• Τρί, 14/11/2017 - 09:44
ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης-Έβρου: Ανεπιθύμητοι ο Τσίπρας και οι Υπουργοί του στην Κομοτηνή

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Τσίπρα στις περιφέρειες της χώρας για να διατυμπανίσει το δικό του success story είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την Τρίτη 14/11. Στο λεγόμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» που διεξαγεται στην Κομοτηνή το διήμερο 13-14/11 με ομιλητές τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους τοπικούς άρχοντες θα ξεδιπλωθεί το γνωστό αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» και των «όμορφων ημερών» που αυτή φέρνει για το λαό…

Στο περιφερειακό Συνέδριο της ΑΜΘ θα εξειδικευτεί το μνημονιακό οπλοστάσιο και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας της περιοχής. Τα «καθρεφτάκια» που έρχεται ως περιοδεύον θίασος να τάξει ο μνημονικός συρφετός στους «ιθαγενείς» της πολύπαθης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δε μπορούν να αποκρύψουν τη γυμνή πραγματικότητα.

Μια γυμνή αμείλικτη πραγματικότητα που μεταφράζεται σε χιλιάδες απλήρωτους και απολυμένους στην ΑΜΘ (βλ. Λιπάσματα στην Καβάλα, κλειστό Εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα) και ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε λαϊκές κατοικίες και χωράφια που βγαίνουν στο σφυρί, ακρίβεια και μειωμένα μεροκάματα, σε συρρίκνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και φορολεηλασία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα γίνονται κανονικότητα οι εργασιακές γαλέρες στο επισιτισμό, η ανεργία στην οικοδομή, η μαζική μετανάστευση των νέων. Στο ίδιο κάδρο εντάσσονται η υπολειτουργία των νοσοκομείων (βλ. Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής), η ιδιωτικοποίηση «φιλέτων» του δημοσίου (Λιμάνι Αλεξανδρούπολης) και η προσαρμογή υγείας-εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και του κέρδους όπου όλα αγοράζονται και πουλιούνται.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκρύψει την επιβολή των 113 προαπαιτούμενων μνημονιακών μέτρων στο όνομα της 3ης αξιολόγησης και την εργατική γενοκτονία που αυτά φέρουν σε όφελος του κεφαλαίου. Το περιφερειακό συνέδριο και όσα θα κομίσει σε αυτό ο Τσίπρας επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακόμη πιο φιλικού περιβάλλοντος στην ΑΜΘ για τους επενδυτές στο πλαίσιο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» ώστε να διαμορφωθούν οι όροι για την αύξηση της κερδοφορίας των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Βασική επωδός κυβέρνησης, και Κεφαλαίου είναι ότι «όλοι μαζί» μπορούμε να βάλουμε πλάτη για να βγει η χώρα στο ξέφωτο της «δίκαιης ανάπτυξης» μέσα από μια «κοινή εθνική προσπάθεια». Ο λαός ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχει η Ελλάδα της φτώχειας, της μετανάστευσης και της ανεργίας και η Ελλάδα της αιματοβαμμένης ανάπτυξης και των «φορολογικών παραδείσων» Η Ελλάδα των εκμεταλλευτών από τη μια μεριά και των εκμεταλλευόμενων από την άλλη. Αυτή η Ελλάδα των εκμεταλλευτών πίσω από τα πομπώδη καλέσματα για «θυσίες» επιδιώκει να εγκαινιάσει έναν νέα κύκλο ανάπτυξης για τη διεθνή και ντόπια ολιγαρχία με μισθούς πείνας και έναν λαό που θα βολοδέρνει ανάμεσα σε ανεργία, επισφάλεια και μετανάστευση.

Κομβικό ρόλο σ’ αυτό το σχέδιο έρχεται να παίξει και η περιφερειακή αρχή της ΑΜΘ καθ ’ότι καλείται να γίνει πιο ευέλικτη και χρήσιμη «χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα» για να λειάνει το έδαφος των επίδοξων επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι άπαντες οι περιφερειάρχες - που ως επί το πλείστον πρόσκεινται στη ΝΔ - υποδέχθηκαν μετά βαΐων και κλάδων τα αντίστοιχα συνέδρια σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα. Άλλωστε η ΑΜΘ διαχρονικά ήταν συνδεδεμένη με παντός είδους προνόμια για το κεφάλαιο.

Δε χρειαζόμαστε άλλους «σωτήρες». Χρειαζόμαστε και παλεύουμε για ένα ανασυγκροτημένο και μαχητικό εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα επιβάλει τα δικά του όργανα και τους δικούς του θεσμούς σε αντιπαράθεση και σε ρήξη με τους θεσμούς του τοπικού και Κεντρικού Κράτους, με τα εθνικά και τα υπερεθνικά συμφέροντα. Ένα κίνημα που δε θα επιτρέψει το αιματοκύλισμα του κόσμου για ακόμα μια φορά στο όνομα των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ένα κίνημα που θα απαιτήσει την ανατροπή τέτοιων πολιτικών και κάθε κυβέρνησης που υλοποιεί τέτοιες κανιβαλικές αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς δεν έχουμε θέση σε τέτοιες φιέστες που εξαπατούν τον λαό. Ας κουβεντιάσουν μεταξύ τους υπό αστυνομική προστασία, αφού δεν τολμούν να βγούνε στο λαό. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής τους, για τη ρήξη με τα μνημόνια, το ευρώ και την Ε.Ε., και για ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Κυρίως όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μη σβήσει το όνειρο και η ανάγκη για μια καλύτερη ζωή. Απολυμένοι/ες, άνεργοι/ες, μετανάστες/τριες, εργαζόμενοι/ες ας τους «υποδεχτούμε» όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτούς που διαλύουν τις ζωές μας με τον πιο κυνικό τρόπο.

Τοπικές Επιτροπές ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ροδόπης-Έβρου

 

 


Related Posts