Αποψεις

Κανένας νεκρός, της πείνας απεργός [του Γιώργου Πίττα]

  • Τετ, 03/03/2021 - 21:05

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Δημήτρης Κουφοντίνας κλείνει 54 μέρες απεργία πείνας και επτά ημέρες απεργία δίψας απέναντι σε μια κυβέρνηση που φαίνεται αποφασισμένη να τον δολοφονήσει. Αλλά και μια κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ένα διογκούμενο κύμα αγανάκτησης για την άρνησή της να ικανοποιήσει το αίτημά του να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ορίζει ο νόμος που έφερε η ίδια η κυβέρνηση.

Ο πιο φονικός και επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός [του Πάνου Παπανικολάου]

  • Τετ, 03/03/2021 - 21:00

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο όλη η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από μια πρωτόγνωρη υγειονομική (και ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική) κρίση λόγω της πανδημίας Covid-19.

Μέντορας του metoo ή των ΜΑΤ παντού; [του Γιάννη Ελαφρού]

  • Δευ, 01/03/2021 - 20:18

▸ Συναίνεση απέναντι στις κακοποιητικές πρακτικές επιδιώκει η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει ευθύνες και βαρύτερες αιτίες

Τα πληγωμένα χελιδόνια μιας Άνοιξης που δεν ήρθε [του Γιώργου Παυλόπουλου]

  • Σάβ, 20/02/2021 - 18:50

11 Φεβρουαρίου 2011. Πλήθη Αιγυπτίων, στην πλειοψηφία τους νέων, συρρέουν εκ νέου στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Αυτή τη φορά, όχι για να βάλουν τα κορμιά τους απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, τους αστυνομικούς και τους χαφιέδες αλλά για να πανηγυρίσουν την τεράστια επιτυχία τους: Την παραίτηση του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, του δεύτερου –και απείρως πιο σημαντικού σε σύγκριση με τον Τυνήσιο Ζιν Ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ο οποίος είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο– μονάρχη αραβικής χώρας που έπεφτε κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής, μην αντέχοντας το φως της Αραβικής Άνοιξης.

Η «γυναίκα του Καίσαρα», ο Μητσοτάκης στην Ικαρία, το «μεγάλο φαγοπότι» και η καταιγίδα που έρχεται [του Γιάννη Ελαφρού]

  • Τετ, 10/02/2021 - 11:24

Την ώρα που η μισή και πλέον χώρα ήταν υποχρεωμένη να κλειστεί από τις 6 το απόγευμα στο σπίτι, οι «υπήκοοι» μπορούσαν να δουν (όχι στις τηλεοράσεις βεβαίως, αλλά στα social media) τον πρωθυπουργό, με τη σύζυγο και την κουστωδία του, να γλεντάνε σε πολυπληθές τσιμπούσι σε σπίτι στελέχους της ΝΔ στην Ικαρία. Για δεύτερη φορά μετά την περιβόητη εκδρομή στην Πάρνηθα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο δείχνει πως δεν έχει επικοινωνία με όσα ζει ο κόσμος…

Τι συμβαίνει με την Χρυσή Αυγή; Τέσσερις μήνες μετά από την πρωτόδικη απόφαση [του Κώστα Παπαδάκη]

  • Παρ, 05/02/2021 - 21:28

Τέσσερις μήνες μετά από την ολοκλήρωση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για την Χρυσή Αυγή και ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή καθαρογραφής των πρακτικών και της απόφασης για τον προσδιορισμό της κατ’ έφεση δίκης, σωρεία εξελίξεων δημιουργούν εύλογες ανησυχίες όσον αφορά την κυβερνητική βούληση να σεβαστεί την κρίση της καταδικαστικής απόφασης, ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση :

Εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων: ένα διακύβευμα ιστορικού χαρακτήρα για το μέλλον του δημόσιου σχολείου [της Αιμιλίας Τσαγκαράτου]

  • Παρ, 05/02/2021 - 21:24

Η δημοσίευση του ΦΕΚ με τίτλο «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο» στις 20 Ιανουαρίου αποτελεί το ξεκίνημα της διαδικασίας της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Είναι η εξειδίκευση των άρθρων του νόμου 4692/2020 για την «Αναβάθμιση του σχολείου», ο οποίος  αποτελεί συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου 4547/2018 «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις». Αποτελεί νομοθέτημα – ομπρέλα που κουμπώνει με όλες τις μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις και αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και στρατηγική επιδίωξη της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής ατζέντας.

ΕΕ και πολυεθνικές φαρμάκων: Ενας θανατηφόρος συνασπισμός [του Γιώργου Ράγκου]

  • Παρ, 05/02/2021 - 21:12
Και ενώ ο κόσμος παρακολουθεί οργισμένος τους απίστευτους εκβιασμούς των φαρμακοβιομηχανιών για την μη παράδοση των εμβολιών, το βράδυ της Κυριακής 31 Γενάρη, ανακοινώθηκε μία νέα συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες. Σύμφωνα με αυτή, η ΕΕ θα συγκροτήσει μια Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία (HERA), η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση: "θα παρέχει μια πιο δομημένη προσέγγιση για την ετοιμότητα για πανδημία... και η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε αυτήν τη νέα κίνηση...». 
 

10 χρόνια από την Επανάσταση στην Αίγυπτο: Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη αλλά χρειάζεται επαναστατική οργάνωση για να νικάει ως το τέλος. [του Νίκου Λούντου]

  • Παρ, 29/01/2021 - 20:36

Η 25η Γενάρη του 2011 έφερε την επανάσταση, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια, στο κέντρο της παγκόσμιας σκηνής. Η “μέρα της οργής” δεν σκόπευε να είναι παρά μια ακόμη μέρα συμβολικών διαδηλώσεων για δημοκρατία στην Αίγυπτο.

Το φάντασμα της ανελευθερίας και του σύγχρονου κοινωνικού μεσαίωνα [του Δημήτρη Δεσύλλα]

  • Τρί, 19/01/2021 - 16:17

Περνώντας από το 2020 στο 2021, στο φόντο της πανδημίας του κορονοϊού, ένα φάντασμα συνεχίζει να πλανιέται πάνω από τους λαούς της Ευρώπης και της χώρας μας. Το φάντασμα της ανελευθερίας, με πολλές αποκρουστικές όψεις: φόβου και μαζικού εγκλεισμού, κινδυνολογίας και κατάθλιψης, ωμής κρατικής βίας, πειθάρχησης και καταστολής.

Σελίδες