• Σάβ, 11/05/2019 - 16:03
Ανακοίνωση ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ Πάτρας για τη μάχη των εκλογών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Συναγωνιστές /θες

Όπως σας είναι γνωστό η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ως συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει άμεσα συμφωνίες τακτικού χαρακτήρα ανάμεσα στις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς που θα οδηγούν σε κατακτήσεις και επιμέρους νίκες επί της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής ΝΔ και ακροδεξίας ώστε:

Να  ανακουφίζεται η ζωή του λαού μας.

Να βελτιώνονται οι όροι διεξαγωγής της ταξικής πάλης.

Να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του εργατικού κινήματος.

Να αντιστρέφεται η προς όλο και δεξιότερα κίνηση της κοινωνίας.

Για τους αυτονόητους αυτούς σκοπούς επιδιώκουμε να βρούμε κοινό βηματισμό πρώτα απ όλα με τις δυνάμεις που στα σχέδια τους έχουν να συμβάλλουν στην «πραγματική κίνηση που αλλάζει προσανατολισμένα την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων» και  να αναμετρώνται  με την υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος και της κομμουνιστικής κοινωνίας τον 21ο αιώνα.

Επιδιώκουμε επίσης να βρούμε κοινό πολιτικό βηματισμό τακτικού χαρακτήρα και με μαχόμενες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν προς τα Αριστερά και φιλεργατικά την προωθούμενη ευρωμνημονιακή λαίλαπα.

Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ίδιας της ΑΝΤΡΑΣΥΑ.

 Αυτά την πολιτική υπηρετεί ο «Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων» που συγκροτείται από την ΑΡΑΝ, την Αναμέτρηση, τον Εργατικό Αγώνα, την Παρέμβαση, το Σύλλογο Κορδάτο και το «Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο».  

Πολιτική η την οποία υποστηρίζουμε!

 

Η κατάσταση στην Πάτρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

 

Όπως κατ επανάληψη και έγκαιρα έχουμε τονίσει η ύπαρξη δυο διαφορετικών ψηφοδελτίων στο Δήμο της Πάτρας, από τα οποία κάθε ένα για τον εαυτό του φέρει στον τίτλο του το όνομα της ΑΝΤΡΣΥΑ, ο ίδιος ο πολιτικός πολιτισμός συγκρότησης τους (πλήρης απραξία στα προηγούμενα χρόνια, άρνηση στην Πράξη αλλεπάλληλων προτάσεων μας να συγκροτηθεί δρων αυτοδιοικητικό σχήμα του οποίου η δράση και όχι οι αποφάσεις γραφείων θα νομιμοποιεί την κάθοδο κ.α),  δημιουργεί μια νέας ποιότητας αρνητική κατάσταση για το ίδιο το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την προοπτική του.

Η προαποφασισμένη χωριστή κάθοδος στις δημοτικές εκλογές των δυο διαφορετικών σχημάτων σημαίνει πως δεν υφίσταται σχήμα του πολιτικού μετώπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτές.       

Δεν υφίσταται επομένως πολιτικό ζήτημα στήριξης ή όχι εκείνου που είναι ανύπαρκτο.

Επιπλέον, η ξεχωριστή κάθοδος των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας αλλά και στη Θεσσαλονίκη,  θέτει σοβαρά ερωτηματικά για την ποιότητα και την προοπτική  του εγχειρήματος. Ερωτηματικά  του τύπου αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως είναι, μπορεί να συλλάβει έστω τη σημερινή πραγματικότητα και πολύ περισσότερο αν μπορεί να εκφράσει και εκπροσωπήσει στο σήμερα τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα.

Η πράξη,  αυτός ο ανώτατος κριτής, δεν δίνει αισιόδοξες απαντήσεις.

Η ανάγκη αλλαγής και χάραξης νέας πολιτικής που να οδηγεί στην προγραμματική  συγκέντρωση ικανών δυνάμεων από το χώρο της εργασίας και του πνεύματος έχει πλέον προσλάβει, αντικειμενικά, υπαρξιακό στην κυριολεξία  χαρακτήρα.

Η αντικειμενικότητα προκύπτει από το γεγονός πως σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες τις γενικευμένης και διαρκούσης επίθεσης των μνημονιακών, λεγόμενων, κυβερνήσεων - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ - και των ιστορικής σημασίας πολιτικών αναταράξεων και ανακατατάξεων, το μεν εργατικό κίνημα υποχωρεί αντί να ανασυντάσσεται και νικηφόρα να αμύνεται έστω η δε μαχόμενη Αριστερά παραμένει στάσιμη, αν δεν υποχωρεί.

 

Να υπερβούμε θετικά την κατάσταση

 

Στην Πάτρα η Παρέμβαση, ο Σύλλογος Κορδάτος και η ΑΡΑΝ στηρίζουν το αυτοδιοικητικό σχήμα «Ανυπότακτη Πολιτεία» με καθοριστικό το στόχο να μη χαθεί ο Δήμος από τη Δημαρχία Πελετίδη.

Μας ενδιαφέρει να καλλιεργούμε μια επί της ουσίας και με προοπτική πολιτική σχέση με τις οργανώσεις αυτές.

Τα πολιτικά όρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτρας» (έλλειψη κουλτούρας μετωπικής πολιτικής, κάλεσμα κατά μόνας αγωνιστών να ενταχτούν στο ψηφοδέλτιο, ασαφή όρια στην αναγκαία αυτοτέλεια του κινήματος) περιορίζουν εξαιρετικά, κυρίως, την υπόθεση ανάπτυξης ενός αυτοδιοικητικού και με προοπτική κινήματος ως μέρος του γενικότερου εργατικού κινήματος.

Αυτά τα όρια όμως μόνο δημιουργικά επιβάλλεται να τα υπερβούμε.

Να συγκροτήσουμε μετωπικά και ενισχύσουμε πολιτικά τις δυνάμεις που πρεσβεύουν στη βαθύτερη προγραμματική ενότητα του Λαού.

Στοιχεία αυτής της πολιτικής διαχέονται στις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς. Κανένας όμως σχηματισμός δεν πληροί συνολικά τους πολιτικούς όρους παρέμβασης, λειτουργίας, και πολιτικής απεύθυνσης που θέτουμε για την παρουσία μας στις δημοτικές εκλογές. Γι αυτό και η  ΜΕΤΑΒΑΣΗ δεν συμμετέχει με υποψηφίους.

Στα πλαίσια αυτά επισημαίνουμε πως η στάση και το έργο του Πελετίδη στο εργατικό κίνημα της Πόλης δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.

Ο Δήμος δεν πρέπει να περάσει στις μνημονιακές δυνάμεις.

Αν αυτό θα γίνει με απευθείας στήριξη στον Πελετίδη από τον πρώτο γύρω ή μέσω της στήριξης της Ανυπότακτης Πολιτείας εξ αιτίας της θετικής στάσης της στα αυτοδιοικητικά, αυτό συνδέεται με τις εμπειρίες και τις προτεραιότητες του καθενός και της κάθε μιας.

Ταυτόχρονα η όλη υπόθεση δεν πρέπει να περιορισθεί στα προδιαγραμμένα όρια της πολιτικής του ΚΚΕ.

Για μας βαραίνει να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι μιας ελπιδοφόρας πραγματικότητας την (δύσκολη) επόμενη μέρα στο Δήμο αλλά και στην αριστερά και στο κίνημα της Πόλης.

Η προσπάθεια μας αυτή περιέχει δυσκολίες και κινδύνους.

Ωστόσο με τις δυσκολίες αυτές  θέλουμε να αναμετρηθούμε.

Στα πλαίσια αυτά θα ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές την ΑΡΠΑ παρά τις αρνητικές αντεπιδράσεις με τις εξελίξεις στην Πάτρα, παρά την μετωπική της συρρίκνωση και παρά τα προγραμματικά της όρια και την κριτική που ασκήσαμε (την οποία διατηρούμε στο ακέραιο).

Τέλος χρειάζεται ένας προγραμματισμός για τη συλλογική προεκλογική εκστρατεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τι ευρωεκλογές.

Γι αυτό απαιτείται η ανάλογη συλλογική πολιτική δράση.