• Παρ, 07/09/2018 - 17:53
Ανακοίνωσή της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη νέα περίοδο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδότησε την αρχή μιας νέας πολιτικής φάσης. Η τυπική λήξη των προγραμμάτων και κατά το ΣΥΡΙΖΑ έξοδος από τα μνημόνια, έχει ανοίξει ήδη τη συζήτηση για την «μετά τα μνημόνια» περίοδο.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνηση και κυρίαρχων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η διατήρηση του αντεργατικού και ταξικού μνημονιακού πλαισίου που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με οριακές παραχωρήσεις και ευελιξία στην διαχείρισή του, ώστε να εξασφαλίσουν την μακρόχρονη σταθεροποίησή της κατάστασης.

Η εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο «σταθεροποίησης» με κοινωνικές παροχές και οικονομική ανάπτυξη ταυτόχρονα, είναι στον αέρα.

Οικονομικά, η παγκόσμια κρίση και η ύφεση συνεχίζονται στην ίδια την ΕΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία, στις πρώην αναδυόμενες οικονομίες, όπως στη Τουρκία και μια σειρά χώρες συνεχίζουν να μπαίνουν στο ΔΝΤ, όπως η Αργεντινή. Ο κίνδυνος μιας νέας βουτιάς στις ΗΠΑ δεν έχει ξεπεραστεί. Όλα αυτά δεν ανοίγουν περίοδο ηρεμίας και ομαλότητας αλλά αναταράξεων.

Ταυτόχρονα, στη νέα περίοδο του τυπικού τέλους των μνημονίων, το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να μπεί με μεγαλύτερες απαιτήσεις και αποφασιστικότητα και λιγότερες αυταπάτες για τις κυβερνητικές υποσχέσεις για να πάρει πίσω όσα έχασε το προηγούμενο διάστημα.

Οι απεργίες στα λιμάνια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι ο παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης, της δεξιάς αντιπολίτευσης και της άρχουσας τάξης.

Η κυβέρνηση προχωράει σε εξαγγελίες για «αυξήσεις στους βασικούς μισθούς», για «επαναφορά των ΣΣΕ» και τη «διανομή νέου κοινωνικού πλεονάσματος στους αδύναμους». Όμως οι αυξήσεις στους μισθούς που εννοεί είναι το 1% που πρότειναν οι εφοπλιστές στους ναυτεργάτες. Οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και οι άλλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, η «αναστολή της μείωσης» των συντάξεων αφορά μόνο τους παλιούς συνταξιούχους για ορισμένο χρονικό διάστημα ενώ οι νέοι μένουν στην φτώχια, το νομοθετικό πλαίσιο για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ μένει άθικτο, ακόμα και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων είναι υπό την αίρεση της «αντιπροσωπευτικότητας» των εργοδοτικών οργανώσεων.

Οι ανείπωτες καταστροφές στο Μάτι και τη Κινέττα αναδεικνύουν το εύρος της κατάρρευσης των υπηρεσιών του κράτους και σε αυτό το τομέα.

Το ίδιο διάστημα στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την οικονομική και γεωπολιτική θέση του ελληνικού κεφαλαίου συνεχίστηκε με επιταχυνόμενους ρυθμούς η συστράτευση της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και τον αντιδραστικό άξονα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Πρόκειται για μια αντικειμενικά επιθετική πολιτική και από την πλευρά της άρχουσας τάξης, που οξύνει τους ανταγωνισμούς. Η συμφωνία των Πρεσπών, εντάσσεται στην ευρωνατοική ολοκλήρωση των Βαλκανίων και ταυτόχρονα επισημοποιεί τα σχέδια της ντόπιας άρχουσας τάξης για επιβολή της Ελλάδας σε μια πιο αδύναμη και φτωχή χώρα καθώς και τη επιδίωξη της να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ο "επίσημος" εκπρόσωπος – κεφαλοχώρι του ΝΑΤΟ που διευρύνει την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει παραπέρα γέφυρες στο φθαρμένο πολιτικό προσωπικό του «παλιού» αστικού πολιτικού κόσμου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ώστε να ηχούν αστεία τα περί «αντιδεξιού» μετώπου. Από την άλλη προσπαθεί να απευθυνθεί στον λαϊκό αριστερό κόσμο που έχει απογοητεύσει με την πολιτική του με προσκλήσεις για ένα «αντιδεξιό και αντί ακροδεξιό προοδευτικό μέτωπο».

Η πάλη για άμεση ριζική βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού, για ανατροπή και ξήλωμα όλου του αντιδραστικού μνημονιακού πλαισίου και συνολικά της επίθεσης του κεφαλαίου είναι η μόνη λύση. Μόνο η εργατική τάξη και το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορούν να επιβάλλουν μια τέτοια πολιτική. Με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, εθνικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, κάτω από εργατικό έλεγχο. Με δημόσιες επενδύσεις κι όχι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Για μαζικές προσλήψεις, όχι δισεκατομμύρια για το χρέος, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και φοροαπαλλαγές στους καπιταλιστές. Σημαίνει να φορολογηθεί ο πλούτος που η φορολογία του έχει πέσει και θέλουν να τη μειώσουν κι άλλο, τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης και όχι τα φτωχά λαικά στρώματα που εξουθενώνονται.

Αυτά τα αιτήματα είναι στόχοι μάχης για τους αγώνες που αναπτύσσονται και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της να αναπτυχθούν ακόμα πιο έντονα και γενικευμένα.

Βασικό καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η συμβολή της στο ξέσπασμα αγώνων που θα βελτιώσουν ριζικά εδώ και τώρα την ζωή των εργατικής τάξης και του λαού, θα αναδεικνύουν επιθετικά τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, θα οδηγούν στην απελευθέρωση και το ξήλωμα όλου του αντεργατικού ευρωμνημονιακού πλαισίου σε σύνδεση με τη σύγχρονη ανατρεπτική αντικαπιταλιστική διέξοδο.

Αυτή είναι ταυτόχρονα η μοναδική πραγματική απάντηση στη δημαγωγία της ΝΔ. Μια ΝΔ που προσπαθεί να προβληθεί ως η αξιόπιστη «φιλοεπενδυτική» δύναμη που θα συντρίψει με τον «νόμο και την τάξη» το εργατικό και λαϊκό κίνημα και υπηρετώντας μέχρι το μεδούλι την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αποτελεί αντίπαλο των εργαζόμενων και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να έχει σταθερό το μέτωπο στην πολιτική της, όπως και όλων των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Θα δώσουμε την μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες που φουντώνει σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί βασικό μέτωπο πάλης για να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση του κόσμου να στραφεί προς τα δεξιά, όπως επιδιώκουν οι άρχουσες τάξεις, αλλά αντίθετα να πάει αριστερά. Θα είναι ένα μέτωπο με διαρκείς μάχες, μέχρι τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, στο οποίο θα πρωτοστατήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαχητικά και ενωτικά με όλον τον κόσμο που σιχαίνεται τους φασίστες, αγανακτεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και αναζητάει άλλη ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική προοπτική.

Η απάντηση στη δεξιά και τους φασίστες, δεν μπορεί να έρθει από το «αντιδεξιό δημοκρατικό μέτωπο» και την λογική του «λιγότερου κακού» που καλεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια στιγμή ο Τσίπρας έβαλε και με τα δυο χέρια την υπογραφή της κυβέρνησης στην ρατσιστική συμφωνία της ΕΕ τον Ιούνη, υπογράφει συμφωνία με τη Μέρκελ για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Η απάντηση στην ακροδεξιά δεν είναι …η Παπακώστα.

Η εμπειρία από ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης που αγκάλιασε το μαζικό κύμα των προσφύγων, που έδωσε την μάχη να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, που συνεχίζει για άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες για ανοιχτά σύνορα, κόντρα στην προσπάθεια ακροδεξιών και φασιστών να μας γυρίσουν πίσω στη δεκαετία του '30.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στις μάχες της νέας φάσης με αυξημένη απαιτητικότητα αλλά και αισιοδοξία. Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων γεννά σημαντικές αντιστάσεις στους εργαζόμενους. Ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε με τις απεργίες στα καράβια και την COSCO, τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.

Μπορούμε να παλέψουμε μαζί με όλον αυτόν τον κόσμο που δεν έχει χάσει τις ελπίδες του, που δεν έχει σταματήσει να παλεύει, που έχει λιγότερες αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος σταθμός η φετινή διαδήλωση στη Δ.Ε.Θ.

Η φετινή ΔΕΘ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά την τυπική λήξη των προγραμμάτων. Ο Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα παρουσιάσει μέτρα πολύ πιο πίσω ακόμα και από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του 2014, προσπαθώντας να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική. Η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα έρχεται να επιβεβαιώσει την πιο στενή εμπλοκή της Ελληνικής αστικής τάξης στις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Παράλληλα η προσπάθεια εμφάνισης του εθνικιστικού ρεύματος και στη ΔΕΘ με αιχμή το Μακεδονικό που θα προσπαθήσει να δώσει έναν ακροδεξιό εθνικιστικό αντιπολιτευτικό στίγμα, ανεβάζει τη σημασία της φετινής διαδήλωσης, η οποία πρέπει να έχει ενιαίο τριπλό περιεχόμενο: αντικυβερνητικό αναδεικνύοντας τα εργατικά αιτήματα και στόχους, αντιφασιστικό κόντρα σε φασίστες και κάθε λογής «μακεδονομάχους», διεθνιστικό ενάντια στον πόλεμο και τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ενάντια στον εθνικισμό. Το εργατικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, με την πρωτοπόρα δράση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη και στη ΔΕΘ και γενικότερα.

Στη βάση αυτή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων συλλογικοτήτων και αγωνιστών στην Καμάρα και επιδιώκει να εκφραστεί στο δρόμο κοινή πορεία με όλες τις μαχόμενες ταξικές εργατικές δυνάμεις.

Αντιφασιστική αντιρατσιστική δράση

Κλείνουν φέτος 5 χρόνια από την δολοφονία του Φύσσα. Η φετεινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού από τη μια η δίκη της Χ.Α. βαίνει προς το τέλος της από την άλλη νέες αντιπροσφυγικές ρατσιστικές συμφωνίες επικυρώνονται στην ΕΕ. Στρατόπεδα συγκέντρωσης και «πλατφόρμες αποβίβασης», απελάσεις και «επαναπροωθήσεις», έρχονται να συμπληρώσουν τη φρίκη που σκορπάνε οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των άλλων δυνάμεων.

Οι ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές εκστρατείες που γίνονται επίσημες κρατικές πολιτικές και της Ε.Ε, δίνουν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς και των φασιστών που σηκώνουν κεφάλι. Τα ρατσιστικά πογκρόμ στο Κέμνιτς που οργάνωσαν οι φασίστες είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Στην Ελλάδα, η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να ξαναβγεί στους δρόμους και να διεκδικήσει χώρο μέσα από τις εθνικιστικές εκστρατείες γενικά και για το Μακεδονικό συγκεκριμένα.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Με τη συλλογική δύναμη της εργατικής τάξης και της νεολαίας, του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος που δυναμώνει από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Να επιβάλλουμε με τους μαζικούς αγώνες ότι οι φασίστες θα πάνε φυλακή (η δίκη της Χρυσής Αυγής μπαίνει στη τελική ευθεία) και ότι τα σύνορα και οι πόλεις θα ανοίξουν για μετανάστες και πρόσφυγες.

Η πάλη ενάντια στις ρατσιστικές εκστρατείες και τη φασιστική απειλή είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος. Πάει χέρι-χέρι με την πάλη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις. Το δρόμο στη δεξιά και τη φασιστική απειλή δεν θα τον φράξουν οι υποκριτικές διακηρύξεις του Τσίπρα που αγκαλιάζεται με τη Μέρκελ, θα τον φράξουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας για το δικό της μέλλον, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, φτώχεια και πολέμους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστατεί μαχητικά και ενωτικά σε αυτούς τους αγώνες. Στηρίζει και συμμετέχει με όλη τη δύναμή της στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συναυλία στο Σύνταγμα το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη και στη συνέχεια στη διαδήλωση στο Κερατσίνι την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Βόλος.

ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αθήνα, 06.09.18

Tags: