• Παρ, 05/07/2013 - 10:33
Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αργολίδας για τις πολιτικές εξελίξεις και την υπουργοποίηση των βουλευτών Αργολίδας Μανιάτη και Ανδριανού

Οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το κλείσιμο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση φέρουν τη σφραγίδα της δυναμικής παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα:
- η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι υιοθετούν μαχητικές αγωνιστικές πρακτικές (ανυπακοή στην κυβερνητική απόφαση και μετατροπή του ραδιομεγάρου σε κέντρο αγώνα, πλάτεμα της πάλης σε ευρύτατα ακροατήρια),

- η έμπρακτη αλληλεγγύη από πλήθος εργαζομένων, σωματείων, εργατικών ενώσεων

- η αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

- η κατ αρχήν στήριξη του αγώνα από το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς

Η δυναμική των λαϊκών αντιστάσεων όξυνε τις αντιθέσεις του κυβερνητικού κέντρου (αποχώρηση ΔΗΜΑΡ) και έφερε μια πρώτη νίκη, όσον αφορά την ΕΡΤ. Φάνηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει από μόνη της ή περιμένοντας τις εκλογές.

Ο ανασχηματισμός που έγινε, μαρτυρά ότι η ΕΡΤ είναι ο πρώτος στόχος που αν επιτευχθεί το κλείσιμό της και οι απολύσεις των εργαζομένων της, θα ακολουθήσουν:

- κλεισίματα σχολείων και νοσοκομείων σε όλη τη χώρα

- άμεσα χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο κατ’ απαίτηση της Τρόϊκα

- περαιτέρω μείωση μισθών-συντάξεων

- αύξηση φορολογίας και χαρατσιών

- πλειστηριασμοί σπιτιών (ακόμα και πρώτης κατοικίας) και χωραφιών ακόμα και αρπαγή καταθέσεων.

Φαίνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Σαμαρά στο αστυνομοκρατούμενο Ναύπλιο δεν ήταν τυχαία καθώς η Αργολίδα θα αποτελέσει πεδίο εφαρμογής όλων ανεξαιρέτως των μνημονιακών πολιτικών και μάλιστα με όρους «υποδείγματος» για το υποτιθέμενο success story του πρωθυπουργού «έχοντας την τιμή» να έχουμε δύο υπουργούς από την Αργολίδα στην κυβέρνηση. Τον Ανδριανό της ΝΔ υφυπουργό Αθλητισμού (φαίνεται εκτιμήθηκε η ταχύτητα αθλητή που επέδειξε στην απόκτηση θέση διδάκτορα) και τον Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ υπουργό Περιβάλλοντος.

Η εξέλιξη αυτή είναι η χειρότερη για τον λαό της Αργολίδας, παρά τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι «τοπικοί άρχοντες» επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής στην κυβερνητική πολιτική. Και στην περιοχή μας η ανεργία θερίζει, οι μειώσεις των μισθών και οι απολύσεις στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα θεωρούνται πλέον φυσιολογικές, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν. Από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης για πρώτη φορά στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου εμφανίστηκαν άνθρωποι να ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών για να επιβιώσουν.

Ταυτόχρονα η δημόσια περιουσία που ανήκει σε όλους μας ξεπουλιέται σε ιδιώτες με τις ευλογίες του υπουργού της «πράσινης ανάπτυξης» Μανιάτη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καραθώνας, όπου ακολουθείται κατά γράμμα η πολιτική της ιδιωτικοποίησης με το ελάχιστο δυνατό κόστος: οι ίδιοι που απαξιώνουν έναν δημόσιο φυσικό χώρο αναψυχής με τη δημιουργία χωματερής και την εγκατάσταση στην παραλία ιδιωτικών μπαρ με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα, οι ίδιοι εμφανίζουν τώρα το ξεπούλημα σαν λύση και τους εαυτούς τους σαν σωτήρες.

Η λύση υπάρχει στην κινητοποίηση της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι στην μοιρολατρία και τον ατομικισμό. Μια τέτοια κινητοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με ένα κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο της αριστεράς για την έξοδο από το Ευρώ και την Ε.Ε., την διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των μεγάλων παραγωγικών μονάδων και του τραπεζικού συστήματος. Με ένα μεταβατικό πρόγραμμα δηλαδή διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.