• Πέμ, 19/09/2019 - 21:59
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για την κλιματική αλλαγή

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Αμαζόνιο αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία  καθώς ο Αμαζόνιος αποτελεί τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα άνθρακα και τον μεγαλύτερο παραγωγό οξυγόνου στον πλανήτη. Δεν πρόκειται για "φυσικό φαινόμενο". Είναι αποτέλεσμα του καταστροφικού χαρακτήρα του καπιταλισμού, ιδιαίτερα κάτω από την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων ακροδεξιών κυβερνήσεων τύπου Μπολσονάρο. Ο Αμαζόνιος και ολόκληρος ο πλανήτης  είναι θύμα της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής που βάζει πάνω απ όλα το κέρδος και την καπιταλιστική "ανάπτυξη".  Είναι θύμα της εξορυκτικής βιομηχανίας,  των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται την γη, του κατασκευαστικού κεφαλαίου που ετοιμάζεται με φαραωνικά τεχνικά έργα να κομματιάσει και να διαλύσει το πιο σπουδαίο πνεύμονα της γης!

Η λύση δεν θα έρθει από τους G7 και την "πολιτισμένη Ευρώπη". Είναι οι ίδιοι και οι πολιτικές τους, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών, που ευθύνονται για την καταστροφή του πλανήτη. Μπορεί, π.χ., ο Μακρόν να παριστάνει στα λόγια τον πολέμιο του Μπολσονάρο και της κλιματικής αλλαγής αλλά γαλλικές εταιρίες συμμετείχαν στα έργα για την αποψίλωση του Αμαζόνιου και η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο σε επενδύσεις ορυκτών καυσίμων. Για την αύξηση της κερδοφορίας τους δεν λογαριάζουν ούτε τις ζωές των εργαζόμενων, ούτε προφανώς το περιβάλλον. Ο μόνος που μπορεί να δώσει μια απάντηση είναι ο εργαζόμενος λαός που διαδηλώνει ενάντια στην τυφλή και αλόγιστη καταστροφή προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους. 

Στη χώρα μας, ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή συνδέεται με την πάλη ενάντια στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει και βαθαίνει την υποταγή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις προτεραιότητες του κεφαλαίου και της Ε.Ε.. Όσο κι αν το παίζουν ευαίσθητοι, δεν διστάζουν να προωθούν τις έρευνες για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ για τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών των υδρογονανθράκων (EXXON MOBIL, TOTAL, ΕΛΠΕ κ.α), αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πολιτική τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ειρήνη των λαών της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης απαλλάσσει τις επενδύσεις από γραφειοκρατικά εμπόδια, διευκολύνει την οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων και αμφισβητεί ακόμα και τις χαρακτηρισμένες ως δασικές περιοχές, χωρίς καμιά πρόνοια για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Όπως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζόμενων είναι ένα εμπόδιο στην «ανάπτυξή» τους, το ίδιο συμβαίνει και με το περιβάλλον.

Εδώ και μήνες τα κινήματα καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα για το περιβάλλον με μια συντονισμένη παγκόσμια ημέρα δράσης την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη απευθύνοντας και έκκληση στα συνδικάτα να προχωρήσουν σε παγκόσμια απεργιακή κινητοποίηση με κεντρικό αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία του πλανήτη. Η νέα τεράστια οικολογική καταστροφή αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο αυτή την πρωτοβουλία.  Όλες και όλοι μαζί στους δρόμους  ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Γιατί ο αγώνας ενάντια στην δολοφονική  εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης είναι ενιαίος. Η πάλη για τον επιβίωση του πλανήτη δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν στρέφεται και ενάντια  στο καθεστώς της εκμετάλλευσης που την δημιουργεί. Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό περνάει και μέσα από την υπεράσπιση του περιβάλλοντος από τον οδοστρωτήρα του καπιταλιστικού κέρδους. Παράλληλα, ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να δοθεί σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με συντονισμό όλων των συλλογικοτήτων που αντιστέκονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις στις Σκουριές και στις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο, η πρωτοβουλία ενάντια στον αγωγό ΤΑΠ και η πάλη που εξελίσσεται ενάντια στην καύση απορριμμάτων, έχουν δώσει δείγματα μαζικής αντίστασης απέναντι στην αντιπεριβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που θυσιάζουν πρόθυμα τη φύση στο όνομα των επενδύσεων και των κερδών του κεφαλαίου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο της πόλης να συμμετέχει μαζικά σε αυτόν τον αγώνα με πρώτο βήμα τη συγκέντρωση και διαδήλωση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στις 7μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.