• Πέμ, 03/08/2017 - 00:11
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τη συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη

Αποχαιρετούμε σήμερα, Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 στις 12.45μμ, στο Γ’ Νεκροταφείο Νίκαιας, την αγωνίστρια του ΕΑΜ και της Αντίστασης συντρόφισσα Κατίνα Σηφακάκη.

Μετά από μια ζωή γεμάτη αγώνες, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 101 χρονών, το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιουλίου.

Σε μεγάλη ηλικία, δήλωνε «παρούσα» μέχρι το τέλος της ζωής της σε πάρα πολλά αγωνιστικά ραντεβού, διατηρώντας τη θαλερότητα των αγώνων της νιότης της, στο ΕΑΜ και την Αντίσταση.

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1916. Σπούδασε μαία στην Αθήνα, από όπου και το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή». Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Όργωνε τα χωριά του Ρεθύμνου ως μαία, αλλά και στρατολογώντας κόσμο στον αγώνα. Γρήγορα στοχοποιήθηκε και βγήκε στο Βουνό. Ακολούθησε η σύλληψη και η εξορία, συνολικά δέκα χρόνια.

Πανταχού παρούσα στις κινητοποιήσεις και τα αγωνιστικά ραντεβού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδήλωνε μαζί μας στον Έβρο το Γενάρη του 2016 για να γκρεμιστεί ο φράχτης, ενάντια στο ρατσισμό της Ευρώπης Φρούριο.

Την ακούσαμε επανειλημμένως σε εκδηλώσεις, να αναφέρεται με στεντόρεια φωνή «στη γενιά του ’40, τη γενιά την ανεπανάληπτη που μαζί με την συντριβή του ξένου και του ντόπιου κατακτητή, θέλαμε να συντρίψουμε και το σύστημα εκείνο που σκοτώνει την ανθρωπότητα. Να χτίσουμε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη, ειρηνική, να ζούνε οι άνθρωποι μέσα στη λευτεριά και την ειρήνη. Αυτό δεν το καταφέραμε γιατί η γενιά μου, όπως ξέρετε, κυνηγήθηκε».

Συνέχιζε όμως ακράδαντα να πιστεύει ότι αυτή η μάχη δεν ηττήθηκε, είναι μπροστά:

«Είμαι πολύ τυχερή που επέζησα από τα βασανιστήρια και μπορώ σήμερα να ακολουθώ τους αγωνιστές του 21ου αιώνα στους καινούργιους πανευρωπαϊκούς αγώνες που είναι διεθνιστικοί».

Την αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή και θα τη θυμόμαστε πάντα για την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά της. Τα λόγια της εμψυχώνουν τους νεότερους αγωνιστές που έχουν πάρει τη σκυτάλη από τη γενιά της στους αγώνες του σήμερα.

Η κηδεία της θα γίνει στο Γ’ Νεκροταφείο Νίκαιας, την Πέμπτη 3/8 στις 12.45μμ.

Πρόσβαση:

Τρόλεϊ 21 από Πανεπιστημίου & Πλ. Ομόνοιας.

Λεωφορείο Β18 ή Γ18 από Μενάνδρου (Ομόνοια).

Στάση Γ’ Νεκροταφείο.