• Τρί, 21/05/2019 - 16:28
Η εξαθλίωση έχει τη σφραγίδα της ΕΕ [της Δήμητρας Χρίστου]

Δήμητρα Χρίστου, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος ΣΜΤ, υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μιλάτε για έξοδο από την ΕΕ. Δεν είναι εθνικιστικό αυτό;

Παραμονή στην ΕΕ σημαίνει αναγνώριση του χρέους, λιτότητα, μνημόνια για πάντα. Σημαίνει ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας. Με τον όρο έξοδο από την ΕΕ, αναφερόμαστε σε αντικαπιταλιστική και ταξική ρήξη και αποδέσμευση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την πίεση ενός εργατικού κινήματος που θα εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα και θα είναι αναπόσπαστα δεμένο με τους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων και θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Άρα όχι, έξοδος από την ΕΕ δεν είναι αίτημα εθνικιστικό, είναι αίτημα αντικαπιταλιστικό, ταξικό και διεθνιστικό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζουν συνέχεια το ενδιαφέρον τους για τους νέους εργαζόμενους. Δεν είναι έτσι;

Το «ενδιαφέρον» τόσο της ΕΕ όσο και κάθε εκφραστή και εφαρμοστή της πολιτικής της (βλ. ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα) είναι πλαστό. Αυτό αποδεικνύεται από την πάγια πολιτική της λιτότητας (αρχικά με μνημόνια, τώρα με την επιτροπεία) που εφαρμόζονται για πάνω από μια δεκαετία στη χώρα μας κάτω από τις επιταγές της ΕΕ. Μια πολιτική που επιτίθεται στα εργατικά και λαϊκά στρώματα, στον κόσμο της εργασίας και υποθηκεύει το μέλλον και την προοπτική των νέων εργαζόμενων. Μια πολιτική που κάνει νόμο τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς λέμε ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ για μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς ο λαός και η νεολαία. Γιατί παραμονή σημαίνει σκληρή λιτότητα και διαρκής επιτροπεία (είτε με μνημόνια είτε χωρίς) εσαεί.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 12.5.2019

http://prin.gr/?p=25762