• Κυρ, 11/11/2018 - 14:54
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για την παρουσία ασφαλίτη στο συνέδριο του ΕΚΘ

Η είδηση για την παρουσία ασφαλίτη και στη συνέχεια αστυνομικού διευθυντή στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ήρθε για να ταράξει το κλίμα πλήρους ανυποληψίας μέσα στο οποίο διεξάγεται το συνέδριο του δεύτερου μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εντόπισαν ασφαλίτη εντός της αίθουσας του ξενοδοχείου που διεξάγεται το συνέδριο (δήλωσε ότι μπήκε μέσα για να πάρει καφε!) ενώ η παρουσία του αστυνομικού διευθυντή δικαιολογήθηκε λόγω πρόσκλησης (!) από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ). Οι παρατάξεις του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχουν διστάσει και στο παρελθόν να ζητήσουν προστασία από security, αλλά ακόμα και ΜΑΤ για να διασφαλίσουν διαδικασίες νοθείας σε εκλογές και συνέδρια. Έχουν άλλωστε ξεκινήσει γαϊτανάκι μηνύσεων και διώξεων σε βάρος αγωνιστικών δυνάμεων. Η διοίκηση του ΕΚΘ μήνυσε συνδικαλιστές της ΕΛΒΟ που δινούν αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της, επειδή τους ενόχλησε μια προκήρυξη που τους ανέφερε ως εργατοπατέρες.

Το ίδιο το συνέδριο του ΕΚΘ θα περνούσε εντελώς απαρήτηρητο χωρίς αυτήν την είδηση, καθώς η διεξαγωγή του καμιά σημασία δεν θα έχει για το εργατικό κίνημα. Αντίθετα, θα “νομιμοποιήσει” το καθεστώς νοθείας με διπλοψηφίες, έλλειψη μητρών και λίστων ψηφισάντων αλλά και την παρουσία  εργοδοτικών σωματείων. Οι πρακτικές αυτές είναι πλέον τόσο συνήθεις που δεν γίνονται “είδηση”. Η παρουσία όμως της ασφάλειας σε συνέδριο του εργατικού κέντρου είναι ξεκάθαρα δηλωτικό μιας πολιτικής τρομοκρατίας, φακελώματος και χαφιεδισμού που χρεώνεται αυτούσια στη κυβέρνηση. Ο εκφυλισμός της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, και ο πολιτικός ρόλος της διοίκησης του ΕΚΘ που συντάσσεται με την διασπαστική γραμμή της ΓΣΕΕ, δηλαδή της ενεργής στήριξης των αντεργατικών πολιτκών προς όφελος του κεφαλαίου, δεν είναι αρκετός για την διάλυση του εργατικού κινήματος, για την διάλυση των πολιτκών συσπειρώσεων των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, δεν το καθιστούν έτσι απλά ακίνδυνο. Το κράτος χρειάζεται ασφάλεια και χαφιέδες για να φυλάνε τα έρμα. Η επικαλούμενη “συνεννόηση” απ τον αστυνομικό διευθυντή καίει και τις δύο μεριές.

Καμία ανοχή στα φαινόμενα καταστολής και διώξεων!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν τόσο τις μεθοδεύσεις παρακολούθησης, όσο και τα φαινόμενα εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινηματος. Όσο αυτές οι διεργασίες θα γίνονται σε κλειστούς χώρους πολυτελών ξενοδοχείων, μακρυά και ενάντια προς τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων, το αποτέλεσμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση.

Η μόνη απάντηση είναι η μαζική συμμετοχή στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες βάσης των σωματείων, η μαχητική στήριξη απεργιακών κνητοποιήσεων με περιεχόμενο και μορφές αγώνα που θα απειλήσει τους σχεδιασμούς κεφαλαίου και κυβέρνησης.