• Παρ, 19/05/2023 - 14:32
Εκλογική Διακήρυξη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

Εκλογική Διακήρυξη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  • Για τη μαχητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση της επόμενης μέρας

  • Για να γίνει η αντισυστημική οργή κίνημα ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

  • Για ένα ισχυρό, νέο εργατικό κίνημα, για αγωνιζόμενο οργανωμένο λαό

  • Για μια αριστερά της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής.

Εργαζόμενοι/ες, νέες και νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι/ες

Στις εκλογές της 21ης Μάη δεν κρίνεται το αν θα υπάρχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα φτιάξουν οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με εφεδρείες και από την ακροδεξιά αν χρειαστεί, με όποιους συνδυασμούς τελικά τους είναι χρήσιμοι. Δεν κρίνεται ποιο θα είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό έχει αποφασιστεί ήδη από το μεγάλο κεφάλαιο, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και αναζητείται ο καταλληλότερος «σταθμάρχης» για να βάλει στις ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής τον λαό και τη νεολαία. Τα κόμματα που διεκδικούν μερίδιο από την κυβερνητική εξουσία συμφωνούν στα βαθιά και διαφωνούν στα ρηχά. Ο ένας (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο άλλος (ΠΑΣΟΚ) ψήφισε το 70 %. Τους ενώνουν η υποστήριξη των κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, η στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τους χωρίζουν το ποιος και πως θα χειριστεί το λαό και το αν τα pass και τα voucher της φτώχειας θα έχουν μπλε, ροζ ή πράσινο χρώμα. Τώρα τάζουν στον λαό όλα αυτά που δεν έκαναν τόσο χρόνια που κυβέρνησαν και κρύβουν αυτά που ετοιμάζουν, δηλαδή τα νέα μνημόνια και τα αιματηρά πλεονάσματα (επιβάρυνση 7-9 δισ. τον χρόνο) που ζητάνε οι δανειστές και η Ε.Ε. Βέβαια δεν θα πάνε να τα πάρουν από τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο (αύξηση 306%, 10,41 δισ!), αλλά από τον κόσμο της δουλειάς.

Αυτό που κρίνεται είναι εάν ο λαός και η νεολαία θα πουν ένα τεράστιο ΟΧΙ στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και πόσο θα μαυρίσουν-καταδικάσουν τους εκφραστές της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξιά το μαύρο σκυλί του συστήματος και της εργοδοσίας.

Αυτό που κρίνεται είναι το εάν την επόμενη μέρα θα υπάρχει ισχυρή εργατική μαχητική αντιπολίτευση και εάν θα ενισχυθούν και στην κάλπη οι δυνάμεις εκείνες που θα συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή. Δυνάμεις που δεν μένουν στα λόγια και στα «θα λογαριαστούμε μετά», αλλά όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν μάχες ενάντια στην πανδημία του κέρδους και τις καραντίνες, την αντεργατική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, την άγρια καταστολή, τον φασισμό και την έμφυλη καταπίεση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο κόσμος της ήταν στη πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.

Η πολύμορφη αντισυστημική τάση, που έχει βγει στο προσκήνιο ειδικά μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αποκορύφωμα της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-κεφαλαίου, μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα ανατρεπτικό κίνημα και μια ασίγαστη αντιπολίτευση, με πολιτικό νεύρο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο και στις 21 Μάη να ενισχυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έχει αποδειχθεί πως μόνο ο αποφασιστικός, μαζικός και πολιτικά επικίνδυνος αγώνας μπορεί να επιβάλλει κατακτήσεις και νίκες υπέρ των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι πολύ περισσότερο χρήσιμος από την όποια «προοδευτική» κυβέρνηση. Είναι περισσότερο χρήσιμος από το αν θα πάρει μερικές βουλευτικές έδρες παραπάνω η διαχειριστική και ρεφορμιστική αριστερά.

Τέτοια αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει το ΚΚΕ. Γιατί παρά την «ανατρεπτική» φιλολογία του δεν συμβάλει στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε πλήρη διαχωρισμό από τον υποταγμένο-αστικοποιημένο συνδικαλισμό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αρνείται τους άμεσους ανατρεπτικούς πολιτικούς στόχους (έξοδος από ΝΑΤΟ και ΕΕ, διαγραφή χρέους, κατάργηση «Υπερταμείου», εθνικοποιήσεις κ.α.) τους οποίους παραπέμπει στο αόριστο μέλλον, σε μια ακαθόριστη «λαϊκή εξουσία» χωρίς εργατική επανάσταση. Έφτασε στο σημείο να ψηφίσει τα 600 ευρώ επίδομα στους μπάτσους! Αρνείται την ανατρεπτική κοινή δράση, χωρίζει αντί να ενώνει, καθηλώνει αντί να εμπνέει. Ταυτίζει με σοσιαλισμό-κομμουνισμό ότι χρεοκόπησε σε Ανατολή και Δύση (παρά τη μεγάλη συμβολή της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη). Δεν μπορεί να συμβάλει στην επανεξόρμηση των επαναστατικών κομμουνιστικών ιδεών.

Τέτοια αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει το ΜΕΡΑ25. Γιατί αναπαράγει τις ίδιες αυταπάτες για «ρήξεις» μέσα στο κορσέ της Ε.Ε., της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που μας οδήγησαν στο 3ο μνημόνιο και στον εξευτελισμό της αριστεράς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αναπαράγει τις ιδεοληψίες περί επωφελούς συνεργασίας εργοδοτών-εργαζομένων. Γιατί αντί της αναγκαίας εργατικής πολιτικής προβάλλει μια τεχνοκρατική και φίλοΕΕ πολιτική εντός του συστήματος.

ΨΩΜΙ – ΔΟΥΛΕΙΑ –ΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση συμμετέχει και στηρίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβάλλει το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, χτυπά το καπιταλιστικό σύστημα και τους εκφραστές του. Γιατί χωρίς να χάσει πλούτο και δύναμη το κεφάλαιο δεν μπορεί να ζήσει ο λαός. Γιατί παλεύει τόσο για την ανατροπή σήμερα της βάρβαρης πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΝΑΤΟ και των δυνάμεων που τη στηρίζουν, όσο και για τη μεγάλη ανατροπή του αύριο, την επανάσταση που θα οδηγήσει στην εργατική εξουσία. Γιατί το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ρήξεων και τομών που έχει ανάγκη ο λαός για να ζήσει καλύτερα μπορεί να υλοποιηθεί στη πληρότητα του μόνο σε σύγκρουση με το αστικό κράτος και τους δεσμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μια νέα σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά είναι αναγκαία και δυνατή.

Από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο ξεσπούν μαζικά ακόμη και εξεγερτικά κινήματα. Όλα αυτά τα χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους από τη Χιλή μέχρι το Καζακστάν και από τη Γαλλία μέχρι την Ινδία και την Ελλάδα πρόσφατα, μεγάλες απεργίες γίνονται στη Βρετανία και τη Γερμανία, σωματεία στήνονται σε εμβληματικές εταιρείες του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι σύγχρονες εξεγερτικές τάσεις δεν μπορούν να δικαιωθούν από τους διάφορους Μπόρις, Λούλα, Κόρμπιν και Μελανσόν. Αντίθετα έτσι περιορίζονται στο πλαίσιο του καπιταλισμού και χάνονται. Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι κυοφορείται μια νέα δυνατότητα εξόρμησης των απελευθερωτικών ιδεών. Μια νέα κομμουνιστική αριστερά που θα εκφράσει σε συνολικό επαναστατικό πρόγραμμα και πράξη τις δυνατότητες της εποχής είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

 Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι και ψήφος στήριξης μιας τέτοιας αριστεράς.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ & ΟΛΕΣ με:

- ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Μάης 2023