• Τρί, 16/04/2019 - 10:02
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της απεργίας των εργαζομένων στις ΜΚΟ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις ΜΚΟ στις 16 Απρίλη ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, την απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΜΚΟ.

Με την Υπουργική Απόφαση στις 12/3/2019 έχουν ήδη γίνει εξώσεις όσων πήραν άσυλο πριν τις 31/6/17 και δρομολογούνται μέχρι το τέλος Μάη όσων πήραν στους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα δεν εφαρμοζόταν το υφιστάμενο καθεστώς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που πρόβλεπε ότι μετά από θετική απόφαση, οι πρόσφυγες χάνουν την παροχή στέγης και επιδόματος μόλις περάσει ένας μήνας, δεδομένου ότι είναι αδύνατο να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, αλλά και να πάνε σε χώρα που έχουν επιλέξει, εγκλωβισμένοι καθώς είναι από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια που συνοδεύουν την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας διαμόρφωσε, με την εμπλοκή του τοπικού κράτους και των δήμων, ένα μηχανισμό από ΜΚΟ και ιδιωτικά συμφέροντα να διαχειριστούν την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων. Σε αυτό το χώρο οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες πολλές φορές καθώς βασιλεύει η ελαστική εργασία. Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΕ έστησαν αυτό το μηχανισμό με ΜΚΟ σαν εργολάβους μιας κοινωνικής πολιτικής που αρνούνται, όπως συμβαίνει σε μεγάλο μέρος των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού, ντόπιου, μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα απαράδεκτα αυτά που περιθωριοποιούν τους πρόσφυγες, χωρίς καμιά δυνατότητα να εξασφαλίσουν όρους για μια ανθρώπινη ζωή, εργασία, κοινωνικοποίηση, έρχονται σε μια εποχή που η ΝΔ και η ακροδεξιά έχουν σηκώσει τους τόνους μιας ρατσιστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Έτσι δημιουργείται ο χώρος για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων σε βάρος των προσφύγων.

Τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά Θεσσαλονίκης, η βία και η καταστολή σε βάρος εξαθλωμένων προσφύγων, που πολλοί ήταν γυναικόπαιδα, δείχνει το απόλυτο αδιέξοδο της αντιπροσφυγικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ πιέζονται εργασιακά, αλλά και ηθικά να υλοποιήσουν αντιπροσφυγικά μέτρα και γι αυτό σήμερα απεργούν. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο πλευρό τους, μαζί με κάθε μαχόμενη δύναμη, αγωνιστή και αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πετάει στο περιθώριο όσους πήραν θετική απάντηση για το άσυλο για να φροντίσει δήθεν όσους είναι σε χειρότερη θέση. Η ΝΔ και η ακροδεξιά καλούν τους φτωχούς να τα βάλουν με τους πρόσφυγες γιατί δήθεν θα χάσουν εξαιτίας τους και αυτό το χαμηλό επίπεδο ζωής που έχουν. Στο κόσμο που έφτιαξαν οι πολιτικές και τα μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μαζί με την ΕΕ, δεν υπάρχει χώρος για μια ανθρώπινη ζωή, αλλά το μοίρασμα της φτώχειας και ο εμφύλιος των εξαθλιωμένων. Με το λαϊκό εργατικό κίνημα να παλέψουμε για αξιοβίωτη ζωή, με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους, ανατροπή της μνημονιακής κόλασης. Αυτός δρόμος περνάει από την απελευθέρωση από μνημόνια, χρέος, ΕΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση.

·         Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη απόφαση που κάνει τους πρόσφυγες άστεγους-αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλες και όλους

·         Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για άστεγους, άνεργους, ημιαπασχολούμενους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες), πρόσφυγες και μετανάστες, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας και ειδικευμένο προσωπικό υποστήριξης.

·         Απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και ανάλογων χώρων για την άμεση στέγαση άστεγων.

·         Εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ για ΟΛΟΥΣ, ανεξάρτητα από τρόπο πρόσληψης και είδος σύμβασης (κοινωφελή, Δ.Π.Υ., 8μηνα κλπ.). Ίση αμοιβή για ίδια δουλειά.

·         Καμία απόλυση των συμβασιούχων-μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Καμιά στοχοποίηση εργαζόμενων

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις

Αθήνα: στο Μουσείο 12:00. και Πλ. Βικτωρίας στις 18:00.

Θεσσαλονίκη: στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, στις 12μ