• Παρ, 13/11/2020 - 19:28
ΝΑΡ Θεσσαλονίκης: Ποιος φταίει για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;

 

Ποιος φταίει για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη;

 

 

 

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ο Μητσοτάκης και η άθλια κυβέρνησή του υποδεικνύουν ως υπευθύνους για την τραγική έξαρση της πανδημίας στην πόλη μας, τους νεολαίους, τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ενεργούς και αγωνιζόμενους. Τα μόνα μέτρα που παίρνουν είναι οι απαγορεύσεις και τα δυσθεώρητα πρόστιμα, ενώ την ίδια στιγμή υβρίζοντας τον λαό, αξιοποιούν με χυδαίο, εκβιαστικό τρόπο την πανδημία, για να αδειάσουν τις τσέπες μας, να καταργήσουν το 8ωρο, να αφήνουν οι εργοδότες απλήρωτες τις υπερωρίες, να τσακίσουν και άλλο τις συντάξεις, να απαγορεύσουν τις  απεργίες και τις διαδηλώσεις. Τι σχέση έχουν αυτά τα μέτρα με την πανδημία;

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν, που παρουσιάζουν οι εγκληματίες κυβερνώντες και τα χρυσοπληρωμένα τους παπαγαλάκια στα ΜΜΕ.

Για ποια πόλη μιλάμε;

*      μια πόλη που λόγω μνημονίων έκλεισαν 2 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία (Λοιμωδών και Παναγία), δεν αναβαθμίστηκαν - οχυρώθηκαν   με προσωπικό και εξοπλισμό τα ήδη υπάρχοντα. Με  ανύπαρκτη και κατεστραμμένη πρωτοβάθμια υγεία στις γειτονιές και τους γύρω δήμους, ενώ διαθέτει μεγάλα ιδιωτικά κέντρα με εμβέλεια σε όλα τα Βαλκάνια που κερδοσκοπούν ακόμα και αυτή την στιγμή

*      μια πόλη που έχει τις χειρότερες συγκοινωνίες στην Ευρώπη, διαθέτοντας ένα και μοναδικό ΜΜΜ, τον ΟΑΣΘ και αυτόν διαλυμένο με συνθήκες τριτοκοσμικές που χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Τα υπερπλήρη σαράβαλα του ΟΑΣΘ συνιστούν την βασική εστία συνωστισμού και διάδοσης του ιού.

*      μια πόλη με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ΕΛΠΕ και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, αλλά και τα ΙΧ που υποκαθιστούν την ανυπαρξία ΜΜΜ. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ρύπανση ευνοεί την διάδοση του ιού, ενώ οι κάτοικοι βεβαρυμμένων περιβαλλοντικά περιοχών έχουν μικρότερη δυνατότητα αντίστασης στη νόσο λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού.

*      Μια πόλη με έντονη συγκέντρωση εργατικού πληθυσμού στη βιομηχανική περιοχή της χωρίς μέσα προστασίας, μείωση ωραρίου κ.λπ.

*      μια πόλη ιδιαίτερα πυκνοδομημένη, χωρίς ελεύθερους χώρους και πλατείες με ελάχιστα σημεία πρασίνου σε επίπεδο να κατέχει αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Ακόμα κι αυτά εποφθαλμιά η λεγόμενη οικιστική ανάπτυξη (π.χ. ΔΕΘ), ενώ οι δήμαρχοι σε αυτές τις περιοχές επιδίδονται μέσω των περιβόητων ΕΣΠΑ κυρίως σε ανακατασκευές και αναπλάσεις, όπου κυριαρχεί το μπετόν και η αντίληψη ενίσχυσης της αγοράς.

*      μια πόλη που στηρίζει την οικονομία της στην αγορά του κέντρου, με ανύπαρκτες υπηρεσίες και δομές στην περιφέρεια της, με κινητικότητα από όλη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τις βαλκανικές χώρες

*      μια πόλη όπου η έντονη παρουσία της ακροδεξιάς και των ντόπιων υπερσυντηρητικών κύκλων της εκκλησίας νομιμοποίησε και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και διάδοση ανορθολογικών αντιλήψεων και στάσεων απέναντι στα μέτρα αυτοπροστασίας 

*      μια πόλη με σχολεία που λειτουργούν με αριθμό μαθητών άνω του μέσου όρου (πάνω από 25 ανά τάξη), ειδικά στις δυτικές συνοικίες, αλλά και σε παμπάλαια, ακατάλληλα κτήρια στο κέντρο.

Η οφθαλμοφανής αρνητική επίδραση του ανεξέλεγκτου ανοίγματος του τουρισμού κατ’ απαίτηση των μεγιστάνων της «βαριάς βιομηχανίας μας» είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την πόλη μας. Στις γειτονικές χώρες (Σερβία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Βουλγαρία) το δεύτερο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου, την ίδια εποχή που η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη άνοιγε για τουρισμό από αυτές τις χώρες!

Τέλος το φθινόπωρο η ανάγκη για φθηνά εργατικά χέρια έφερε χιλιάδες εργάτες από τις ίδιες χώρες σε Πέλλα, Ημαθία κλπ. Πριν τη Θεσσαλονίκη είχαμε έκρηξη της πανδημίας σε Χαλκιδική, Πέλλα όπου καταγράφηκαν συγκεκριμένες εστίες υπερμετάδοσης σε εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων.

Ας τελειώνει λοιπόν η ατομική ευθύνη: αν η Θεσσαλονίκη γίνει Μπέργκαμο, οι εγκληματίες έχουν όνομα!

Είναι η κυβέρνηση στο σύνολό της, η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό στην περιοχή.

Απαιτούμε

 • 30 χιλιάδες Μόνιμες προσλήψεις ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού
 • Δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ. και Μ.Α.Φ.
 • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξη τους στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας
 • Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει (Παναγία, Λοιμωδών) και ένταξη του 424 Γ.Σ.Ν στις νοσοκομειακές εφημερίες. Ολοκλήρωση της εγκαταλειμμένης πτέρυγας του νοσοκομείου Παπανικολάου
 • Συνταγογράφηση και μαζική δωρεάν διενέργεια τεστ covid.
 • Κέντρα πρωτοβάθμιας δωρεάν υγείας πλήρως στελεχωμένα σε όλες τις γειτονιές και τους δήμους.
 • Άμεση δημιουργία κέντρου covid σε κάθε δήμο
 • Άμεση γενναία χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας για όλους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
 • Αύξηση του στόλου των λεωφορείων με νέα, σύγχρονα, φιλικά στο περιβάλλον οχήματα. Πύκνωση των δρομολογίων. Ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών με κοινωνικό χαρακτήρα.
 • 15 μαθητές στο τμήμα στα σχολεία με όλα τα μέσα προστασίας μαθητών –εκπαιδευτικών για να παραμείνουν ανοιχτά.
 • Άμεση ενίσχυση των  αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων.
 • Μέσα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο) χωρίς μείωση μισθού.
 • Αποσυμφόρηση και μέσα προστασίας και φροντίδας για τα γηροκομεία, φυλακές, στρατόπεδα, δομές προσφύγων.

Θεσσαλονίκη, 13/11/2020

 www.narnet.gr