• Πέμ, 19/03/2020 - 19:25
Μέτρα υπέρ της εργοδοσίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Στο έλεος της κρίσης του κορονοϊού εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα

Μέτρα υπέρ της εργοδοσίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 18/3

Στο έλεος της κρίσης του κορονοϊού οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ την Τετάρτη 18/3, στηρίζουν την εργοδοσία και τις επιχειρήσεις, αφού το βασικό σημείο είναι το πάγωμα των Συμβάσεων Εργασίας στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και μαζί των εργοδοτικών υποχρεώσεων προς εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Καθώς το μέτρο αγγίζει 600.000 με 1.000.000 εργαζόμενους, με μόνο «αντιστάθμισμα» ότι τυπικά δε θα απολυθούν, είναι σημαντικό πλήγμα για τον κόσμο της δουλειάς. Εξάλλου την ίδια στιγμή που ο Μητσοτάκης έκανε τις εξαγγελίες ανακοινώθηκαν άλλες 10.000 απολύσεις που σημαίνει ότι μέσα στο Μάρτη ξεπέρασαν τις 40.000!

Η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι ταγμένη στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενώ οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα μένουν στο έλεος, οι επιχειρήσεις θα πάρουν χρηματοδότηση από το λεγόμενο «μαξιλάρι» του δημόσιου αποθεματικού που έχει προκύψει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων με τα αιματηρά «πλεονάσματα», ενώ προβλέπεται επίσης αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων (φόροι, δάνεια, εισφορές κ.ά.).

Τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα ανά εργαζόμενο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, δεν αντιστοιχεί παρά σε μισθό 533,3 ευρώ! Ποιος μπορεί να αντέξει με αυτά τα ποσά που μας γυρίζουν στο τέλμα της πιο σκληρής μνημονιακής φάσης, όταν μάλιστα για τους εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αναστολής υποχρεώσεων, προβλέπεται απλά 3μηνη αναστολή πληρωμής δανείων για όσους πάρουν τα 800 ευρώ, η οποία μένει να δούμε πώς και αν θα εφαρμοστεί! Τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είναι οι απολύσεις σε εταιρείες που θα εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που αφορά μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, ειδικά των νέων.

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση αντεργατικών μέτρων, τα οποία ζητά το κεφάλαιο σταθερά στα μνημονιακά χρόνια, δηλαδή την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τις υπερωρίες χωρίς όριο, αλλά και χωρίς έλεγχο και καταγραφή, μαζί με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, όπως η τηλε-εργασία και η εκ περιτροπής εργασία.

Απαραίτητο συμπλήρωμα σε αυτές τις επιλογές το πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες, ξεκινώντας από τη διαδήλωση, με πρώτο βήμα την απαγόρευση και τα πρόστιμα 1000 ευρώ για κάθε υπαίθρια συνάθροιση 10 ατόμων, ανεξάρτητα από το αν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης. Την ίδια ώρα σιωπή και ανοχή για τις μαζικές «συναθροίσεις» στους κλειστούς χώρους εργασίας!

Η κυβέρνηση και η ΕΕ της ανύπαρκτης αλληλεγγύης επιχειρούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα το κόστος της κρίσης από την πανδημία. Είναι όμως οι χρεοκοπημένες τους πολιτικές απέναντι στην καπιταλιστική κρίση που χτύπησαν το σύστημα δημόσιας υγείας και μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Η προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες «και μετά βλέπουμε».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το εργατικό κίνημα, τις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε μάχη για να μην μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα.

Με οργάνωση, αλληλεγγύη, μαχητικότητα να παλέψουμε για:

·       Απαγόρευση των απολύσεων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΤΩΡΑ. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και κανένας μισθός, καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο.

·       Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη.

·       Να δοθούν άδειες «ειδικού σκοπού» για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη.

·       Κατάργηση των διατάξεων για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της απελευθέρωσης της υπερωριακής απασχόλησης. Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όσους εργάζονται σε αλυσίδες και καταστήματα τροφοδοσίας και φαρμακεία.

·       Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου.

·       Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας για τις ανάγκες της κοινωνίας.

·       Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έκτακτα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των συνθηκών.

·       Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη.

·       Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.

·       Να παταχτεί η αισχροκέρδεια σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.

·       Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.

Για υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα απαιτείται να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα, ανατροπή των μνημονίων! Με έκτακτη φορολογία στο κεφάλαιο να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία. Παύση πληρωμών – διαγραφή του χρέους, ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου και των περιορισμών ΕΕ.


Related Posts