• Τετ, 09/09/2020 - 19:54
Μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας: Άμεση εκκένωση και μεταφορά όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα
Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων. Την ευθύνη για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας που οδήγησαν στην πυρκαγιά την έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Μηταράκης.
 
Η κυβέρνηση από την εμφάνιση της πανδημίας άφηνε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκθετους χωρίς ενημέρωση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι πρόσφυγες ζούσαν μέσα σε απίστευτο συνωστισμό σε σκηνές και κοντέινερ, σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε επαρκές νερό και είδη υγιεινής και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
 
Το μόνο που είχε να τους προσφέρει η κυβέρνηση είναι η άγρια καταστολή και ο ρατσισμός. Αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατά των προσφύγων στη Λέσβο με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.
 
Η ανακοίνωση από τον Μηταράκη για τη μετατροπής της δομής σε κλειστή, την στιγμή που υπήρχαν κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν δικαιολογημένο φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένοιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.
 
Την ρατσιστική κυβερνητική πολιτική σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να τη σταματήσουμε. Η μετατροπή των καμπ με κρούσματα κορονοϊού, με κατασταλτικά μέτρα, σε κλειστές δομές οδηγεί σε εξάπλωση της πανδημίας και σε θανάτους. Η άμεση εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων σε σπίτια και κλειστά ξενοδοχεία και δομές μέσα στις πόλεις, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ, είναι η μόνη λύση. 
 
Η κυβέρνηση που αφήνει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τη συγκοινωνία, τα γηροκομεία έκθετα στη πανδημία καθώς επιλέγει να διασώζει τα κέρδη των επιχειρήσεων αντί τις ζωές των ανθρώπων, που επιλέγει να δίνει δισεκατομμύρια για φρεγάτες αντί για νοσοκομεία, σχολεία, δομές φιλοξενείας προσφύγων και προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία και δήμους είναι η ίδια που παίζει το χαρτί του ρατσισμού και του εθνικισμού για να αποπροσανατολίσει την οργή του κόσμου. Να το κάψουμε!