• Παρ, 01/06/2018 - 14:51
ΣΕΚ : Η επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας ανοίγει το δρόμο!

Η επιτυχία της Πανεργατικής Απεργίας ανοίγει το δρόμο!

Εμπρός να ξηλώσουμε τα μνημόνια
Ώρα να απαιτήσουμε διαγραφή του χρέους!

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει τις χιλιάδες απεργούς που έδωσαν και κέρδισαν τη μάχη της Πανεργατικής της Τετάρτης 30 Μάη. Αρχίζοντας από τα ξημερώματα στο Λιμάνι του Πειραιά όπου οι εργάτες σταμάτησαν την COSCO και συνεχίζοντας στα καράβια, στα τρένα, στα σχολεία, στις εφημερίδες και στα κανάλια, σε κάθε χώρο δουλειάς, ενωμένοι στείλαμε βροντερό μήνυμα πανεργατικής αντίστασης στις μνημονιακές επιθέσεις. Στην Αθήνα, το Σύνταγμα πλημμύρισε ξανά και ξανά από διαδοχικά κύματα απεργών που συμμετείχαν στα απεργιακά συλλαλητήρια που ξεκίνησαν από την Ομόνοια, από τα Προπύλαια, από το Πολυτεχνείο και από την Κλαυθμώνος.
Το μήνυμα γίνεται πιο ηχηρό τη στιγμή που η κρίση στην Ιταλία διαλύει τους μύθους περί “καθαρής εξόδου” από τα Μνημόνια μέσα από την πρόσβαση στις αγορές. Οι αγορές τινάζουν τα επιτόκια σε απαγορευτικά επίπεδα και τα επιτελεία της ΕΕ ξεσκεπάζονται σαν αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή υπηρέτες των αφεντικών που ποδοπατούν τη δημοκρατία όπου μπορούν για να επιβάλουν τα συμφέροντα των τραπεζών.
Γι' αυτό άλλωστε κατάρρευσε και η φούσκα περί “Κοινωνικής συμμαχίας” που καλλιεργούσαν οι γραφειοκρατικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο ΣΕΒ και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί του με επικεφαλής τη ΔΑΚΕ δώσανε τα ρέστα τους για να σπάσουν την απεργία, αλλά έσπασαν τα μούτρα τους στους περισσότερους χώρους. Οι εκπρόσωποι της “γραβάτας”, οι Πατούληδες μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι εξαφανίστηκαν. Μέσα στη δίνη της κρίσης που κλιμακώνει η Ιταλία, όλοι αυτοί φοβούνται τους εργάτες στους δρόμους και εγκατέλειψαν τα σχέδια για “φιέστα κοινωνικής συμμαχίας”.
Η επιτυχία της απεργίας κόντρα σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις δεν έπεσε από τον ουρανό. Δούλεψαν για την οργάνωσή της αγωνιστές και αγωνίστριες της αριστεράς που έχουν ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τους υπουργούς του Τσίπρα και του Καμένου ούτε από τους απεργοσπάστες του Μητσοτάκη. Το ΣΕΚ συμμετείχε σε αυτή την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις και καλεί όλες και όλους που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους της Πανεργατικής να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τη δράση.
Άμεσα αυτό σημαίνει νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας που απειλεί να στείλει στη Βουλή η κυβέρνηση και ενάντια στην υποταγή στις εντολές των υπουργών της ΕΕ στις 21 Ιούνη. Σημαίνει, όμως και κλιμάκωση των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης. Δίπλα στα αιτήματα ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για το σταμάτημα των απολύσεων και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, είναι η ώρα να σηκώσουμε ξανά ψηλά την απαίτηση για διαγραφή του χρέους. 
Οι τραπεζίτες της ΕΕ και του ΔΝΤ απαιτούν να πληρώσουμε 65 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους και χρεολύσια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε τα λεφτά για να καλύψουμε τις εργατικές ανάγκες. Και σημαίνει ότι πρέπει και μπορούμε να οργανωθούμε για να κάνουμε αυτή τη ρήξη με τους τραπεζίτες και τους καπιταλιστές, ντόπιους και διεθνείς τώρα που η κρίση τους συγκλονίζει συθέμελα το οικοδόμημα της ΕΕ.
Με τέτοια βήματα είναι εφικτό να ανοίξουμε την προοπτική για την ανατροπή του συστήματος που σπέρνει φτώχεια, ρατσισμό και πόλεμο. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, ζούμε τη βαρβαρότητά του καθημερινά και χρειαζόμαστε πιο δυνατή την αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του. Ελάτε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια μαζί.
Στις 23 Ιούνη στον κήπο του Σεράφειου Κολυμβητήριου στην οδό Πειραιώς η Εργατική Αλληλεγγύη γιορτάζει τα 32 χρόνια από τότε που ξεκίνησε σαν μηνιάτικη εφημερίδα τον Ιούνη του 1986. Ελάτε να κάνουμε τη γιορτή της άλλο ένα βήμα στον κοινό μας αγώνα.

Αθήνα, 30 Μάη 2018
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα