• Πέμ, 04/07/2013 - 16:58
Απάντηση της Π.Ε. της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετωπική πολιτική συμπόρευση

Σε απάντηση της επιστολής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρόταση μετωπικής συμπόρευσης όλων των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής και αντι-ΕΕ αριστεράς πήραμε και δημοσιεύουμε την απάντηση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ανασύνταξη

 

Απάντηση της Π.Ε. της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετωπική πολιτική συμπόρευση

 

Αγαπητοί σύντροφοι,

            Λάβαμε γνώση του καλέσματός σας «για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς». Αφού από την αρχή διευκρινίσουμε το αυτονόητο, ότι εμείς ανήκουμε στην κομμουνιστική Αριστερά, την οποία δεν μνημονεύετε στην πρότασή σας, μπορούμε να συμφωνήσουμε με το σύνολο σχεδόν της πρότασής σας, το πρόγραμμα που προτείνετε και τους άμεσους στόχους πάλης που προβάλλετε για κοινή πάλη. Για το λόγο αυτό ενσωματώνουμε στην απάντησή μας την ουσία της πρότασής σας.

 

«Εκτιμούμε ότι μας ενώνει η έμφαση στην κλιμάκωση των αγώνων, η αναζήτηση ενός σύγχρονου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού-αντιιμπεριαλιστικού προγράμματος, η επιμονή στην αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξουσίας με όρους ανατροπής και όχι διαχείρισης. Εκτιμούμε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μια τέτοια συμπόρευση και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Άλλωστε, στις μέρες που ζούμε, μέρες κλιμάκωσης της μνημονιακής επίθεσης, αλλά και μέρες μεγάλων και ελπιδοφόρων αγώνων, όπως δείχνει ο αγώνας της ΕΡΤ, όλες και όλοι θα κριθούμε από το βαθμό στον οποίο θα συνεισφέρουμε στην υπόθεση της ανατροπής.

            Η πολιτική βάση μιας τέτοιας μετωπικής συμπόρευσης δεν μπορεί να είναι άλλη από το αναγκαίο κι απαραίτητο σήμερα μεταβατικό αντικαπιταλιστικό – πρόγραμμα, με αιχμή τους παρακάτω πολιτικούς στόχους: Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.

  • Άρνηση πληρωμής – διαγραφή του χρέους.
  • Διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα.
  • Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση.
  • Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.
  • Πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και η απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου.
  • Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και η βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας.
  • Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση, την αντισυνδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος. Επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής.

Με τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που θα συμφωνήσουν σε αυτό το αναγκαίο περιεχόμενο, θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στη μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή και στην κοινή παρέμβαση στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Με διατήρηση της αυτοτέλειας της κάθε δύναμης και με στόχο η διαδικασία αυτή να γίνει υπόθεση όχι μόνο οργανωμένων δυνάμεων, αλλά και ανένταχτων αγωνιστών, να συζητηθεί πλατιά σε κάθε επίπεδο και να μην είναι υπόθεση μόνο κορυφής ή «μιντιακής» διαχείρισης της μετωπικής συμπόρευσης.

            Άμεσα, προτείνουμε την κοινή πολιτική παρέμβαση στα εξής μέτωπα:

 

            α) στην κλιμάκωση των αγώνων και την πάλη για γενική πολιτική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων, των απολύσεων και των πραξικοπημάτων,

            β) στη μάχη για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ,

            γ) ενάντια στις επιστρατεύσεις και γενικότερα για τις δημοκρατικές εργατικές και λαϊκές ελευθερίες,

            δ) στη δημιουργία ενός μεγάλου ενοποιημένου εργατικού συντονισμού και γενικότερα, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος,

            ε) στην πάλη για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού και στον αγώνα για νομιμοποίηση και υπεράσπιση των μεταναστών ως τμήματος της εργατικής τάξης.»

 

            Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε στο πρόγραμμα 1-2 ακόμα αιτήματα-στόχους που απουσιάζουν, όπως την απαραίτητη «προστασία της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς με τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών με κρατική στήριξη και κρατικές τιμές σε όλα τα εμπορεύματα», και τον απαραίτητο «χωρισμό κράτους-εκκλησίας και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Όπως επίσης θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε ενστάσεις σχετικά με το χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο για εμάς είναι πρόγραμμα εξουσίας, πρόγραμμα της μεταβατικής κοινωνίας που μεσολαβεί ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό-κομμουνισμό και για το λόγο αυτό ονομάζεται μεταβατικό.

 

            Το βασικό όμως ζήτημα, το οποίο αποτελεί αδύναμο σημείο της πρότασής σας, παραμένει: το μέτωπο που προτείνεται από τη μεριά σας καταλήγει να είναι μέτωπο στο μαζικό κίνημα. Χωρίς το στόχο της εξουσίας, καταλήγει σε ένα μέτωπο για το μέτωπο, χωρίς στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της καπιταλιστικής κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου, την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από το ίδιο το μέτωπο, για την υλοποίηση του προγράμματος που προτείνετε, και με το οποίο συμφωνούμε, για την έξοδο από την παρούσα κρίση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

            Οι όποιες επιμέρους αντιρρήσεις μας μπορούν να καμφθούν, εάν από κοινού θέσουμε το ερώτημα «Ποιος θα υλοποιήσει το μεταβατικό πρόγραμμα;», και αν από κοινού το απαντήσουμε θετικά: η υλοποίηση αυτού του προγράμματος στο σύνολό του και πιο διευρυμένο, μπορεί να γίνει από την εξουσία της εργατικής τάξης. Η έναρξη της υλοποίησής του μπορεί να γίνει από μια εργατική κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να σταθεί μόνο αν στηρίζεται στην αγωνιστική δράση της ίδιας της εργατικής τάξης και στα όργανα της μέσα στους χώρους εργασίας. Με ενιαίο εργατικό μέτωπο και το σύνθημα-στόχο της εργατικής κυβέρνησης να δώσει η εργατική τάξη την απάντηση που ταιριάζει στους τοκογλύφους, στους τραπεζίτες, στους καπιταλιστές συνολικά και στο πολιτικό τους προσωπικό!

            Το πρόγραμμα που προτείνετε, με τις απαραίτητες προσθήκες, αποτελεί μια επαρκή βάση για τη σύμπτυξη ενιαίου εργατικού πολιτικού μετώπου. Ένα τέτοιο μέτωπο έχει στόχο την υλοποίηση του προγράμματος από θέση κυβερνητικής εξουσίας, σαν εργατική κυβέρνηση, η οποία αποτελεί την μοναδική κυβέρνηση η οποία μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίησή του.

            Αν είχαμε πάρει έγκαιρα, πριν από τις εκλογές του 2012, την πρωτοβουλία των κινήσεων με την πολιτική του ενιαίου εργατικού πολιτικού μετώπου και με το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης σαν σύνθημα άμεσης δράσης, πράγμα που έγκαιρα σας είχαμε προτείνει, και το οποίο αναδείχθηκε σε κρίσιμο από την ίδια την εξέλιξη της ταξικής πάλης, τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά στην Ελλάδα από την άποψη των πολιτικών συσχετισμών. Οι ταξικοί συσχετισμοί δύναμης θα είχαν τροποποιηθεί σε βάρος του αστισμού, της αστικής επιρροής και των καπιταλιστών. Και η υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων θα συναντούσε πολύ μεγαλύτερα εμπόδια στην υλοποίησή της, με άμεση προοπτική την πλήρη ανατροπή της.

            Το ίδιο και τώρα: αν δεν χαράξουμε ενιαιομετωπική πολιτική με τις άλλες εργατικές δυνάμεις, η κυβέρνηση θα κερδίζει πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων, η οποία καταστρέφει κυριολεκτικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν δεν χαράξουμε εκλογική ταχτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα λεηλατήσει τις δυνάμεις της κομμουνιστικής Αριστεράς και θα οδηγήσει την εργατική τάξη σε συντριβή και ήττα! Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βαραίνει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

            Με αυτήν την πολιτική πρέπει άμεσα να πάρουμε την πρωτοβουλία και να απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη, με το πρόγραμμα μας, για την υιοθέτηση και τη διεκδίκησή του από το μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα στην κατεύθυνση της άμεσης ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά κάτω από το βάρος των αγώνων, και για την έναρξη της υλοποίησής του από μια εργατική κυβέρνηση! Μόνο μια τέτοια ενιαιομετωπική πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, να δώσει ώθηση στις διεκδικήσεις, να ενοποιήσει τους αγώνες και να τους καταστήσει αποτελεσματικούς. Μια τέτοια πολιτική μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού. Μόνο μια τέτοια πολιτική μπορεί να υπάρξει ως αυτοτελής εργατική πολιτική, χωρίς να άγεται και να φέρεται από ξένα συμφέροντα, χωρίς να είναι επιρρεπής και ευάλωτη, χωρίς δηλαδή να υπόκειται σε χειραγωγήσεις.

            Η πρόταση για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος, την οποία μπορούν να απευθύνουν από κοινού η «Συμπόρευση» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιας και τα προγράμματά τους συμπίπτουν, πρέπει να απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στους κομμουνιστές που συσπειρώνονται γύρω από τον «Εργατικό Αγώνα», στην υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, σε ανένταχτους αγωνιστές του κινήματος, στις δυνάμεις που εσείς περιγράφετε στην πρότασή σας. Πρέπει να απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους άνεργους, στη νεολαία, στη φτωχή αγροτιά, στον εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο λαό. Δηλαδή, σε όλους όσους έχουν συμφέρον από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

            Θεωρούμε την πρότασή μας λογική και υλοποιήσιμη και ευελπιστούμε στην υιοθέτησή της από μεριάς σας.

            Συντροφικά,

            η ΠΕ της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ         Αθήνα, 24/6/2013