• Παρ, 20/09/2019 - 21:07
Κλαδική Επιτροπή Δημοσίου: Κάλεσμα στην απεργία 24/9

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Ο αναπτυξιακός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να προστεθεί σε ένα καταιγισμό αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά και στους νόμους των μνημονίων της τελευταίας δεκαετίας, τους νόμους καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος και ισοπέδωσης εργατικών κατακτήσεων και ελευθεριών. Η στρατηγική ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας, που εφαρμόστηκε  από όλες τις  κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων μνημονίων παραμένει και εντείνεται και στη δήθεν «μεταμνημονιακή περίοδο».

 

Τα βάρη για τους-τις εργαζόμενους-ες -Τα δώρα για το κεφάλαιο!

 

  • Αποδυναμώνουν τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας θεσπίζοντας εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και σε ολόκληρες γεωγραφικές ενότητες, με την καθιέρωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.
  • Χτυπάνε το απεργιακό δικαίωμα και τη συλλογική ζωή και δράση των συνδικάτων με την καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, γιατί φοβούνται τη ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των εργαζόμενων. Σε συνδυασμό με την προϋπόθεση του 50%+1 της προηγούμενης κυβέρνησης υψώνουν τέτοια εμπόδια στη λειτουργία των πρωτοβάθμιων σωματείων που κάνουν πρακτικά σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη λήψη απόφασης για απεργία. Επίσης σε δεύτερο χρόνο οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για το φακέλωμα μη αρεστών συνδικαλιστών.
  • Επεκτείνουν την ελαστική εργασία, με την «δυνατότητα» εργαζόμενος και εργοδότης να «συμφωνούν» σε μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε κάθε μορφή εκ περιτροπής για ορισμένο ή αόριστο χρόνο και θεσπίζοντας την φτηνή για τον εργοδότη υπερωρία στη μερική απασχόληση.
  • Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ΑΜΕΣΑ πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων και μεγάλη μείωση των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων.
  • Με τη συνηθισμένη ρητορική κατά της «κρατικής γραφειοκρατίας» προωθούν το «Επιτελικό Κράτος» καταργώντας τον κρατικό έλεγχο, τυπικά και ουσιαστικά, στην εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων και παραχωρώντας την αρμοδιότητα του ελέγχου σε ιδιώτες (ορκωτούς λογιστές, μηχανικούς)… Ο σοφός λαός αυτό το λέει: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!...  Θεσπίζουν πειθαρχική ποινή τουλάχιστον τριών μηνών παύσης για τους υπαλλήλους του δημοσίου που δεν γνωμοδοτούν για τις αδειοδοτήσεις μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια. Επιδιώκουν και επιβάλλουν την άρση κάθε περιορισμού στην ανεξέλεγκτη δράση του κεφαλαίου διαμορφώνοντας παράλληλα κρατικές υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του καπιταλιστικού κέρδους.  Ας μην περιμένουμε να δείξουν την ίδια ευαισθησία για τις κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση). Η καπιταλιστική ανάπτυξη περνάει μέσα από τη διάλυση των κρατικών παροχών και την ιδιωτικοποίησή τους. Στο βωμό του κέρδους πρέπει να θυσιαστούν τα πάντα: συνδικαλιστικές ελευθερίες, εργατικό εισόδημα, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, δημόσια υγεία και παιδεία, φυσικό περιβάλλον.

 

            Απαντάμε με προειδοποιητική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου – να πάρουν πίσω τα αντεργατικά μέτρα!

 

Διεκδικούμε:

  • Σταθερή εργασία για όλους-όλες με δικαιώματα και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και των ορίων συνταξιοδότησης. Προσλήψεις στο δημόσιο. Να σπάσει ο κανόνας 1/5.
  • Ελεύθερο συνδικαλισμό των εργαζόμενων, χωρίς κρατικές και εργοδοτικές παρεμβάσεις. Να αρθεί το μέτρο του 50%+1 της προηγούμενης κυβέρνησης για να παρθεί μια απόφαση συλλόγου.
  • Προστασία των αδυνάτων και ενίσχυση των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών – όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, κατάργηση της δημοσιονομικής επιτήρησης.
  • ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην απεργία την ΤΡΙΤΗ 24 Σεπτέμβρη, στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

 

Σεπτέμβρης 2019

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κλαδική Επιτροπή Δημοσίου