• Τρί, 11/06/2019 - 13:01
ΜΕΤΑΒΑΣΗ : Ανάγκη για ουσιαστική, δημοκρατική πολιτική συζήτησή και πράξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (Τάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

 

1. Η ρευστότητα, ο περιορισμός και η καθίζηση που εμφανίζουν πανευρωπαϊκά τα κόμματα της λαϊκής, λεγόμενης, δεξιάς, η ενίσχυση της εθνικιστικής ακροδεξιάς και η μεθοδευμένη ανηλεής επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, η αποδυνάμωση της Αριστεράς κομμουνιστικής αναφοράς και αντικαπιταλιστικής στόχευσης συνθέτουν την κρισσιμότητα της περιόδου και προσδιορίζουν την σοβαρότητα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Η συνεκτίμηση όλης της κατάστασης, (μαζί με τα αποτελέσματα των εκλογών στις 26 Μάη) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απαιτούνται δομικής σημασίας αλλαγές στο προγραμματικό περιεχόμενο, στα μέσα υλοποίησης τους (κόμμα, μέτωπο και κίνημα), στην κουλτούρα της υπάρχουσας Αριστεράς!

Για να οργανώσουμε την πολιτική παρέμβαση τόσο στις εκλογές όσο και από «αύριο» την πολιτική παρέμβαση του ίδιου του εργατικού κινήματος με στόχους τη βελτίωση – ανακούφιση της ζωής των εργαζομένων και το πέρασμα σε μια δυναμική κατάσταση ουσιαστικής ενίσχυσης των όρων διεξαγωγής της ταξικής πάλης υπέρ της εργατικής πολιτικής και σε βάρος της προωθούμενης αστικής λαίλαπας, το πέρασμα, δηλαδή, σε μια νέα πολιτική περίοδο.

 

2. Στο πλαίσιο αυτό, ως βασικοί πολιτικοί άξονες δράσης αλλά και εκλογικής αναμέτρησης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που η ΜΕΤΑΒΑΣΗ θέτει για συζήτηση και ισότιμη συνδιαμόρφωση προτείνονται:

1. Μαχητική, ενωτική αριστερή και λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στο νέο, πιο αντιδραστικό διπολισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόγραμμα του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ αποτελούν παραλλαγές της ίδιας πολιτικής.

2. Μέτωπο ενάντια στην εθνικιστική ακροδεξιά, στη συστημική, κοινοβουλευτική Ακροδεξιά της «Ελληνικής Λύσης» και ειδικά τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

3. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να αλλάζει η σχέση μισθών κερδών υπέρ των μισθών, μείωση του χρόνου εργασίας.

«Λιγότερη δουλειά – αυξήσεις και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Δημοκρατία στους τόπους εργασίας.

Με τελικό στόχο την «κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων», «την ουσιαστική ανακούφιση από τη δομική και ελαστική ανεργία και την κατάργηση τους»

4. Όχι στην αστυνομοκρατία - δημοκρατία για το λαό και τα συνδικάτα – ελευθερία στην πληροφόρηση και το ίντερνετ - έξω η Επιτροπεία της ΕΕ.

5. Όχι στους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αποδυνάμωση του διεθνούς ιμπεριαλιστικού πλέγματος, ανεξαρτησία από ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ισότιμη διεθνής συνεργασία των λαών. Διεθνιστικό «Όχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενωτικός αγώνας για κατακτήσεις εντός και εναντίον της ΕΕ με κατεύθυνση την έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

6. Αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, τα κέρδη και τις μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους, διαγραφή – ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των ανέργων, των φτωχών, της λαϊκής οικογένειας, όχι στα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, στάση πληρωμών – διαγραφή του δημόσιου χρέους.

8. Εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με κοινωνικό, δημοκρατικό και εργατικό έλεγχο.

9. Προάσπιση και ανάπτυξη της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, υγείας, πρόνοιας και ενός ασφαλιστικού συστήματος για όλο το λαό, ειδικά για τους συνταξιούχους και τους ανάπηρους.

10. Ισότητα των φύλων και προστασία των γυναικών. Πάλη ενάντια σε κάθε σεξιστική διάκριση, προστασία των ΛΟΑΤΚΙ.

11. Άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, όχι στα Hot Spot, ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.

 

Σε αυτές τις συνθήκες και με βάση το παραπάνω πλαίσιο η ΜΕΤΑΒΑΣΗ κατέθεσε πρόταση για ένα κοινό ψηφοδέλτιο εκλογικής συνεργασίας όλης της μαχόμενης, Αριστεράς, των οργανωμένων δυνάμεων και ανένταχτων αγωνιστών, με αντίστοιχο τίτλο, με ισοτιμία και συνδιαμόρφωση, με συλλογική εκπροσώπηση και με το βάρος σε αγωνιστές που θα σηματοδοτούν μια νέα αρχή.

 

3. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ εκτιμά ότι αποδέκτες αυτής της - υπό την αυτονόητη ανάγκη της συλλογικής επεξεργασίας και κατάληξης - πρότασης πρέπει να είναι το ΚΚΕ, η ΛΑΕ, ο Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων (Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, Εργατικός Αγώνας, Παρέμβαση, Συλλ. Κορδάτος, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο) , η ΔΕΑ η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, το Κόκκινο Νήμα, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ), το Ξεκίνημα, ανένταχτοι αγωνιστές κ.α. Είναι μια πρόταση που στοχεύει τόσο σε μια εκλογική συνεργασία, όσο και σε ενωτικές πρωτοβουλίες και κινήσεις, για τις αναγκαίες υπερβάσεις, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Όλες ανεξαιρέτως οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Για την προώθηση αυτής της πρότασης αποφασιστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

4. Πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλουν οι νέες συνθήκες, η αλλαγή της κατάστασης, η νέα επίθεση που έρχεται, η ανάγκη στήριξης του ηθικού και της μαχητικότητας των αγωνιστών της Αριστεράς, η απόκρουση της πίεσης που θα ασκήσουν οι αστικές δυνάμεις.

Αυτοαναφορικές ή κομματικοκεντρικές επιλογές και εκ των προτέρων αποκλεισμοί βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις περιστάσεις, δείχνουν ότι «δεν ελήφθη το μήνυμα» των εκλογών και του λαού.

Απόψεις που αρνούνται ακόμη και το διάλογο με αυτές τις δυνάμεις και που τον χαρακτηρίζουν «περσινά ξινά σταφύλια», οχυρωμένες πίσω από διαδικαστικά ζητήματα και αποφάσεις προηγούμενων ετών, αποφεύγουν την ουσιαστική συζήτηση και δείχνουν γραφειοκρατική αντίληψη για την πολιτική, η οποία δεν παίρνει υπόψη τις αλλαγές συσχετισμών, τις δυναμικές τάσεις μέσα στην Αριστερά, τα κόμματα και τα μέτωπά της και τις αγωνίες των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων.

 

5. Σε αυτή την ιστορική στιγμή ανοίγεται μια θετική δυνατότητα για μια ενωτική συνεργασία τόσο μετά όσο και στις εκλογές. Συνεργασία σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, δημοκρατική και διεθνιστική βάση, σε διάκριση από την «υπεύθυνη» ευρωενσωμάτωση Αριστερά, τον αστικό «πατριωτισμό» και τον αδιέξοδο σεχταρισμό.

Αυτή η αναγκαιότητα και δυνατότητα πρέπει να υπηρετηθεί ώστε στην πράξη να είναι ενεργή το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Αυτή την οπτική υπηρετεί στο μέτρο των δυνάμεών της, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ. Αυτήν υπηρετεί στα όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σεβόμενη τις αποφάσεις και την ενότητά της, διατυπώνοντας πάντα καθαρά την άποψή της, αρνούμενη να υποκύψει σε εκβιασμούς, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση τις συκοφαντίες, ασκώντας δημόσια κριτική και πράττοντας ανάλογα, κάθε φορά όπως θα πράξει και τώρα, με εκείνο που κρίνει πως είναι προς όφελος του λαϊκού κινήματος.

Αυτή την οπτική θα υπηρετήσει σε όλες τις προεκλογικές και μετεκλογικές διαδικασίες, καθώς και στη σύσκεψη της Δευτέρας 10 Ιουνίου, στην οποία καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς να σταθούν ενωτικά και συντροφικά μπροστά στις ανάγκες της ιστορικής συγκυρίας.

 

6. Σε κάθε περίπτωση, προβάλλει πλέον καθαρά η ανάγκη μιας θετικής αντιμετώπισης όχι μόνο της εκλογικής μάχης αλλά κυρίως του μετά, έχει ανοίξει ο κύκλος των υπερβάσεων.

Με κριτήριο το θετικό ξεπέρασμα των πολιτικών ορίων όλης της αγωνιζόμενης Αριστεράς, την πολιτική υπέρβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και όλων μας.

Ειδική αντιμετώπιση απαιτεί η ανάγκη αυτοτελούς οργανωτικής και πολιτικής παρουσίας των μαχόμενων δυνάμεων που επιχειρούν να αναμετρηθούν με την προγραμματική επαναθεμελίωση του κομμουνισμού του 21ου αιώνα, την αναγέννηση του εργατικού κινήματος, την προώθηση της σύγχρονης και δραματικά αναγκαίας πολιτικής συγκέντρωσης δυνάμεων για τις εξεγέρσεις της εποχής μας.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, θα είναι παρούσα για να συμβάλλει σε μια θετική, ενωτική και ανώτερη, σε πρόγραμμα και μορφές, υπέρβαση.