• Πέμ, 09/05/2013 - 23:47
68 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

 

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 

68 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μνημειώδη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Μια τέτοια μέρα, στις 9 Μάη του 1945, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας παραδίνονται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις και ο Κόκκινος Στρατός υψώνει στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη σημαία της νίκης και της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από το φασισμό. Με τη μεγαλειώδη αυτή νίκη σφραγίζεται έτσι και η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος άφησε πίσω του δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε ένοπλους και άμαχους, οδήγησε σε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και μεταναστευτικών κυμάτων, προξένησε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, στις χώρες που ενεπλάκησαν στον αντιφασιστικό αγώνα συντριβής των ναζιστικών στρατευμάτων.

 

Η χώρα μας ιδιαίτερα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι αυτοί που έμειναν τραυματίες και ανάπηροι, απώλεσε περισσότερη από τη μισή παραγωγική της βάση, εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, και φορτώθηκε με υποχρεωτικά δάνεια που οι ξεπουλημένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα αντί της αξίωσης των πολεμικών αποζημιώσεων. Το αγωνιστικό φρόνημα, ωστόσο, των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του μεγαλύτερου εθελοντικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί και με άλλους αγωνιστές, προέβαλαν πρωτοφανή αντίσταση στους ναζί κατακτητές και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη συντριβή του φασιστικού άξονα. Στον ταξικό εθνικοαπελευθερωτικό αυτό αγώνα όμως δεν συμμετείχαν όλοι. Οι ντόπιοι φασίστες της εποχής, δικαίως χαρακτηρισμένοι ιστορικά ως γερμανοτσολιάδες και δοσίλογοι, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη και υπονομεύοντας τον αντιστασιακό αγώνα.

 

Αυτά είναι τα φρικιαστικά αποτελέσματα της ναζιστικής φασιστικής ιδεολογίας που πλήρωσε ο λαός. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που εμφορούμενοι από αυτή την ιδεολογία επιχειρούν σήμερα να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και σήμερα, ο φασισμός εκκολάφθηκε μέσα στα κοινωνικά αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης, και πριμοδοτήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο για να δώσει καπιταλιστική διέξοδο, μέσα από τον πόλεμο, στις οξυμένες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

 

Στη σημερινή καπιταλιστική κρίση που διανύει η Ελλάδα, το μεγάλο κεφάλαιο χρησιμοποιεί τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και τα άλλα φασιστικά μορφώματα που ενσπείρουν διχαστικές, μισαλλόδοξες, και ανταγωνιστικές λογικές στους κόλπους της εργατικής τάξης, ως ανασταλτικό εμπόδιο απέναντι στην οργάνωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, βοηθώντας στην αναβάθμιση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού ενάντια στους κοινωνικούς αγωνιστές. Ο λαός πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία ποιες είναι οι δυνάμεις που αγωνίζονται πραγματικά γι’ αυτόν και να τους απομονώσει.

 

Ο αντικαπιταλιστικός αγώνας είναι και αγώνας αντιφασιστικός. Και σε αυτό τον αγώνα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι μπροστά. Για την Αντικαπιταλιστική και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

 

Μπέρτολ Μπρεχτ: Ο φασισμός

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει.

Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν, και χάνονται βαθιά στα περασμένα.

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμός βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος, που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!

Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω, και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου, και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα, αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αργολίδας