• Τρί, 04/09/2018 - 20:20
ΜΕΤΑΒΑΣΗ: ΔΕΘ 2018: Να ηττηθεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, να προχωρήσει η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματός και της αριστεράς

      

    ΔΕΘ 2018: ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ  Η ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ   ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Οι κινητοποιήσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αποτελούσαν πάντα μια απότομη επιστροφή στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα αμέσως μετά την ραστώνη του Καλοκαιριού. Η φετινή ΔΕΘ, σφραγίζεται μέσα από την προσπάθεια της Κυβέρνησης να προσεταιριστεί την τεράστια κοινωνική πλειοψηφία που ασφυκτιά οχτώ χρόνια τώρα υπό το βάρος των μνημονιακών πολιτικών, των μέτρων λιτότητας, της φτώχειας και της ανέχειας.

         Η πολυσυζητημένη έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύεται από θριαμβολογίες για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του υποκατώτατου κι αύξηση του κατώτατου μισθού, πάγωμα των μειώσεων των συντάξεων. Στόχος να διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα ξεπεράσματος της κρίσης και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Προφανώς και στο αφήγημα αυτό τα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ αποκρύπτουν την μείωση αφορολόγητου, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση των διοδίων. Μνημονιακές υποχρεώσεις ενός μνημονίου που «τελείωσε».

            Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο ανασχηματισμό προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και το χαμένο επικοινωνιακό και βαθιά κοινωνικό κόστος των θανατηφόρων πυρκαγιών του Ιουλίου στην Αττική. Στην ουσία ο πρόσφατος ανασχηματισμός είναι μια ακόμα ένδειξη της όλο ένα και πιο δεξιάς μετατόπισης και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εν γένει της πολιτικής σκηνής της χώρας, όπως συμβαίνει και διεθνώς.

            Μόνο τυχαία δεν είναι η αφιέρωση της φετινής ΔΕΘ στις ΗΠΑ και στους «ευεργέτες» Αμερικανούς που μόνο δεινά έχουν προξενήσει στον ελληνικό λαό και ολόκληρα τα Βαλκάνια. Δικαιώνονται επίσημα και ανεπίσημα χείλη που επισημαίνουν ότι ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει πιο αμερικανόδουλη Κυβέρνηση από αυτήν των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ.

          Για πρώτη φορά μάλιστα στη φετινή ΔΕΘ  το στίγμα των κοινωνικών αντιδράσεων δε θα το δίνουν μόνο οι εργατικές και λαικές κινητοποιήσεις. Δεξιά και ακροδεξιά μορφώματα επιχειρούν να το συνδέσουν με το ζήτημα της «Μακεδονίας» κάνοντας την εμφάνισή τους και οργανώνοντας κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

         Σε αυτό το διαφορετικό και εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό μείγμα που διαμορφώνεται εν’ όψει ΔΕΘ και σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που επιχειρούν να ανοίξουν Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, ο ρόλος της αριστεράς ως δύναμη πυροδότησης νικηφόρων λαϊκών αγώνων για τα δικαιώματα και της ανάγκες των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος.

            Στον ανασχηματισμό τους, να απαντήσουμε με ανασχηματισμό και ανασύνταξη της αριστεράς για τις μάχες που έχουνε να δώσουμε, μέσα από τη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου  που θα σηκώσει το γάντι της ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, που θα πάρει την ευθύνη της πολιτικής απάντησης στην κρίση, που θα εμπνεύσει νέους νεολαιίστικους αγώνες, που θα σταθεί απέναντι στον ιμπεριαλισμό, που θα απαντήσει με διεθνιστική αλληλεγγύη στην όξυνση των εθνικισμών. Στη ΔΕΘ να γίνει το πρώτο βήμα για να δοθεί τέλος στον αδιέξοδο ενδοαριστερό εμφύλιο και στην λογική της ατέρμονης αναμονής των εκλογικών μαχών, για να δώσουμε την μάχη της εργατικής, λαϊκής αριστερής αντιπολίτευσης.

            Στις εξαγγελίες του τέλους των μνημονίων, να απαντήσουμε με ενίσχυση της αντιμνημονιακής πάλης, για το ξήλωμα των Νόμων και των πολιτικών που έχουν καταβαραθρώσει το βιοτικό επίπεδο, της εργατικής τάξης, της νεολαίας και της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας. Στις ανακοινώσεις δήθεν «ευμενών» μέτρων, να σταθούμε με ακόμα μαζικότερες διεκδικήσεις για την βελτίωση των όρων ζωής της κοινωνίας: Μείωση του χρόνου εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας με παράλληλη αύξηση των μισθών των εργαζομένων, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, τα χρόνια ανεργίας να μετράνε στα συντάξιμα, 751 βασικό μισθό για όλους ανεξάρτητα με την ηλικία τους – κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για όσους είναι κάτω των 25 ετών, κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας.

        Μέσα από την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου ταξικά ανασυγκροτημένου δημοκρατικού εργατικού κινήματος, με καθοριστικό ρόλο των ίδιων των σωματείων και των εργαζομένων, των πραγματικών πρωταγωνιστών της ταξικής πάλης, μέσα από την ανεξάρτητη ταξική τους δράση. Όχι στον κομματικό συνδικαλισμό, που ηθελημένα ή όχι ενισχύει τον πολυκατακερματισμό του κινήματος. Καμία αυταπάτη για τον ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ στην εκπροσώπηση των αναγκών και των συμφερόντων των εργαζομένων.

            Στην ταύτιση της φετινής ΔΕΘ με τους ευεργέτες Αμερικανούς, να απαντήσουμε με ενίσχυση της αντιμπεριαλιστικής κι αντιπολεμικής πάλης, ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές τους βάσεις και κάθε διεθνή ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που καταδυναστεύει τον λαό και τον τόπο. Ενάντια στον πόλεμο και στην κατεύθυνση υπεράσπισης της Ειρήνης τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς, ως απάντηση στην ακροδεξιά αφήγηση που επιχειρεί να εμφανιστεί στον δρόμο τις μέρες της ΔΕΘ. Να οικοδομήσουμε την διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βόρειας Μακεδονίας, για τον κοινό αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων σε κάθε χώρα.

      Η εικόνα της πολυδιάσπασης των μαχόμενων δυνάμεων που εμφανίζεται κι εφέτος μας θλίβει και μας προβληματίζει. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαία η υπέρβαση της. Να επιδιώξουμε να συναντηθούν όλες οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις, όλα τα ρυάκια σε ένα ποτάμι καταδίκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και της πολιτικής της. Να ηττηθεί από την αριστερά ώστε να κλείσει ο δρόμος και στη Νέα Δημοκρατία  στο ρατσιστικό και εθνικιστικό παραλήρημά της αλλά και την πλήρη ταύτιση και συμφωνία με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

     Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ καλεί κάθε τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στην ταξική συγκέντρωση  στην Καμάρα και στην πορεία που θα ακολουθήσει. Να επιδιώξουμε να συναντηθούν όλες οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις, όλα τα ρυάκια σε ένα ποτάμι καταδίκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και της πολιτικής της. Να γίνει η ΔΕΘ το πρώτο βήμα για την ανασύνταξη και ανασύνθεση του κινήματος και της αριστεράς, για τη νικηφόρα αντεπίθεση.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ