• Σάβ, 08/03/2014 - 12:34
ΑΡΑΝ Πειραιά : Ανακοίνωση / Καταγγελία σχετικά με την πρωτοβουλία για συγκρότηση αριστερού αντικαπιταλιστικού σχήματος σε Νίκαια- Ρέντη

Σε μια συγκυρία όπου τα εργαζόμενα στρώματα βάλλονται ολοένα και περισσότερο από τις πολιτικές του κεφαλαίου, της Ε.Ε, του ευρώ και των μνημονίων είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς πέρα από γενικόλογες αναφορές στην επαναστατική διαδικασία και τον αντικαπιταλισμό ως γενική και αφαιρετική έννοια να προτάσσουν και τα στοιχεία εκείνα που πραγματικά διαχωρίζουν ένα κομμουνιστή, επαναστάτη, αντικαπιταλιστή στο σήμερα από την κυρίαρχη ιδεολογία και τις επιμέρους εκφάνσεις της.

Την πλούσια κληρονομιά δηλαδή του χώρου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ο οποίος σφυρηλατήθηκε στα κινήματα, πολιτικοποιήθηκε, γαλουχήθηκε και συγκροτήθηκε στην βάση της αντίθεσης αλλά και της πάντα ενδιαφέρουσας αντιφατικότητας, που μπορούσε να συνθέτει διαφορετικά ρεύματα και αντιλήψεις στο εσωτερικό της, μα πάνω από όλα μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της να κατακτά την ενοποίηση της και την ενιαία εκφορά της στις μεγάλες πολιτικές μάχες και στα επιμέρους κινήματα. Παρόλα αυτά φαίνεται πως στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει ενεργή μια προσπάθεια το ίδιο το μόρφωμα να κάνει 1 βήμα μπρος και 2 βήματα πίσω.

Ως Αριστερή Ανασύνθεση Β’ Πειραιά τα τελευταία 3 χρόνια υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα συγκρότησης αριστερού ριζοσπαστικού αντισυνδιαχειριστικού σχήματος στη περιοχή της Νίκαιας- Ρέντη ως το αναγκαίο όχημα για τη παρέμβαση μας στα τοπικά κινήματα και τις μεγάλες μάχες που ξεδιπλώνονται στο πεδίο της γειτονιάς. Στη προσπάθεια αυτή της ΑΡΑΝ όλα αυτά τα χρόνια βιώναμε την απάντηση συντρόφων του ΣΕΚ πως «δε χρειάζεται δημοτικό σχήμα, υπάρχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Φέτος και λίγο πριν την κρίσιμη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι σύντροφοι του ΣΕΚ παρουσίασαν σε συνέλευση της Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Β΄ Πειραιά μια εντελώς αποσπασματική πρόταση που με εμμονικό τρόπο κατέληγε να παρουσιάζει  σαν επικεφαλής τη σ. Κατερίνα Θωίδου και μάλιστα έχοντας κάνει ήδη δουλειά για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου χωρίς αυτή η διεργασία να έχει περάσει από κανένα συλλογικό αποφασιστικό όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πόσο μάλλον από συλλογικές διαδικασίες που θα ενέπλεκαν και ευρύτερο κόσμο πέρα από τον οργανωμένο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ως ΑΡΑΝ κατακρίναμε δημόσια αυτή την επιλογή των συντρόφων αλλά θεωρώντας πως το τοπικό δημοτικό σχήμα δεν είναι ένα «απλό εκλογικό κατέβασμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ» αλλά ένα στρατηγικό στοίχημα για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στη περιοχή, θέλαμε να συμβάλλουμε στη διαδικασία συγκρότησης δημοτικού σχήματος καταθέτοντας και συγκεκριμένο κείμενο ως προσχέδιο καλέσματος για την ιδρυτική συνέλευση συγκρότησης αριστερού αντικαπιταλιστικού σχήματος στη Νίκαια, στη τελευταία συνέλευση της Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 17/2. Επιλογή που υποστηρίξαμε και με τις τοποθετήσεις μας σε πείσμα ορισμένων συντρόφων που ήθελαν μια από τα ίδια, γενικόλογη συζήτηση που κατέληγε σε μια άγονη αντιπαράθεση.

Σε αυτή τη συνέλευση οι σ. του ΣΕΚ πυροδότησαν την διαδικασία, επικαλέστηκαν απουσία απαρτίας και αδυναμία της τοπικής να αποφασίσει, για τον επικεφαλής του σχήματος και την πρόταση καλέσματος ιδρυτικής συνέλευσης και παρέπεμψαν την υπέρβαση της κρίσης στις καλένδες του συντονιστικού της Τ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παρόλα αυτά με ευθύνες των συντρόφων του ΣΕΚ αλλά και άλλων μελών του συντονιστικού, συντονιστικό δεν συγκλήθηκε έκτοτε, οπότε και η διαδικασία φάνηκε να παγώνει.

Χτες οι σ. του ΣΕΚ μας ανακοίνωσαν (μέσω mail) ότι υπάρχουν «90 υπογραφές από αγωνιστές και αγωνίστριες» οι οποίοι καλούν την Κυριακή 9 Μάρτη σε ιδρυτική συνέλευση του δημοτικού σχήματος. Μια κίνηση η οποία έγινε με στόχευση κρυφά και χωρίς να εμπλέξει την πλειοψηφία των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Β’ Πειραιά, προφανώς χωρίς καμία νομιμοποίηση από το σώμα της, ρίχνοντας βόμβα στα θεμέλια κάθε συλλογικής διαδικασίας και απόφασης.

Ως Αριστερή Ανασύνθεση θεωρούμε την κίνηση των συντρόφων βαθιά αντισυντροφική και διαιρετική, κίνηση που σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αυτοτελούς πολιτικού σχεδίου, κίνηση που αποτελεί «ξένο σώμα» για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια κίνηση εν τέλει που ξεθάβει και επαναφέρει στον αφρό τις πιο σκοτεινές αντισυντροφικές πρακτικές του κομμουνιστικού κινήματος, πρακτικές που η ίδια η αγωνιστική ενότητα και  ο πλούτος της εσωτερικής δημοκρατίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλευαν και παλεύουν για να τις κλειδώσουν στα χρονοντούλαπα της ιστορίας.

Ως Αριστερή Ανασύνθεση δε συμμετέχουμε και δεν στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια για συγκρότηση δημοτικού σχήματος υπό αυτή τη φυσιογνωμία και πολιτική λογική. Εμείς θέλουμε ένα αριστερό, ριζοσπαστικό  και αντισυνδιαχειριστικό δημοτικό σχήμα γειωμένο στο πεδίο της γειτονιάς που δεν θα είναι ένα απλό ευκαιριακό εκλογικό κατέβασμα μιας οργανωμένης αντίληψης στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προειλημμένο και προαποφασισμένο «από τα πάνω». Από την ίδρυση της τοπικής και μαζί με πολλούς ανένταχτους συντρόφους/ισσες αντιπαλέψαμε τέτοιες λογικές και πρακτικές με συντροφικό τρόπο μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο να κατακτήσουμε μια αγωνιστική επαναστατική φυσιογνωμία που θα συσπειρώνει το κινηματικό δυναμικό της πόλης μας. Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλουμε τη στάση των σ. του ΣΕΚ ως βαθιά αντισυντροφική που τραυματίζει την πολιτική ενότητα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θέτει υπό διακύβευση την ενιαία πολιτική της παρέμβαση.

 

                                                      Αριστερή Ανασύνθεση Πειραιά

                                                                         7/3/2014