• Τετ, 05/06/2013 - 19:47
Αναιρέσεις 2013 : Αθήνα 7-8-9/6, Θεσσαλονίκη 7-8-9/6, Λάρισα-Βόλος 7-8/6

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19:30 «Εργαζόμενοι με φύλλο πορείας, η κοινωνία σε επιστράτευση”. Τι να αλλάξει στο εργατικό κίνημα, για να νικήσουν οι αγώνες και να αλλάξουμε την ζωή μας»

Ομιλητές:
Ιωαννίδου Γιώτα, Αντιπρόεδρος Ά ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
Αντωνίου Νίκος, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Βιβλίου Χάρτου Αττικής
Κουτσούμπα Δέσποινα, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ
Σύλβια Κοιλάκου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος, Infowar
στην εκδήλωση παρεμβαίνουν – χαιρετίζουν επιστρατευμένοι απεργοί από την εκπαίδευση, το ΜΕΤΡΟ και τις συγκοινωνίες, τους ναυτεργάτες καθώς και αγωνιστές εργαζόμενοι από την Χαλυβουργία, τους ΟΤΑ και άλλους κλάδους

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ 20:30 (και μέχρι το Σάββατο) «Θερινό σινεμά Αναιρέσεις», με υπαίθριες προβολές 10+1 ταινιών μικρού μήκους ανεξάρτητων σκηνοθετών. Τίτλοι τέλους Γιώργος Ζώης, Family Tree Φωκίων Μπόγρης, Casus Belli Γιώργος Ζώης, Τώρα εγώ Άτυπη κινηματογραφική συμμορία tiiinewzfilms, 807 Αλέξανδρος Σκούρας, Ελλειπτική τροχιά Ιωάννης Πρωτονοτάριος, Απόκομμα Χρήστος Τσάκαλος, Κατάβαση Άτυπη κινηματογραφική συμμορία tiiinewzfilms, Και μη ερεύνα Νίκος Γιαννίκας, Πισωγυρίσματα Άρης Καπλανίδης, BooDay Ani Jo

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 21:30

Σκηνή 1: Victory Collapse | Gang of Four | Στέλιος Σαλβαδόρ Μωρά στη Φωτιά

Σκηνή 2: The Burger Project | Imam Baildi | Wedding Singers

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19:30 : «Προσεγγίσεις στα ζητήματα του σύγχρονου κράτους, της κυβέρνησης και της εξουσίας. Για την τακτική και τη στρατηγική της Αριστεράς»

Ομιλητές:
Δραγανίγος Αντώνης, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Καλτσώνης Δημήτρης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Μπόλαρης Λέανδρος, ιστορικός, στέλεχος του ΣΕΚ
Τσακαλώτος Ευκλείδης, οικονομολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Συντονίζει ο Δημήτρης Γράψας, ΚΣ νΚΑ

WORKSHOP 20:30«Το δόγμα της ανάπτυξης, η καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών» Συζητάμε με τη Φλώρα Παπαδέδε, Οικονομολόγο και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

«Ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο». πολιτική διαπάλη στις κερκίδες, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του μαζικού αθλητισμού στο φόντο της κρίσης. Συζητάμε με συναγωνιστές από το έντυπο Humba! και άλλα ‘παιδιά από τις κερκίδες»

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 21:30

Σκηνή 1: ΛΟΛΕΚ | Marietta Fafouti and BAND | K. BHTA | PAD TRIO

Σκηνή 2: Υπεραστικοί | Μάρθα Φριτζήλα, The kubara project  | Ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/6

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 19:30: «Το πρόταγμα του κομμουνισμού στους έσχατους καιρούς της κρίσης. Δυνατό ή άτοπο, επίκαιρο ή παρωχημένο, πως συμπυκνώνεται και ποιοι δρομοι το προωθούν.»

Ομιλητές:
Μηνακάκης Βασίλης, συγγραφέας
Μπαλτάς Αριστείδης, καθηγητής ΕΜΠ
Ρούσης Γιώργος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

WORKSHOP 20:30:«Εργατικές Λέσχες και δομές συλλογικής οργάνωσης στη γειτονιά.» Συμμετέχουν παρεμβαίνουν μέλη τέτοιων εγχειρημάτων.

«Ένας χρόνος πρωτοβουλία Ανυπόταχτος Μαθητης: Εμπειρίες, αποτίμηση επόμενα βήματα» Συζητάμε με μέλη του Α.Μ. καθώς και καθηγητές – φοιτητές

ΘΕΑΤΡΟ 20:30

«ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ»
Ηθοποιοί: Κάτια Γέρου & Ελεάνα Γεωργούλη
Μουσικός: Λεωνίδας Μαριδάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 21:30 

ΣΚΗΝΗ1 :Jazzmataz | Electrobalkana | Swing Shoes + Sugahspank!

ΣΚΗΝΗ 2: Φοίβος Δεληβορίας | Λουκιανός Κηλαηδόνης

*Στο χώρο θα λειτουργεί και τις τρεις μέρες έκθεση Φωτογραφίας

 

 

Tο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φέτος αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη (είσοδος απέναντι από το δημαρχείο), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια συνολική αναβάθμισή του, όπως άλλωστε μαρτυρά και το φετινό πολιτιστικό και πολιτικό του πρόγραμμα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Αναιρέσεις 2013″ στη Θεσσαλονίκη:

Παρασκευή 7 Ιούνη

«Πως θα νικήσει ο λαός;  Με ποια Αριστερά και ποιο Εργατικό Κίνημα;»

Συζητάμε για την κατάσταση στη χώρα, την ΕΕ και διεθνως, εκτιμούμε το βαθος και την ένταση της κρίσης και κυρίως αναζητούμε  τις διεξόδους ανατροπής αυτής της κατάστασης από τη σκοπιά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ιδιαίτερη πτυχή της συζήτησης ευελπιστούμε να είναι οι διαφορετικές προτάσεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κά), στο ζήτημα της επιβίωσης του λαού, το πρόγραμμα των διεκδικήσεων τους, αλλά  και τους τρόπους επιβολής αυτών. Η συζήτηση δεν μπορεί παρά να γίνει στο  έδαφος της προδοσίας της απεργίας των καθηγητών, αλλά και των συγκλονιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων στην Τουρκία, με ζητούμενο ενα αντάξιο των απαιτήσεων της εποχής εργατικό και λαϊκό κίνημα ως ανάγκη απέναντι στον στον προδοτικό και δυσφημιστικό για τις συλλογικές διεκδικήσεις ρόλο του επίσημου εργατικού κινήματος…

ομιλητές

 • Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μέλος Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 • Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος
 • Γιάννης Λαθήρας, αντιπρόεδρος Γ” ΕΛΜΕ Θεσ/νικης
 • συντονίζει ο Γ. Μαριάς, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νΚΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ- ΘΕΑΤΡΟ

σκηνή Α:

(σαν) ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ

 • ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ- ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ- “αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ”

σκηνή Β:

 • ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
 • Ρεμπετικο γλέντι με τους Αν Φαν Γκατέ

θεατρικό project από τη θεατρική ομάδα “C for Circus”

Σάββατο 8 Ιούνη

«Υπάρχει άλλος δρόμος απέναντι στον καπιταλισμό της καταστροφής με τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους στο τιμόνι»

Η κρίση που βιώνουμε ούτε φυσικό φαινόμενο είναι, ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι τρανή απόδειξη της χρεωκοπίας της ελεύθερης αγορας και του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Απέναντι στο όραμα των κυνερνήσεων- εντολοδόχων τραπεζιτών, εφοπλιστών και βιομηχάνων, που δεν είναι άλλο από τους μισθούς Κίνας, την καταστροφή και ιδιωτικοποίηση κάθε δημοσίου αγαθού και την ανελευθερία, υπάρχει άλλος δρόμος για την κοινωνία: Σε σύγκρουση με το χρέος, την ΕΕ και το ευρώ, τη λογική του Κέρδους και της Εκμετάλλευσης, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο βασιζόμενοι, στις τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις και το πιο μορφωμένο από ποτέ εργατικό μας δυναμικό, που σήμερα λιμνάζει ή μεταναστεύει.

ομιλητές

 • Παναγιώτης Μαυροειδής, μεταλλειολογος, μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΑΡ
 • Τάσος Βασιλειάδης, μηχανικός μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 • Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, γραμματέας σωματείου εργαζομένων νοσοκομείο Αττικό

παράλληλο workshop:

«αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία» με μέλη του συντονιστικού αγώνα ενάντια στα μεταλλεία. Ενημέρωση, συζήτηση για την κατάσταση και το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ- ΘΕΑΤΡΟ

σκηνή Α:

 • ZEBRA TRACKS
 • GANG OF FOUR (UK)
 • ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Σκηνή Β:

 • ΔΗΜ. ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ: “Τα ρεμπέτικα της Κιθάρας”
 • ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ensemple, ρεμπέτικη βραδιά
 • Θεατρική Παράσταση: “Μερες του ’60″, από τους “Παραβάτες επί σκηνής”

Κυριακή 9 Ιούνη

Εκδήλωση Α:

«Στα γήπεδα η νεολαία αναστενάζει: εξουσία και εμπορευματοποίηση στον αθλητισμό»

Μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού, ως μέσο χειραγώγησης και καθήλωσης της νεολαίας. Συζητάμε για έναν αθλητισμό όπου θα είμαστε δημιουργικοί πρωταγωνιστές και όχι θεατές και οπαδικός στρατός των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Το οπαδικό κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τον φασισμό και την αποχαύνωση.

ομιλητές

 • Δ. Ελευθεράτος, δημοσιογράφος- συγγραφέας
 • Σ. Κωφίδης, προπονητής, μέλος της κίνησης “Hasta La Victoria Siempre”
 • συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρ. Παυλίδης

Εκδήλωση Β:

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ- Συζήτηση για την ΑΝΕΡΓΙΑ:

«η οργάνωση των ανέργων & των επισφαλώς εργαζομένων αναγκαία πλευρά του νέου εργατικού κινήματος»

Συζήτηση γύρω από το θεμελιώδες ζήτημα της ανεργίας, ως βασικό στοιχείο του επιβίωσης του συστήματος. Παρουσίαση του «Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων» και των ευρύτερων πρωτοβουλίων που θα οργανώσουν τους άνεργους μαζί με όλους τους εργαζόμενους για αξιοπρεπείς δουλειες για όλους.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

σκηνή Α:

 • ΠΛΕΙΑΔΕΣ
 • ENCARDIA
 • ΧΑΪΝΗΔΕΣ

σκηνή Β:

 • INFLUENZA
 • XATZIFRAGETA

Όλες οι πολιτικές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19:00 / ώρα έναρξης των συναυλιών: 22:00,

γραμμες ΟΑΣΘ 27, 56

 

Κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης στην είσοδο: 5 euro

 

 

Κάθε Ιούνη των τελευταίων χρόνων, οι Αναιρέσεις δίνουν με πείσμα και νεολαιίστικη διάθεση, το παρόν στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας. Για πρώτη φορά στην Λάρισα και για τέταρτη στον Βόλο στις 7 και 8 Ιούνη αντίστοιχα το φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στην νεολαία και στους εργαζομένους της Θεσσαλίας.

Διοργανώνεται από τις οργανώσεις νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και Νέο Αριστερό Ρεύμα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μεγαλώνουν και εξαπλώνονται στο φόντο και της νέας ριζοσπαστικοποίησης του κόσμου της νεολαίας και της εργασίας που δε βολεύεται στο ασφυκτικό πλαίσιο της κρίσης και των μνημονίων.

Οι Αναιρέσεις ξεκινώντας κάποτε ως φεστιβάλ αποτελούν πλέον σήμερα μια πολύπλευρη πολιτική -πολιτιστική διαδικασία με λέσχες - πολιτιστικά εργαστήρια, έντυπο, κάμπινγκ, ημερίδες, σεμινάρια, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις επιμένει και φέτος στη φιλοδοξία να αποτελέσει μια συλλογική ανατρεπτική, μουσική, πολιτιστική και πολιτική διαδικασία. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης, καθώς και της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας που τις «συνοδεύει». Ως διοργανωτές του φεστιβάλ των Αναιρέσεων επιδιώκουμε μια συνάντηση με άλλες συλλογικότητες, με καλλιτέχνες, διανοούμενους και δημιουργούς. Μια συνάντηση με τους εργαζόμενους και τους νέους σε όλη την Ελλάδα, που να κοιτάει προς έναν άλλο δρόμο χωρίς χρέος, μνημόνια, ευρώ κι ΕΕ, αφεντικά, χωρίς καπιταλισμό και εξαθλίωση.

Με έμπνευση τους κοινωνικούς αγώνες και τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση.

Με πείσμα για την ανεξαρτησία από τις επιχειρηματικές και κρατικές χορηγίες.

Με στράτευση στην υπόθεση της ανατροπής του καπιταλισμού, της εργασιακής βαρβαρότητας και της πολιτισμικής παρακμής.

Με πίστη στην αλληλεπίδραση, τη συνεύρεση και τη συν - δημιουργία με όσους φιλοξενούνται, συμμετέχουν, στηρίζουν κι επισκέπτονται το φεστιβάλ.

Έτσι ώστε να παραχθεί ένα αποτέλεσμα ικανό σε επίπεδο πολιτικής σκέψης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και αισθητικής άποψης να πάει τα πράγματα πιο μπροστά ως προς τους στόχους της κοινωνικής αλλαγής και απελευθέρωσης που ειλικρινά και δημόσια θέτουμε.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 7 Ιούνη | Λάρισα, πλατεία Ταχυδρομείου


19:30 Εκδήλωση - συζήτηση

« Αντεπίθεση τώρα! Οι δυνατότητες των αγώνων ενάντια στην επιστράτευση της κοινωνίας στα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου»

Ομιλητές:

Θανάσης Αγαπητός, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, μέλος Π.Ε. ΝΑΡ
Δημήτρης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Λάρισας, μέλος των Παρεμβάσεων Δ.Ε.
Στέφανος Μολόχας, φοιτητής, μέλος ΚΣ νΚΑ
Δημήτρης Αδαμόπουλος, μαθητής, μέλος «Ανυπόταχτου Μαθητή»

22:30 Συναυλία

RENOVATIO (μεταναστευτικό hip hop)

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο, 8 Ιούνη | Βόλος, Πολυτεχνείο (Πεδίο του Άρεος)

19:30 Εκδήλωση - συζήτηση

«Ο καπιταλισμός απέτυχε! Η επικαιρότητα του κομμουνισμού και τα μέσα του επαναστατικού δρόμου»

 
Ομιλητές:

Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος
Μπάμπης Συριόπουλος, μέλος της ιδεολογικής επιτροπής του ΝΑΡ

22:30 Συναυλία

Μαθητικά συγκροτήματα
Ούτε σπόντα
Χατζηφραγκέτα

Τιμή ενίσχυσης: 3 ευρώ