• Σάβ, 06/04/2019 - 15:36
Η πρόταση της Μετάβασης για τον Δήμο της Αθήνας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ως Μετάβαση από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της καθόδου δύο ψηφοδελτίων από συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Δήμο Αθήνας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με δημόσια ανακοίνωσή μας σπεύσαμε να διαχωριστούμε από τέτοιου είδους λογικές και φαινόμενα, που πλήττουν την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη μαχόμενη Αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Θεωρούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη υπέρβασης της κρίσης και επίλυσης του θέματος. Στην κατεύθυνση αυτή η αντιπροσωπεία της Μετάβασης στις διαδικασίες της ΚΣΕ κατέθεσε πρόταση για την ενιαία εκλογική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δήμο Αθήνας, ξεφεύγοντας από τη λογική των στείρων αντεγκλήσεων και επιθέσεων που δεν επιλύουν αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ εκτιμά ότι υπάρχει ο ελάχιστος απαραίτητος χρόνος και προτείνει:

1. Την από κοινού συμφωνημένη παρέμβαση και στάση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κατεύθυνση δημιουργίας α) μιας ενιαίας, μετωπικής δημοτικής κίνησης, με ευρύτερες αριστερές δυνάμεις, β) στη βάση ενός μάχιμου, εργατικού και λαϊκού προγράμματος πάλης υπέρ των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας σε αντιδιαχειριστική, αντικυβερνητική, αντιεθνικιστική και αντιφασιστική κατεύθυνση, γ) ισότιμων αγωνιστών που θα έχουν  οι ίδιοι στα χέρια τους τη δημοτική κίνηση και δ) η οποία θα αποτελέσει κέντρο ενωτικού αγώνα μετά τις εκλογές.

2. Την πρωτοβουλία του ενωτικού καλέσματος οφείλει να αναλάβει η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» που μέχρι τώρα στήριζε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο σύνολό της έστω και με τρόπο κριτικό. Οφείλει να την αναλάβει και γιατί φέρει βασική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς διαδικασίες βάσης, χωρίς εμπλοκή των ίδιων των μελών με αυτήν, στοιχεία που απηχούν λογικές στενής κομματικής καταγραφής.

3. Μια τέτοια ενωτική και μετωπική δημοτική κίνηση χρειάζεται νέο τίτλο. Στις νέες απαιτήσεις δεν αντιστοιχεί ούτε ο τίτλος «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», ούτε ο τίτλος «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» ή διάφοροι συνδυασμοί τους, που σηματοδοτούν μια εκβιαστική ταύτιση αγωνιστών και ρευμάτων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

4. Ο επικεφαλής να αποφασιστεί από τη συνέλευση των μελών της κίνησης, χωρίς αντίστοιχα βέτο επί αγωνιστών και αγωνιστριών.

5. Η κίνηση να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και με εναλλαγή των εκπροσώπων της.

 Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ εκτιμά ότι δεν μπορεί να δοθεί διέξοδος με ένα κάλεσμα προσχώρησης στην «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί «ψηφοδέλτιο εκλογικής συνεργασίας» μεταξύ δυνάμεων που συμμετέχουν στο ίδιο μέτωπο. Τέτοιες λογικές μας πηγαίνουν πίσω, εκθέτουν την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αδυνατίζουν την παρέμβασή μας στο λαϊκό κίνημα.

Η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να προχωρήσει προς ένα συσπειρωτικό ψηφοδέλτιο με πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν υπερβούμε τη διάσπαση στην Αθήνα. Δυο αντιπαραθετικά ψηφοδέλτια στην Αθήνα και μια κοινή κάθοδος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές θα σηματοδοτούν μια καταδικασμένη «εκλογική συγκόλληση» που θα γελοιοποιεί το μέτωπό μας.

Ο αναγκαίος καταλογισμός των εκατέρωθεν υπαρκτών ευθυνών για την απειλή διάσπασης στην Αθήνα και τεχνητής όξυνσης των επίσης υπαρκτών στρατηγικών και πολιτικών διαφορών, που προκύπτουν και από την πολιτική κατεύθυνση των Αποφάσεων της 4ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από έκτακτη Συνδιάσκεψη μετά τις εκλογές.

Πολύ περισσότερο δεν είναι η ώρα της διαστρέβλωσης και συκοφάντησης των θέσεων των συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως για παράδειγμα της θέσης της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ για το χαρακτήρα του αναγκαίου μετώπου της εποχής μας ή για τη στάση της σε ορισμένους Δήμους και Περιφέρειες.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ προτείνει την ανάπτυξη και εμβάθυνση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου στις σύγχρονες συνθήκες και όχι την αναδίπλωση στο σεχταρισμό ή στον οπορτουνισμό. Για αυτό υποστηρίζει με σταθερότητα ένα εργατικό και λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και δημοκρατική κατεύθυνση και μια ανατρεπτική πολιτική συμμαχία της Αριστεράς ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, από τη μια και ενάντια στην Ακροδεξιά και το φασισμό, από την άλλη. Μόνον κακόπιστοι μπορεί να ταυτίζουν αυτή την κατεύθυνση με «αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα» και «παναριστερές». Εφεύρημα που επιστρατεύεται συνειδητά αφού κατέρρευσε η γνωστή λασπολογία του «θα πάτε στη ΛΑΕ».

Την παραπάνω πολιτική και ενωτική γραμμή προσπάθησε να υπηρετήσει με συνέπεια και να εφαρμόσει δημιουργικά και όσο μπορούσε η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, σε πολύπλοκες συνθήκες, σε όλους τους Δήμους και Περιφέρειες όπου παρεμβαίνει. Η μεθοδολογία παρέμβασής μας δεν είναι αλά καρτ και κατά περίπτωση, όπως άλλων δυνάμεων, αλλά η συσπείρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συγκέντρωση δυνάμεων πάνω σε ένα μάχιμο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα ενάντια στους κύριους πολιτικούς αντιπάλους και σε διάκριση από λαθεμένες πολιτικές άλλων αριστερών δυνάμεων, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Εκεί που έγιναν αντίστοιχες επιλογές σε αυτή την κατεύθυνση και από άλλες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επιτυγχάνονται μαζικές συσπειρωτικές κινήσεις και ψηφοδέλτια, μαζί με το ΕΕΚ, τη «Συνάντηση», τη ΛΑΕ, ακόμη και το Αριστερό Ρεύμα, όπως στην περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, στο Αιγάλεω, στην Αγία Παρασκευή και αλλού. Δεν είναι δική μας ευθύνη η αδυναμία επίτευξης τέτοιων συσπειρώσεων, όπως στην Κρήτη, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στου Ζωγράφου και το Βύρωνα. Στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα μεθοδεύτηκε και επιλέχθηκε η εκδίωξη οργανώσεων που υπήρξαν συστατικά μέλη των περιφερειακών τους κινήσεων. Στη Θεσσαλία και στου Ζωγράφου καλούνται αγωνιστές να συμφωνήσουν στην επανάσταση, την εργατική εξουσία - δημοκρατία και τον κομμουνισμό (!) για να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τα προγράμματά τους, ενώ στο όνομα της «αντιδιαχείρισης» εμπεριέχουν ακόμη και τη γραμμή των «αντιθεσμών» του αναρχοκινηματισμού.

Ειδικά για του Ζωγράφου και τον Βύρωνα, η λανθασμένη πολιτική γραμμή που κυριάρχησε στις κινήσεις τους και η έλλειψη θέλησης για συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, οδήγησε σε αποψίλωση των μελών και σε τραγικές ήττες: Στου Ζωγράφου, η επί δυο θητείες επικεφαλής και εκπρόσωπος στο Δήμο συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Βύρωνα, η κατεύθυνση του σεχταρισμού οδήγησε σχεδόν σε υποδιπλασιασμό στις προηγούμενες εκλογές. Και τώρα συνεχίζουν στην ίδια γραμμή χωρίς να αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους για την απομόνωση, ακόμη και εκφυλισμό των «ιστορικών» σχημάτων. Επιπρόσθετα, τα άλλα σχήματα και κινήσεις στα οποία συμμετέχουν μέλη της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ και με παρέμβασή τους, απεύθυναν διαρκείς εκκλήσεις διαλόγου, κοινής δράσης, ενότητας και συνεργασίας. Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου απάντησε ότι δεν θέλει ούτε το διάλογο! Στο Βύρωνα στέλεχος της ΑΡ.ΠΑ. απάντησε σε άρθρο με περιφρόνηση για την ενότητα, ενώ απαιτήθηκε η ταπεινωτική «προσχώρηση κατά μόνας».

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ήταν συνεπής στη μετωπική πολιτική της και στο πολιτικό περιεχόμενο (φυσικά σε δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες, όπου πάντα γίνονται και λάθη), στη συμμετοχή και συγκρότηση μετωπικών κινήσεων πάντα με στόχο την κοινή δράση και εκλογική κάθοδο.

Ασυνεπής και ακατανόητη είναι μια στάση που σε άλλες περιπτώσεις επιλέγει υπό το βάρος των συσχετισμών να συμμετέχει σε τοπικά σχήματα και ψηφοδέλτια με συναγωνιστές της ΛΑΕ (Θεσσαλονίκη, Δυτ. Μακεδονία, Αιγάλεω, Αγ. Παρασκευή, Χαλάνδρι κ.α.) και άλλων δυνάμεων εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ αλλού καταγγέλλει τέτοιες πρακτικές, αποκλείει τις δυνάμεις αυτές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η πολιτική λογική του σεχταρισμού συχνά καταλήγει στον οπορτουνισμό.

Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις διαφορές, αυτή τη στιγμή και στο αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά για την Αθήνα, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενωτική στάση από όλους.

Το Συντονιστικό της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ