έρχονται από την οργανωμένη πάλη του λαού και όχι από τους δανειστές, την κυβέρνηση, την  ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική.
 
Αποτελεί άμεση ανάγκη ο γενικός ξεσηκωμός της Δυτ. Μακεδονίας και των εργαζομένων της χώρας. Βασική διεκδίκηση ΔΕΝ μπορεί να είναι η υπεράσπιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης, αλλά η αποφασιστική διεκδίκηση της ΔΕΗ όπως θα έπρεπε να είναι. Με καταλήψεις στους χώρους δουλειάς της επιχείρησης - με αποφάσεις των εργαζομένων και σωματείων της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ξεσηκωμένο λαό - και τους φορείς του μπορούμε να ακυρώσουμε την πώληση εν τη γενέσει και όχι με ευχές και δοξολογίες. Με διαδικασίες ενημέρωσης και αγώνα του λαού για την υπεράσπιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.
 
Ο αγώνας αυτός θα δοθεί με όσους έχουν πραγματικό συμφέρον από μια τέτοια υπόθεση ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ αποτελεί τμήμα του η εργατική αριστοκρατία – γραφειοκρατία και οι  τοπικοί πολιτευτές. Καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Το εργατικό - αγροτικό  και λαϊκό κίνημα της περιοχής και όλης της χώρας μαζί με τα ταξικά σωματεία της ΔΕΗ. 
 
ΚΑΛΟΥΜΕ, ΦΟΡΕΙΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ και της χώρας ΣΕ ΕΝΑΝ  ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.