• Πέμ, 30/04/2020 - 14:04
Να αποσυρθεί το περιβαλλοκτόνο πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη
 
Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για ψήφιση στην Βουλή το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο με τον εξοργιστικό τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».  
 
Πρόκειται για πολλαπλή πρόκληση. 
 
Με συνοπτικές και προκλητικά αδιαφανείς διαδικασίες (64 από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης), το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη ανάβει το πράσινο φως για τη λεηλασία του περιβάλλοντος προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς αδιαφορώντας για τις δουλειές, την υγεία και την ποιότητα ζωής του κόσμου στις πόλεις και στην ύπαιθρο, γιατί, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
 
- Απολύσεις εργαζομένων από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου της ΑΔΜΗΕ. 
 
- Την απελευθέρωση των διαδικασιών εξορύξεων υδρογονανθράκων καθώς και την επέκταση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς οι «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων» θα γίνονται από ιδιώτες που θα επιλέγονται και θα πληρώνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τα έργα (!) με κατάργηση και της, μέχρι τώρα, απαιτούμενης έγκρισης από τα αντίστοιχα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια στις περιοχές που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ. 
 
- Την κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, καθώς δίνει την δυνατότητα να γίνονται εξορύξεις, μεταλλευτικές δραστηριότητες και να χτιστούν ξενοδοχεία για την τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίηση» αυτών των περιοχών. 
 
- Την νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων, υγροτόπων και ρεμάτων με παράλληλη υποβάθμιση των φορέων διαχείρησης και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών και των δασικών υπηρεσιών. 
 
- Την μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές, την μόλυνση των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά μέσα υπό τον τίτλο: «απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων». 
 
Στις σημερινές συνθήκες πανδημίας εξαιτίας του κορονοϊού, η εμφάνιση της οποίας είναι αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος με τη μαζική αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των οικοτόπων και με την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξαιτίας της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, να οδηγεί στην κλιματική αλλαγή,  κυβέρνηση και καπιταλιστές επιμένουν σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική! 
 
Η απάντηση μας είναι η κλιμάκωση των αγώνων για να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη για να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τις εξορύξεις, τις ΒΑΠΕ με τις ανεμογεννήτριες, τη λεηλασία και την καταστροφή του Ελληνικού και της Πειραϊκής, για να κλείσουμε τις χωματερές, για να σώσουμε τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, τους ελεύθερους χώρους. 
Απέναντι σε ένα σύστημα που γεννά υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, η πάλη για να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε τις επιλογές του είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είναι ο αγώνας για να σώσουμε τις ζωές μας και τη φύση!
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων ενάντια στο περιβαλλοκτόνο πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη, τη Δευτέρα 4/5,στις 6μμ, στη Βουλή.