• Πέμ, 14/05/2020 - 21:41
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μπορεί και πρέπει να τραβάει την Αριστερά μπροστά [του Γιάννη Σηφακάκη]

Η Πρωτομαγιά έπιασε το νήμα των κινητοποιήσεων που σημάδεψαν τις βδομάδες της καραντίνας και έδωσε με την σειρά της ώθηση για νέους αγώνες. Η εικόνα της πλατείας Συντάγματος, πλημμυρισμένης από διαδηλωτές ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή του Χατζηδάκη και από τους εργάτες της Τέχνης, λίγες μέρες μετά την Πρωτομαγιά, είναι ενδεικτική. 

Η πανδημία έχει φέρει μια μεγάλη ανατροπή στις ιδέες εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα χειροκροτήματα στους «ήρωες» που κράτησαν όρθια την κοινωνία από τα νοσοκομεία μέχρι τα σούπερ-μάρκετ, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση μιας εργατικής τάξης οργισμένης από τις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται και μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο. Πρώτα απ’ όλα, να μπει μπροστά σε όλες τις μάχες. Να στηρίξει τις απεργίες και τις εργατικές αντιστάσεις, στα νοσοκομεία που άνοιξαν το δρόμο με τη συγκλονιστική ημέρα δράσης στις 7 Απρίλη και συνεχίζουν, στα σχολεία και στις σχολές που ξεσηκώνονται ενάντια στις προκλήσεις της Κεραμέως, σε κάθε χώρο που ανοίγει κόντρα με τις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη δουλειά για όλες και όλους με ασφάλεια. Να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, στον κοινό αγώνα για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για άσυλο, στέγη και χαρτιά σε όλους. Να αντισταθεί στην καταστολή των «συναθροίσεων» και τη λεηλασία της φύσης, μαζί με τους χιλιάδες που βγαίνουν στο δρόμο. 

Ταυτόχρονα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να προβάλει πιο αποφασιστικά, την συνολική αντικαπιταλιστική εναλλακτική απέναντι στο σύστημα που βυθίζεται στη χειρότερη κρίση και σπέρνει πανδημίες, φτώχεια και καταστροφή. Διαγραφή του χρέους για να βρούμε λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δημοτικές υπηρεσίες. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο και όχι νέα «πακέτα διάσωσης» στις τράπεζες, στις αεροπορικές εταιρείες, στις ιδιωτικές κλινικές, στα ξενοδοχεία και κάθε μεγάλη επιχείρηση που ζητάει κυβερνητική επιδότηση για να σωθεί. Ρήξη με την ΕΕ που βυθίζεται στους ανταγωνισμούς των κρατών μελών της καθώς η κρίση χοντραίνει. 

Έμπρακτα

Πολλοί αγωνιστές είναι σήμερα περισσότερο οργισμένοι με την κυβέρνηση αλλά και την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που υπεράσπισε έμπρακτα το δικαίωμα στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις, απορρίπτοντας τις λογικές «θα λογαριαστούμε μετά». 

Αυτό βάζει το καθήκον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ανοιχτεί περισσότερο σε όλον αυτόν τον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων, ενωτικά αλλά και αιχμηρά. Ξεκινώντας από την ανάγκη να κλιμακωθούν οι αντιστάσεις απέναντι σε μια κυβέρνηση που φτάνει να επιτίθεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκοντας να τραβήξει την Αριστερά στο δρόμο της «υπευθυνότητας». Σημαία μας δεν είναι οι καταγγελίες προς την υπόλοιπη Αριστερά, μια πρακτική που συνεχίζουν, δυστυχώς, κομμάτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς άλλες δυνάμεις, είτε αυτές βρίσκονται έξω, είτε μέσα στο μέτωπο. Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, που αναπαράγουν τον σεχταρισμό και την εσωστρέφεια, κόστισαν στο παρελθόν πολλές χαμένες ευκαιρίες για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και είναι τραγικό λάθος να επανέρχονται σήμερα. 

Αντίθετα, χρειάζονται πρωτοβουλίες σαν κι αυτές που έδειξαν ήδη τις δυνατότητες: οι διαδηλώσεις που οργάνωσε η Κίνηση Απεργιακή 8 Μάρτη στην Παγκόσμια Μέρα των Γυναικών, οι κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ για τις 21 Μάρτη, οι πρώτες που έσπασαν την απαγόρευση μέσα στην καραντίνα, η πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων για τις 7 Απρίλη που συσπείρωσε όλη την Αριστερά, το ενωτικό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, η ενωτική δράση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή που μαζί με άλλες περιβαλλοντικές κινήσεις οργάνωσαν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποδείξει ότι είναι η «ανυπότακτη» δύναμη στην Αριστερά. Γι' αυτό και βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών επιθέσεων. Χρειάζεται να επιμείνουμε με ενωτικές πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν την οργάνωση από τα κάτω. Με έναν τέτοιο προσανατολισμό πρέπει να προχωρήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συσπειρώνοντας τον κόσμο που κοιτάζει προς αυτήν και τραβώντας μπροστά όλη την Αριστερά!

Γιάννης Σηφακάκης,
μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ